ORDRE AAR/403/2010, de 26 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la cooperació entre grups d'acció local de Catalunya en el marc de l'eix 4 Leader, mesura 421, del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/403/2010, de 26 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a la cooperació entre grups d'acció local de Catalunya en el marc de l'eix 4 Leader, mesura 421, del Programa de desenvolupament rural de Catalunya 2007-2013, i es convoquen els corresponents a l'any 2010.

D'acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, d'ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (en endavant PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702, de 15 de febrer, modificada per la Decisió C(2009) 10340 de 14 de desembre de 2009, preveu dins l'eix 4, mesura 421, ajuts destinats a la cooperació entre grups d'acció local (en endavant GAL) de Catalunya.

El Reglament (CE) 1698/2005, del Consell, de 20 de setembre, relatiu a l'ajut al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) estableix, a l'article 61, l'execució de projectes de cooperació com a element integrador de l'enfocament Leader.

L'article 63 del mateix Reglament estableix les mesures a què es destinaran els ajuts concedits en el marc de l'eix Leader. Una d'aquestes mesures és l'execució de projectes de cooperació relacionats amb l'estratègia de desenvolupament local adoptada pels GAL.

El Reglament (CE) 1974/2006 de la Comissió, de 15 de desembre, estableix les disposicions d'aplicació del Reglament (CE) 1698/2005, esmentat als paràgrafs anteriors.

La Decisió de la Comissió C(2008) 702, de 15 de febrer, modificada per la Decisió C(2009) 10340, de 14 de desembre de 2009, va aprovar el PDR 2007-2013 i va determinar la participació del fons FEADER en el cofinançament d'aquest Programa.

Els criteris per subvencionar les despeses en el marc dels programes de desenvolupament rural cofinançats pel FEADER s'estableixen al Reial decret 1852/2009, de 4 de desembre.

El PDR 2007-2013 de Catalunya estableix la mesura 421, Cooperació interterritorial entre els GAL de Catalunya, com una de les eines a emprar per a l'aplicació a Catalunya de l'eix 4, enfocament Leader.

Les ordres AAR/386/2008, de 31 de juliol, i AAR/500/2008, de 26 de novembre per les quals es fa pública la convocatòria de GAL i es dicten les normes per a la presentació i els criteris de selecció de programes de desenvolupament rural per a l'aplicació a Catalunya de la metodologia Leader en el marc del PDR 2007-2013 van establir uns àmbits de cooperació interterritorial i/o transnacional, per tal que fossin inclosos en les estratègies plantejades pels GAL, en funció de les seves característiques territorials i de les seves possibilitats de cooperació. Aquests àmbits són: aplicació d'un codi de gestió sostenible a les empreses beneficiàries d'ajuts Leader; àmbit econòmic, medi ambiental i responsabilitat social empresarial; foment de l'enoturisme en territoris Leader inclosos en DO; valoració del patrimoni natural, cultural i arquitectònic en zones de secà; cooperació en territoris fronterers d'altres comunitats autònomes; noves tecnologies i joves en el món rural; transformació i comercialització de productes ecològics.

La cooperació resulta un mecanisme que pot contribuir en gran mesura a definir fórmules integrades de desenvolupament, comunes per a diferents territoris Leader, a fi de salvaguardar i posar en relleu el patrimoni natural i cultural local, promocionar els productes típics locals i el turisme, així com invertir en la seva valoració. La cooperació obre també la possibilitat de combinar els tres objectius: competitivitat, medi ambient i qualitat de vida/diversificació.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport a la cooperació entre els GAL seleccionats per a la gestió dels ajuts Leader a Catalunya mitjançant un ajut econòmic, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats als projectes de cooperació entre els GAL Leader de Catalunya, amb l'estructura i contingut mínim dels projectes de cooperació, que es publiquen a l'annex 1 i l'annex 2, respectivament, d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats als projectes de cooperació entre els GAL Leader de Catalunya, per despeses imputables a l'anualitat 2010, pagades des de l'1 de gener de 2010 fins al 31 d'octubre de 2010, d'acord amb les bases reguladores i l'estructura i contingut mínim dels projecte de cooperació aprovats a l'article 1 precedent.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds serà d'un mes, que computa des de l'endemà de la publicació de l'Ordre en el DOGC.

2.3 Els ajuts que preveu l'Ordre, per un total de 357.143,00 euros, tenen caràcter de cofinançats pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), d'acord amb el que preveu el PDR de Catalunya 2007-2013, i aniran a càrrec de la partida pressupostària D/770000100/6160/0000 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (en endavant DAR) per a l'any 2010, dotada amb un import màxim de 250.000,00 euros, la qual cosa suposa el 70% del finançament d'aquests ajuts.

La resta de finançament, 107.143 euros, anirà a càrrec del fons FEADER, que representa el 30% del finançament d'aquests ajuts.

2.4 L'òrgan instructor dels expedients d'ajut és el Servei de Dinamització de l'Economia Rural.

2.5 L'òrgan competent per a emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la direcció general de Desenvolupament Rural.

A aquests efectes, es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajut, formada pel subdirector o la subdirectora general d'Estratègia Rural, el/la cap del Servei de Dinamització de l'Economia Rural i el/la cap de la Secció d'Iniciatives de Desenvolupament Rural.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit a la persona sol·licitant serà de 4 mesos , a comptar des de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, o des de la data de recepció de l'esmena d'errors o de la informació complementària sol·licitada per l'òrgan instructor. En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes a comptar a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sense perjudici que es pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu el recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s'exhaureixi el termini per emetre resolució i notificar-la tal com estableix l'apartat anterior.

2.8 Els ajuts concedits es faran públics al web www.gencat.cat/dar/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s'exposaran en el tauler d'anuncis de les dependències del DAR. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposicions finals

—1 Es faculta el director o la directora general de Desenvolupament Rural per tal que dicti les instruccions complementàries que calguin per promoure i facilitar l'aplicació del contingut d'aquesta disposició.

—2 Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació al DOGC.

Barcelona, 26 de juliol de 2010

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte

Aquestes bases reguladores tenen per objecte establir les normes per a la presentació i selecció dels projectes de cooperació interterritorial que es portaran a terme durant l'actual període de programació per territoris rurals organitzats sota pautes Leader en el marc de l'eix 4 del PDR de Catalunya i per a la concessió dels ajuts corresponents.

—2 Requisits dels projectes objecte de l'ajut

Els projectes de cooperació que poden ser objecte dels ajuts regulats en aquestes bases reguladores han de complir els següents requisits:

  1. Han de contribuir al desenvolupament sostenible del medi rural.

  2. Han d'implicar la posada en comú d'idees, coneixements, recursos humans i materials, inclosos els financers, dispersos pel territori, entorn a l'assoliment d'un objectiu d'interès compartit i mitjançant l'execució de les accions que es considerin necessàries.

  3. La naturalesa dels projectes de cooperació ha d'entrar dins de l'àmbit de les directrius temàtiques definides a les estratègies de desenvolupament local.

  4. S'han de regir pels principis d'innovació i efecte demostratiu.

  5. Els projectes poden tenir caràcter social o econòmic, amb especial consideració per aspectes ambientals, dins les directrius temàtiques preferents dels territoris participants, considerant la igualtat d'oportunitats entre dones i homes.

  6. Han d'implicar l'execució d'una acció en comú. Possibles estudis o intercanvi d'informació podran tenir la consideració de fase prèvia, però no de projecte de cooperació com a tal. La cooperació no es pot limitar a un intercanvi d'experiències. Ha de suposar la realització d'una acció comuna integrada.

  7. Es poden limitar a elaborar i compartir un disseny determinat d'intervenció beneficiós per als territoris participants, però se n'haurà de portar a terme l'execució particularment per cadascun d'aquests territoris, perllongant la col·laboració en les tasques de seguiment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR