DECRET 51/1987, de 29 de gener, sobre establiment d'ajuts per a la prevenció d'incendis forestals i per a la reforestació dels boscos.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 46/1988.

El present Decret, dedicat a l'àmbit forestal, completa, junt amb el de mesures de foment de l'agricultura, la ramaderia i la pesca marítima i el de mesures de finançament de l'agricultura familiar, la ramaderia, la construcció de basses, la pesca i l'aqüicultura, la política en matèria d'ajuts del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca;

Concretament, la nova norma jurídica integra en quatre capítols el conjunt d'actuacions que expressen la política forestal del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca. El Capítol I té com a finalitat el foment de la prevenció i regula els importants ajuts per a les noves Agrupacions de Defensa Forestal i les subvencions pels treballs de prevenció d'incendis tals com la neteja de boscos, la realització de tallafocs, la preparació de punts d'aigua, etc. Una novetat prou significativa és la nova línia d'ajut per a la creació d'àrees forestals recreatives, dirigida a dotar progressivament Catalunya d'àrees especialment delimitades on estimular la concentració dels visitants urbans en condicions de seguretat per al bosc, incidint així sobre el que és una de les causes centrals del problema dels incendis forestals: el foc provocat.

També, i per a les àrees forestals despoblades, on la manca d'habitants dificulta la prevenció i l'actuació immediata, s'estableix, amb caràcter pilot, una línia d'ajut dirigida a la creació d'assentaments rurals d'interès forestal.

És objecte d'una Secció específica el sistema d'ajuts que combina la neteja dels boscos amb la utilització de la biomassa, així obtinguda, per a fins energètics. La importància creixent d'aquesta línia guarda relació amb el programa d'aprofitament de la biomassa, endegat l'any 1984, com una línia d'ús racional de l'energia, i també constitueix un altre element d'estímul per a la neteja del bosc.

La millora i la recuperació de la forest catalana és objecte de dos capítols. D'una part les línies d'ajut específicament dirigides a la reforestació i a les campanyes de restauració del bosc en zones cremades (Capítol II) i per una altra les mesures de foment de la producció, la conservació i la millora dels boscos i les pastures, que així mateix incorpora ajuts per a la plantació de plantes aromàtiques i medicinals (Capítol III).

Finalment al Capítol IV s'estableix un primer paquet de mesures, que seran desenvolupades i ampliades en un futur pròxim, en matèria de foment de la lluita contra l'erosió, àmbit en el qual Catalunya també és pionera. Aqueste mesures es basen en el Pla de Lluita contra l'erosió, dut a terme l'any 1983 i en l'estudi sobre la desertització a Catalunya que s'acabarà enguany. Ambdós elements constitueixen una base immediata i prou sòlida sobre la qual s'acabarà de dissenyar una política de protecció i recuperació d'aquest recurs natural imprescindible com és el sòl fèrtil.

El conjunt de la normativa creada, integrada ara en un sol marc formal, completa les previsions establertes pel programa Foc Verd, i és en aquest sentit que es dóna prioritat a l'atorgament d'ajuts a totes aquelles sol·licituds públiques o privades provinents de termes municipals on existeixin Agrupacions de Defensa Forestal.

En conseqüència, a proposta del Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Capítol 1 Foment de la prevenció del bosc contra els incendis.

Secció 1 Agrupacions de Defensa Forestal

Article 1

S'estableix una línia d'ajuts per al foment de les Agrupacions de Defensa Forestal.

Article 2

Les Agrupacions de Defensa Forestal, legalment constituïdes, podran ser beneficiàries d'aquests ajuts en una única ocasió.

Article 3

Els ajuts consistiran en subvencions per: 3.1 Redacció dels programes de vigilància i prevenció d'actuacions urgents en cas d'incendis i reforestació fins a un màxim de 100.000 Pta per programa. 3.2 Inversions per a la realització d'actuacions pròpies dels objectius de l'ADF: prevenció, vigilància, extinció immediata, fins a un màxim de 2.500.000 Pta per municipi. 3.3 Es podrà realitzar el pagament de fins al 50% de la subvenció que correspongui, en concepte de bestreta.

Article 4

Les Agrupacions de Defensa Forestal i els seus integrants tindran prioritat en la concessió de qualssevol dels altres ajuts establerts en aquest Decret.

Secció 2 Treballs de prevenció d'incendis forestals.

Article 5

S'estableix una línia d'ajut per a la realització de treballs de neteja de bosc, construcció de punts de reserva d'aigua, creació i conservació de tallafocs, construcció i restauració de pistes forestals.

Article 6

Podran ser beneficiaris d'aquesta línia d'ajut els propietaris de terrenys o titulars de qualsevol dret de superfície que hagin realitzat algun dels treballs esmentats a l'article anterior.

Article 7

Els ajuts seran en forma de subvencions i consistiran en: 7.1 Neteja del bosc amb eliminació de restes: fins al 50% de la inversió amb un màxim de 25.000 Pta/ha. 7.2 Tractaments...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR