DECRET 40/2006, de 14 de març, pel qual es crea el Pla director d'immigració i cooperació en l'àmbit de la salut i el seu Consell Assessor.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

40/2006, de 14 de març, pel qual es crea el Pla director d'immigració i cooperació en l'àmbit de la salut i el seu Consell Assessor.

La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, així com la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, preveuen que el sistema sanitari ha d'estar orientat a la promoció de la salut i a la prevenció de la malaltia.

Al seu torn, l'article 62 de la Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya, va crear el Pla de salut de Catalunya com l'instrument indicatiu i el marc de referència per a totes les actuacions públiques en la matèria, en l'àmbit de la Generalitat de Catalunya. Així mateix, l'article 64 d'aquesta Llei estableix que correspon al Departament de Salut formular els criteris generals de la planificació sanitària i també fixar els objectius, els índexs i els nivells bàsics que s'han d'assolir en les matèries que s'inclouen en el Pla de salut de Catalunya.

La presència de població immigrant a Catalunya és un fenomen creixent i que, probablement, s'incrementarà significativament els propers anys. Sovint es tracta de persones que provenen de països amb estructures sanitàries amb deficiències, i la seva atenció requereix la necessària previsió en la planificació sanitària, que contingui les seves necessitats i especificitats culturals singulars, per afavorir un accés en condicions d'igualtat real amb la resta de la població.

Des d'aquesta perspectiva, correspon al Departament de Salut fixar les directrius de l'atenció a la salut de la població immigrant mitjançant un instrument específic de planificació que, en el context global de les actuacions de la Generalitat adreçades a la població immigrant estrangera resident a Catalunya, incloent-hi la participació de les associacions i entitats d'immigrants, i tenint en compte els objectius i intervencions del Pla de salut de Catalunya, defineixi les estratègies de salut adreçades específicament a aquest col·lectiu.

D'altra banda, en el marc general de les actuacions de cooperació en el desenvolupament que du a terme el Govern de la Generalitat, l'atenció a les necessitats de salut de la població i la col·laboració en el desenvolupament de xarxes de serveis d'atenció sanitària autòctons, sens dubte, té un paper preponderant, com a element indispensable per millorar la qualitat de vida i reduir la mortalitat en els països menys desenvolupats. El Departament de Salut, de manera consensuada amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), les organitzacions de cooperants, els professionals i el món científic, ha d'elaborar els criteris que han de regir les actuacions de cooperació sanitària i fixar-ne els objectius.

Amb aquesta finalitat es crea el Pla director d'immigració i cooperació en l'àmbit de la salut, que haurà de fixar, amb una periodicitat de tres anys, els objectius de l'atenció a la població immigrant estrangera i de la cooperació sanitària en el desenvolupament i establir les actuacions per assolir-los.

El Departament de Salut, en aquesta tasca de planificació, ha de tenir el suport i la col·laboració d'experts en aquest àmbit, que s'articularà a través del Consell Assessor d'Immigració i Cooperació en l'Àmbit de la Salut, que es crea amb aquest Decret.

Per articular territorialment el Pla director d'immigració i cooperació en l'àmbit de la salut i partint de l'estructura de descentralització organitzativa del sistema sanitari de Catalunya, s'ha previst la vinculació del Pla director a les estructures per a la governabilitat territorial que es constitueixin en l'àmbit de la salut per adaptar els objectius del Pla a les especificitats del seu territori de referència i vetllar perquè s'apliqui en aquest àmbit. En aquesta mateixa vessant de vertebració del Pla a la realitat assistencial, al Servei Català de la Salut, com a ens responsable de la contractació de serveis de salut, li correspon garantir que les entitats proveïdores de serveis assumeixin els objectius del Pla i executin actuacions assistencials concretes per fer-lo efectiu.

A l'empara del que preveu l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta de la consellera de Salut, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR