ORDRE AAM/79/2013, de 6 de maig, sobre el règim d'obtenció de la qualificació d'orientació energètica dels aprofitaments forestals en l'àmbit de Catalunya i d'establiment de la garantia de la traçabilitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

D’acord amb l’article 116 punt 2 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat de Catalunya la competència compartida en matèria de regulació i del règim d’intervenció administrativa i d’usos de la forest, dels aprofitaments i els serveis forestals entre altres, i la planificació de l’agricultura, de la ramaderia i del sector agroalimentari.

El marc regulador de les forests i els seus aprofitaments en l’àmbit de Catalunya està establert a la Llei 6/1988, de 30 de març, forestal de Catalunya, i a la legislació bàsica estatal de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests.

Aquestes lleis tenen present la multifuncionalitat dels boscos i la necessitat d’arbitrar mecanismes de compatibilització de tots els aprofitaments forestals, i propugnen la gestió sostenible, entesa com l’aprofitament i l’ús de les forests de forma que se'n mantingui la biodiversitat, productivitat, potencialitat i capacitat de regeneració, alhora que recullen la conveniència d’aplicar per aconseguir-ho mesures d’incentiu econòmic. També reconeixen la importància de realitzar els aprofitaments sota el marc dels instruments d’ordenació que modulen la seva forma i intensitat, i permeten adaptar les exigències segons les característiques de cada forest.

D’altra banda, l’elevat consum energètic present a la societat actual ha fet que per reduir la dependència energètica i els problemes derivats de l’ús dels combustibles fòssils sigui necessari diversificar les fonts d’energia i gestionar-les d’una manera sostenible.

En aquest context el Pla de l’energia i canvi climàtic de Catalunya 2012-2020 fixa com a objectiu assolir un consum d’energia primària amb biomassa forestal i agrícola de 631,9 ktep per a l’any 2020.

Es considera que l’aprofitament de la biomassa com a font d’energia renovable és una oportunitat per dinamitzar les economies locals i en especial la del món rural, crear nous llocs de treball, incentivar la gestió forestal i diversificar l’economia agrària. A més, el seu ús tradicional en forma de llenyes s’ha vist renovat i potenciat per les modernes formes d’ús tèrmic i pel que s’estableix al Reial decret 661/2007, de 25 de maig, pel qual es regula l’activitat de producció d’energia elèctrica en règim especial.

El Reial decret 661/2007, de 25 de maig, és el marc regulador de les activitats de generació d’energia elèctrica a partir de biomassa, que classifica les instal·lacions en diferents categories, grups i subgrups, en funció de les energies primàries que utilitzen, de les tecnologies de producció i dels rendiments energètics obtinguts. Dins de la categoria b i el grup b.6 es troben les centrals que utilitzen com a combustible principal biomassa procedent de conreus energètics, de residus de les activitats agrícoles o de jardineria, o residus d’aprofitaments forestals i altres operacions silvícoles en les masses forestals i espais verds. Aquest Decret estableix unes retribucions diferents en funció de la procedència de la biomassa, en què és més elevada la prima a percebre quan prové de conreus energètics, a diferència de si prové de treballs silvícoles, activitats agrícoles o de les indústries de transformació de la fusta. L’annex II del Decret esmentat determina que les comunitats autònomes, en l’àmbit de les seves competències, podran considerar, per al cas de la biomassa forestal, disponibilitats i requeriments de matèries primeres dels sectors relacionats amb la transformació de la fusta, a llarg termini, establint, si cal, els mecanismes d’ajustament corresponents.

A Catalunya, una part important de les superfícies forestals formades preferentment per diferents espècies de planifolis han estat aprofitades tradicionalment per a l’obtenció de llenyes, ús tèrmic, l’únic mercat existent per a aquestes tipologies. També s’han de tenir en compte...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR