DECRET 401/2004, de 5 d'octubre, pel qual es regula la participació de les organitzacions no governamentals i altres entitats sense ànim de lucre vinculades a l'ecologia i a la protecció del medi ambient en les activitats i programes del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyDecret

DECRET 401/2004, de 5 d'octubre, pel qual es regula la participaciÛ de les organitzacions no governamentals i altres entitats sense ‡nim de lucre vinculades a l'ecologia i a la protecciÛ del medi ambient en les activitats i programes del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Catalunya disposa actualment d'un gran nombre d'organitzacions no governaments, entitats i associacions de car‡cter voluntari sense ‡nim de lucre que desenvolupen activitats de tota mena en l'‡mbit de l'ecologia i, en general, en relaciÛ amb la protecciÛ i millora del medi ambient.

Aquest ric teixit associatiu es reparteix per tot el paÌs amb diversos ‡mbits d'actuaciÛ, tant territorial (un o mÈs municipis o comarques, o bÈ d'abast general), com sectorial amb una o mÈs ‡rees d'atenciÛ preferent o especialitat: medi i recursos naturals (terrestres, fluvials o marins); la biodiversitat, la fauna i la flora; qualitat de l'aire, del cicle de l'aigua, dels sÚls i subsÚls i de lluita contra les diverses modalitats de contaminaciÛ; cicle dels residus i el seu tractament; espais protegits; energies alternatives; medi urb‡, consums i mobilitat sostenibles, entre d'altres.

TambÈ Ès molt diversa la modalitat d'activitats que es realitzen, generalment de forma combinada, com ara reivindicatives, divulgatives, formatives, estudis i publicacions; voluntariat i d'altres prestacions de serveis personals, de col∑laboraciÛ o activats materials.

El Govern de la Generalitat de Catalunya s'ha compromËs a desenvolupar i aplicar de forma efectiva els principis d'informaciÛ, transparËncia i participaciÛ en les activitats de govern, i s'ha compromËs a impulsar totes les formes de participaciÛ, col∑laboraciÛ i foment de la societat civil, en la formulaciÛ i execuciÛ dels plans i programes que afectin l'interËs general per a l'assoliment dels objectius prËviament consensuats.

Aquests principis i objectius adquireixen especial rellev‡ncia en el camp de les polÌtiques ambientals, de medi natural, fauna i flora, cicle de productes i de sostenibilitat en general, en quË la informaciÛ, la participaciÛ i el seguiment per part dels ciutadans i ciutadanes .bÈ directament o per mitj‡ del seu teixit associatiu i del voluntariat. en la formulaciÛ i implementaciÛ de plans, programes i projectes vÈnen recomanats, quan no imposats per directives comunit‡ries europees, per mandat constitucional, estatutari o legal o per voluntat polÌtica dels responsables governamentals.

…s aixÌ com el Departament de Medi Ambient i Habitatge necessita mantenir constants relacions d'informaciÛ, consulta, participaciÛ, voluntariat i partenariat aixÌ com establir convenis de col∑laboraciÛ i realitzar tota mena d'activitats de foment, concertaciÛ i ajuda amb ONG, entitats i associacions sense ‡nim de lucre, vinculades a determinats territoris o especialitzades en determinats temes ambientals.

Per mantenir les relacions enunciades en els par‡grafs anteriors de forma fluÔda i amb garantia de respecte als principis de publicitat, transparËncia, concurrËncia, no discriminaciÛ i efic‡cia i control dels resultats, cal que el Departament de Medi Ambient i Habitatge es doti de mecanismes ‡gils que ho facin possible i que alhora permetin d'establir relacions d'informaciÛ, coneixement, intercanvi d'experiËncies i col∑laboracions entre les mateixes entitats i les organitzacions.

…s per aixÚ que s'ha considerat convenient regular un mecanisme simple d'informaciÛ i participaciÛ en les activitats i programes de foment del Departament de Medi Ambient i Habitatge per part de les organitzacions no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR