ORDRE TRE/349//2008, de 9 de juliol, per la qual es regula el règim d'ajuts i beques a les persones treballadores desocupades i empreses establert en matèria de formació d'oferta.

SecciónDisposicions Generals
EmisorServei D'Ocupació de Catalunya
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/349//2008, de 9 de juliol, per la qual es regula el règim d'ajuts i beques a les persones treballadores desocupades i empreses establert en matèria de formació d'oferta.

El Reial decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, estableix que aquest subsistema està integrat pel conjunt d'instruments i accions que tenen per objecte impulsar i estendre entre les empreses i els treballadors ocupats i desocupats una formació que respongui a les seves necessitats i contribueixi al desenvolupament d'una economia basada en el coneixement.

Un dels principis del subsistema de formació professional per a l'ocupació és l'exercici del dret a aquest tipus de formació, el seu caràcter gratuït i la igualtat d'accés dels treballadors i treballadores i les empreses a la formació i a les ajudes a aquesta.

Posteriorment es dicta l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, per la qual es desplega el Reial decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta, i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament, on es recull la regulació de la realització de les pràctiques professionals no laborals, la concessió de beques i ajudes que es concedeixen als treballadors desocupats que inclouen les relatives al transport públic, manutenció i allotjament, així com les que permeten la conciliació de l'assistència a la formació amb la vida familiar.

Vist el Reial decret 357/2006, de 24 de març, pel qual es regula la concessió directa de determinades subvencions en els àmbits de l'ocupació i de la formació professional ocupacional (BOE núm. 83, de 7.4.2006);

Vistos el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004); la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, que la desplega (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Atès el que preveuen el Reglament (CE) núm. 1081/2006 del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006 (DOUE L210, de 31.7.2006); el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, d'11 de juliol de 2006, pel qual s'estableixen les disposicions generals relatives al FEDER, el FSE i el Fons de Cohesió (DOUE L210 de 31.7.2006), i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, pel qual es fixen normes de desplegament per al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell (DOUE L 371/1, de 27.12.2006);

En exercici de les competències atorgades per l'article 170.1.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya;

Escoltat el Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb els informes previs de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Aquesta Ordre té per objecte regular el règim jurídic dels ajuts i les beques en matèria de formació d'oferta adreçades a persones treballadores desocupades i a empreses on es realitzin pràctiques professionals no laborals.

Article 2

Àmbit d'aplicació

Es regiran per aquesta Ordre:

Ajuts per a la realització de pràctiques professionals no laborals en empreses.

Ajuts per estades de perfeccionament professional a l'estranger.

Ajuts en concepte de transport.

Ajuts en concepte de manutenció.

Ajuts en concepte de manutenció i allotjament.

Beques per assistència.

Ajuts a la conciliació.

Article 3

Ajuts per a la realització de pràctiques professionals no laborals

Les empreses que realitzin pràctiques professionals no laborals per a persones treballadores desocupades que hagin realitzat o estiguin realitzant una acció formativa d'oferta podran percebre una compensació econòmica per alumne/hora de pràctica formativa tenint en compte l'adequació al territori on es realitzin i el mercat del treball on estiguin ubicades, en la qual s'inclourà el cost de la subscripció d'una pòlissa col·lectiva d'accidents de treball.

Aquestes pràctiques no laborals es podran efectuar simultàniament a la realització de l'acció formativa o un cop finalitzada sempre que no hagin transcorregut més de 30 dies des de la finalització i quan s'hagi superat aquesta amb resultats positius i tinguin coherència amb els continguts del curs.

La realització d'aquestes pràctiques no suposarà l'existència de relació laboral entre les persones treballadores desocupades i l'empresa; no obstant això, abans d'iniciar-se les pràctiques es posaran en coneixement dels representants legals dels treballadors en les empreses els acords o convenis que se subscriguin a l'efecte, així com una relació de les persones que hi participen.

Els/les treballadors/ores que realitzin aquestes pràctiques es podran beneficiar dels ajuts regulats en aquesta Ordre.

Article 4

Ajuts per estades de perfeccionament professional a l'estranger

Les persones treballadores desocupades que hagin realitzat o estiguin realitzant una acció formativa amb pràctiques professionals que es desenvolupin en els països enumerats a l'article 15 d'aquesta Ordre podran rebre un ajut, en concepte d'allotjament i manutenció, així com la remuneració de l'import del bitllet en classe econòmica d'anada i tornada, per realitzar estades de perfeccionament professional en empreses o centres de treball situats a l'estranger. Aquestes estades es materialitzaran amb la subscripció d'un conveni de col·laboració entre el centre de formació, l'empresa on es realitzin les pràctiques i el/la treballador/ora desocupat/ada participant, d'acord amb el model normalitzat facilitat pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

La realització d'aquestes pràctiques no suposarà l'existència de relació laboral entre les persones participants i l'empresa.

Article 5

Ajuts de transport públic

Les persones treballadores desocupades que assisteixin a qualsevol de les modalitats de formació d'oferta tenen dret a percebre un ajut de transport públic, sempre que el centre de formació estigui ubicat en un municipi diferent del lloc de residència de la persona beneficiària o es tracti de poblacions de més de 30.000 habitants.

Quan no existeixi transport públic entre el domicili del/de la treballador/ora desocupat/ada i el centre o aquest transport no tingui un horari regular que permeti la compatibilització amb el de l'acció formativa, es podrà utilitzar el vehicle propi.

Les persones treballadores desocupades discapacitades podran optar pel mitjà de transport que els sigui més adient, i la resta optarà pel mitjà de transport més econòmic.

Article 6

Ajuts per manutenció

Les persones treballadores desocupades que assisteixin a qualsevol de les modalitats de formació d'oferta tenen dret a percebre un ajut per manutenció quan l'horari d'impartició de l'acció formativa presencial sigui en sessions de matí i tarda, sempre...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR