DECRET 72/2006, d'11 d'abril, pel qual es regula el règim econòmic dels drets d'alta que han d'aplicar les empreses distribuïdores de gas natural per canalització.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET 72/2006, d'11 d'abril, pel qual es regula el règim econòmic dels drets d'alta que han d'aplicar les empreses distribuïdores de gas natural per canalització.

L'aprovació de la Llei 34/1998, de 7 d'octubre, del sector dels hidrocarburs, va configurar un nou model del sector del gas, va suprimir la consideració de servei públic i la va substituir per la d'activitats d'interès general, i va garantir els drets de les persones usuàries vers el subministrament de gas natural.

L'article 91.3 d'aquesta Llei preveu que les comunitats autònomes, en relació amb les empreses distribuïdores que exerceixin l'activitat en el seu àmbit territorial, establiran el règim econòmic dels drets d'alta, així com de la resta de costos derivats dels serveis necessaris per atendre els requeriments de subministrament de les persones usuàries.

Aquesta previsió legal ha estat desplegada per l'article 29 del Reial decret 1434/2002, de 27 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d'autorització d'instal·lacions de gas natural, el qual defineix els conceptes inclosos en els drets d'alta i preveu que les comunitats autònomes establiran el règim econòmic dels drets d'alta.

D'acord amb el que disposa l'article 10.1.5) de l'Estatut d'autonomia, correspon a la Generalitat de Catalunya el desplegament legislatiu i l'execució en matèria de règim energètic, en el marc de la legislació bàsica de l'Estat.

Així mateix, la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el que preveu l'article 9.16 de l'Estatut, també té competències en matèria d'instal·lacions de producció, distribució i transport d'energia, quan aquest transport no surti del seu territori i el seu aprofitament no afecti una altra província o comunitat autònoma.

Per tant, conflueixen en la Comunitat Autònoma de Catalunya les competències necessàries per poder regular els drets d'alta que els usuaris i usuàries del subministrament de gas natural per canalització han d'abonar a les empreses distribuïdores de gas, amb la finalitat d'atorgar seguretat al consumidor, tant en relació amb el preu que han d'abonar com en relació amb els serveis que s'hi inclouen.

Basant-se en això, vist el dictamen del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, d'acord amb la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Treball i Indústria i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1.1 El present Decret té per objecte establir les quantitats màximes que les empreses distribuïdores de gas natural per canalització que exerceixen la seva activitat a l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma de Catalunya poden facturar a les persones usuàries en concepte de drets d'alta, per a nous subministraments i per l'ampliació dels existents.

Així mateix, es regulen les quantitats màximes que es poden cobrar per les operacions de connexió i de verificació, quan aquestes operacions s'hagin d'efectuar com a serveis individuals, així com els drets de reconnexió en els supòsits en què s'hagi produït la suspensió del subministrament de gas natural. L'import d'aquests serveis el podran percebre les empreses distribuïdores.

1.2 L'aplicació a les persones usuàries de quantitats per sota dels valors...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR