RESOLUCIÓ JUS/49/2009, de 15 de gener, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 2 de desembre de 2008, en el recurs governatiu interposat per la senyora J. H. R., contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Terrassa.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Justícia
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/49/2009, de 15 de gener, per la qual es dóna publicitat a la Resolució de 2 de desembre de 2008, en el recurs governatiu interposat per la senyora J. H. R., contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Terrassa.

En data 1 de desembre de 2008, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat per la senyora J. H. R., contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Terrassa, que denega la cancel·lació d'un cens per manca d'acreditació de la divisió en el termini que preveu la Disposició transitòria tretzena de la Llei 5/2006, de 10 de maig, del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals.

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució d'1 de desembre de 2008, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, en el recurs governatiu interposat per la senyora J. H. R., contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Terrassa, que denega la cancel·lació d'un cens per manca d'acreditació de la divisió en el termini que preveu la Disposició transitòria tretzena de la Llei 5/2006, de 10 de maig, del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals.

Barcelona, 15 de gener de 2009

Pascual Ortuño Muñoz

Director general de Dret i d'Entitats Jurídiques

Annex

Resolució de 2 de desembre de 2008, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, en el recurs governatiu interposat per la senyora J. H. R., contra la qualificació del registrador de la propietat número 1 de Terrassa, que denega la cancel·lació d'un cens per manca d'acreditació de la divisió en el termini que preveu la Disposició transitòria tretzena de la Llei 5/2006, de 10 de maig, del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals.

Relació de fets

I

El 23 de juliol de 2008 es va presentar al Registre de la Propietat número 1 de Terrassa una instància signada per J. H. R., amb la firma legitimada pel notari d'aquella ciutat Àngel García Diz el dia anterior, que va causar l'assentament de presentació 140 del Diari 273. En aquesta instància la interessada exposa que és propietària del pis primer de l'immoble situat a la Rambla d'Egara número 195, de Terrassa, finca registral 44.595, una de les quatre que resulten de l'establiment del règim de la propietat horitzontal sobre la finca 9.144. Aquesta és, al seu torn, una finca segregada de la 293 del mateix Registre de Terrassa. Exposa igualment que segons nota marginal a la respectiva inscripció 3a de la finca 44.595, la finca està sotmesa a un domini directe a favor de C. de F. i B. que prové de les inscripcions 2a i 7a de la finca 9.144 la qual, al seu torn, prové de la inscripció 14a de la finca 293. D'aquesta darrera inscripció resulta, diu la instància, que es tracta d'un cens de pensió anual 3,33 pessetes, és a dir, 2 cèntims d'euro. També diu que l'esmentada pensió no ha estat objecte de divisió entre la finca matriu 293 i la finca 9.144 segregada d'aquesta i que, malgrat que de la inscripció 3a de la finca 44.595 i 2a i 7a de la 9.144 es descriu aquest dret com un domini directe, es tracta d'un autèntic cens amb pensió tal com resulta de la citada inscripció 14a de la finca 293 i d'altres finques procedents d'aquesta mateixa matriu. La instància conclou dient que .s'ha incomplert l'obligació de dividir la pensió en els termes establerts a la Llei 6/1990 i tampoc no s'ha inscrit la divisió en el termini indicat a la disposició transitòria 13a de la Llei 5/2006 per la qual es va aprovar el llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, per tot el que s'ha exposat, a l'empara de la disposició transitòria 13a , sol·licita que es procedeixi a cancel·lar el cens que grava la finca 44.595..

II

El 6 d'agost de 2008 el registrador, J. A. M. C., va emetre una nota de qualificació negativa, extensa i ordenada pel que fa a la relació de fets i concisa i clara pel que fa als fonaments de Dret, en la qual acorda de denegar la pràctica de la cancel·lació sol·licitada.

III

La nota de qualificació fa una relació de fets seguint l'historial de la finca registral i de les finques de les quals procedeix de la qual resulta que la finca 44.595 està gravada amb el .domini directe. a favor de C. de F. i B. a qui pertany per herència del seu pare C. de F. i P., mort a Barcelona el 20 d'abril de 1986 segons resulta d'escriptura d'inventari i adjudicació d'herència autoritzada pel notari de Barcelona José Gómez de la Serna i Nadal el 18 de juliol de 1986 i d'addició d'inventari autoritzada pel notari de Terrassa Antonio Alvarez Hernandez el 6 de setembre de 1994, tot plegat segons la inscripció 3a de data 16 de gener de 1995, i segons nota al marge d'aquesta inscripció 3a estesa el mateix 16 de gener de 1995 consta acreditada la vigència del .domini directe. a l'empara de la disposició transitòria tercera de la Llei de censos de 1990 per instància de 12 de setembre de 1994. El domini directe esmentat apareixia inscrit anteriorment a nom de C. de F. i P. com a hereu del seu pare, I. de F. i de S., que va morir a Barcelona el 24 de març de 1946 i va causar la inscripció 2a de la finca 9.144 (de 12 de juliol de 1956) essent la inscripció 7a la d'una extinció de l'usdefruit que gravava el domini directe de referència. La nota continua indicant que no hi ha inscripció de l'establiment d'aquest domini directe i que la primera inscripció que hi fa referència és la 10a de la finca 293, triplicat, de procedència, practicada el 9 de maig de 1901. Aquesta finca era una casa de camp, anomenada Can Fatjó travessada per la carretera que des de l'estació de Terrassa i passant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR