LLEI 21/1984, de 24 d'octubre, d'impost sobre el joc de la plena o bingo. (Correcció d'errada en el DOGC n. 491, p. 3405, de 5.12.1984).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

L'article 156 de la Constitució Espanyola estableix que les Comunitats Autònomes han de gaudir d'autonomia financera per a acomplir i exercir llurs competències.

Conformement a l'article 44 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, la hisenda de la Generalitat és constituïda, entre altres conceptes, amb el rendiment dels impostos que la Generalitat estableix. La Llei orgànica de finançament de les Comunitats Autònomes recull també aquest principi quan les autoritza a establir i a exigir, d'acord amb la Constitució i les lleis, llurs impostos.

La voluntat de millorar la qualitat de vida de tots els ciutadans de Catalunya i d'aprofundir una política de benestar social obliga a buscar noves fonts d'ingressos que no incideixin negativament en el rellançament de l'economia en aquest moment de crisi.

Havent estat legalitzat el joc pel Reial Decret-llei del 25 de febrer de 1977 i establerta una taxa fiscal en contraprestació a l'autorització, la pràctica o l'organització de determinats jocs, sembla aconsellable, atenent les consideracions damunt exposades, de buscar una nova font impositiva en les quantitats que lliurement es destinen al joc, ja que no tenen cap incidència en el procés productiu de l'economia.

Aquesta llei estableix, doncs, una nova font impositiva per a atendre més bé les necessitats relacionades genèricament amb el benestar social.

Article 1

Concepte L'impost sobre la plena o bingo grava la pràctica d'aquest joc en els locals autoritzats.

Article 2

Fet imposable Constitueix el fet imposable la participació en el joc en els locals autoritzats.

Article 3

Subjecte passiu contribuent Són subjectes passius contribuents de l'impost les persones físiques que compren els cartons per participar en les partides de plena o bingo.

Article 4

Subjecte passiu substitut del contribuent Són subjectes passius substituts del contribuent les persones o les entitats titulars d'autoritzacions administratives per a explotar el joc i, si s'escau, les societats de serveis a les quals s'ha encarregat de gestionar-lo.

Article 5

Repercussió de l'impost El subjecte passiu substitut del contribuent ha de fer repercutir l'impost sobre el contribuent en adquirir aquest els cartons a la sala de joc.

Article 6

Base imposable La base imposable és constituïda per l'import de les quantitats que els jugadors destinen al joc, i es quantifica per la suma total satisfeta en adquirir els cartons, suport material del joc, sense cap deducció.

Article 7

Tipus de gravamen El tipus de gravamen és el 20%.

Article 8

Acreditament Es produeix l'acreditament i neix l'obligació de contribuir en el moment d'adquirir els cartons.

Article 9

Liquidació i pagament de l'impost El subjecte passiu substitut del contribuent ha d'autoliquidar l'impost sobre el joc mitjançant una declaració-liquidació en sol·licitar el subministrament dels cartons en les Delegacions Territorials d'Economia i Finances. L'ingrés de la quota autoliquidada s'ha de fer dins els trenta dies naturals següents d'haver estat presentada la declaració. S'autoritza el Consell Executiu a determinar el premi de cobrança del subjecte passiu substitut del contribuent, que s'ha de deduir de la quota autoliquidada. El Departament d'Economia i Finances ha d'aprovar el model de declaració i determinar les formes de pagament de l'impost. El fet de no pagar l'impost dins el període establert és, llevat que no s'hagi presentat una reclamació econòmico-administrativa, falta molt greu que s'ha de sancionar d'acord amb el que estableix la Llei 15/1984, del 20 de maig, del joc, sens perjudici del procediment de constrenyiment establert per l'Estatut de Recaptació.

Article 10

Devolució de l'impost El subjecte passiu substitut del contribuent pot obtenir la devolució de l'impost en els casos següents: Primer.

- Si canvia els cartons per uns altres de valor superior o inferior. Segon.

- Si cessa en l'activitat. Els tràmits per a obtenir la devolució s'han de determinar per reglament.

Article 11

Gestió i inspecció de l'impost La gestió i la inspecció de l'impost pertoquen al Departament d'Economia i Finances, que les efectua mitjançant els seus Serveis Territorials.

Article 12

Sancions Les sancions són les que estableixen la Llei general tributària i les altres disposicions complementàries o concordants.

Article 13

Jurisdicció competent Contra els actes de gestió de l'impost es pot interposar reclamació per la via econòmico-administrativa d'acord amb el que estableixen l'article 20 de la Llei orgànica de finançament de les Comunitats Autònomes i les normes reguladores d'aquest procediment.

Disposicions finals Primera.

- El Consell Executiu ha de dictar les disposicions necessàries per a desenvolupar i aplicar aquesta Llei.

Segona.

- Aquesta Llei s'ha d'aplicar a les partides de joc que es faran a partir de les 12 hores del vintè dia natural següent d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Tercera.

- La Llei pressupostària pot modificar el tipus de gravamen.

Disposició transitòria L'endemà d'haver entrat en vigor aquesta Llei, els subjectes passius substituts han de presentar, en la forma que haurà estat determinada per reglament, una declaració per l'impost no liquidat en el moment a què es refereix l'article 9, comprensiva de les existències de cartons no utilitzats. El fet de no presentar aquesta declaració determinarà la liquidació de l'impost, a partir de les dades de l'últim subministrament efectuat. Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que el facin complir.

Barcelona, 24 d'octubre de 1984

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Josep M. Cullell i Nadal Conseller d'Economia i Finances

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR