ORDRE TRI/53/2006, de 24 de febrer, sobre subvencions destinades a incentivar la realització de projectes empresarials en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, i aprovació de les bases reguladores per a la seva concessió.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRI/53/2006, de 24 de febrer, sobre subvencions destinades a incentivar la realització de projectes empresarials en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica, i aprovació de les bases reguladores per a la seva concessió.

Els resultats de la convocatòria de l'any 2005 d'incentius a la inversió industrial en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica per a sectors altament exposats a la competència internacional, en sectors estratègics i per a projectes conjunts de recerca industrial i desenvolupament tecnològic oberta mitjançant les ordres TRI/158/2005, TRI/163/2005 i TRI/162/2005, de 13 d'abril, del conseller de Treball i Indústria, han posat de manifest la conveniència de continuar amb el suport als projectes empresarials de R+D i innovació i dels projectes desenvolupats per agrupacions d'empreses (plataformes d'innovació), dirigits a donar solucions innovadores a problemes estratègics sectorials i com a via fonamental per millorar el posicionament competitiu de la indústria catalana i augmentar la participació d'altres sectors de l'estructura industrial catalana amb alt potencial de creixement i contingut tecnològic elevat.

Per tal de simplificar la comunicació envers les empreses s'ha optat per agrupar en una sola ordre de bases tots els requisits exigibles en fase de selecció dels projectes, tot tenint present la necessària complementarietat amb les iniciatives que dins del mateix objectiu de suport als projectes empresarials de R+D+i puguin establir tant l'Estat espanyol com la Unió Europea.

Aquesta Ordre respon als objectius del Govern de la Generalitat de Catalunya i de l'Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l'ocupació i la competitivitat de l'economia catalana d'avançar cap a una economia basada en el coneixement i en la innovació, i s'emmarca en el Pla de Recerca i Innovació de Catalunya 2005-2008, que estableix com una de les seves línies d'actuació el suport als projectes empresarials de R+D i innovació i el suport als projectes de R+D d'agrupacions empresarials.

Per altra banda, la present convocatòria amplia les possibilitats d'accés a finançament de les empreses que inicien projectes relacionats amb la recerca, el desenvolupament i la innovació, tot incorporant la concessió d'avals amb l'objectiu de facilitar l'accés addicional de les empreses beneficiàries dels ajuts a finançament a llarg termini dins el mercat financer.

D'acord amb la normativa comunitària relativa als ajuts d'Estat en matèria de recerca i desenvolupament;

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificat per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004), i amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003);

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, a proposta de la Secretaria d'Indústria, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

La present Ordre sobre els ajuts destinats als projectes industrials en recerca, desenvolupament i innovació tecnològica té per objecte establir i aprovar les bases reguladores que regiran les seves convocatòries. Als efectes de la present Ordre es distingeixen dues línies de projectes subvencionables:

  1. Els projectes presentats per empreses, tant persones jurídiques com persones físiques, de forma individual, especialment les pertanyents als sectors en procés de transformació amb una exposició elevada a la competència internacional i als sectors considerats estratègics.

  2. Els projectes conjunts proposats per agrupacions d'empreses (plataformes d'innovació) dirigits a donar solucions innovadores a problemes estratègics sectorials i de tecnologies específiques. Per tal que sigui considerat un projecte conjunt de recerca i desenvolupament tecnològic, haurà d'haver-hi necessàriament empreses privades, tant persones jurídiques com persones físiques, que desenvolupin el projecte.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per Resolució del conseller de Treball i Indústria, es publicarà al DOGC la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Ordre, la qual contindrà les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En la mateixa convocatòria es preveurà el cas que, si no s'hagués esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent o de què es disposi de fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Ordre, es podrà obrir una nova convocatòria, la dotació de la qual serà la dels romanents esmentats.

2.3 En cas de renúncies, tindran dret a ser beneficiaris els projectes que no van arribar a obtenir ajut i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Ordre, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes seleccionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis establerts a la convocatòria.

Article 3

Modalitats

Els ajuts es podran atorgar d'acord amb les modalitats següents:

  1. Subvencions en forma d'aportació dinerària.

  2. Subvencions en forma d'aval.

En el moment de presentar la sol·licitud per acollir-se a aquesta línia d'ajuts, es podrà optar per una o per les dues modalitats.

Article 4

Actuacions objecte dels ajuts

4.1 Podran ser actuacions objecte d'ajuts els projectes empresarials de recerca industrial i desenvolupament tecnològic que es realitzin a Catalunya i que comportin l'obtenció de productes i processos nous o millorats tecnològicament respecte als ja existents.

  1. Aquests projectes han de correspondre a empreses, tant persones jurídiques com persones físiques, l'activitat de les quals sigui industrial o de serveis a la indústria. Tindran preferència aquells projectes corresponents a empreses dels sectors de l'automoció i motocicletes, el tèxtil-confecció i l'electrònica de consum i dels sectors aeroespacial, indústria farmacèutica, inclosa la química fina, productes alimentaris tecnològicament avançats, de producció de maquinària tecnològicament avançada per a les energies renovables, tecnologies d'informació i comunicació, biotecnologia, així com per a les empreses les activitats de les quals configurin la cadena de valor d'aquests sectors. A la convocatòria de concessió de les subvencions es concretarà la informació sobre l'abast dels sectors abans esmentats.

  2. Els projectes presentats per empreses, tant per persones jurídiques com persones físiques, de forma individual, per tal que siguin subvencionables per aquesta Ordre hauran de presentar una actuació total mínima de 60.000 euros.

    4.2 Podran ser actuacions objecte d'ajuts els projectes conjunts de recerca i desenvolupament tecnològic (R+D) que comportin un augment significatiu de la capacitat tecnològica ja existent.

    Els projectes conjunts presentats per agrupacions d'empreses (plataformes d'innovació), per tal que siguin subvencionables per aquesta Ordre hauran de presentar una actuació total mínima de 500.000 euros.

    4.3 Podran ser també objecte d'ajut aquells nous projectes conjunts que complementin altres projectes que ja hagin estat aprovats en una convocatòria anterior d'aquests ajuts, sempre i quan el nou projecte suposi una ampliació de l'activitat de R+D com a conseqüència de l'entrada de noves empreses o entitats en l'agrupació beneficiària.

    En els supòsits 2 i 3, els ajuts únicament es concediran en la modalitat de subvenció.

    4.4 Definició de les actuacions subvencionables:

  3. Es considera recerca industrial l'actuació o estudi planificat amb l'objectiu d'adquirir nous coneixements que puguin resultar d'utilitat per a la creació de nous productes, processos o serveis o contribuir a millorar considerablement els productes, processos o serveis existents.

  4. Es considera desenvolupament tecnològic la materialització dels resultats de la recerca industrial en un plànol, esquema o disseny per a productes, processos o nous serveis modificats o millorats, destinats a la venda o a la utilització, inclosa la creació d'un primer prototipus no comercialitzable.

    Dins d'aquest concepte es pot incloure també la formulació conceptual i el disseny d'altres productes, processos o serveis, així com projectes de demostració inicial o projectes pilot, sempre que els projectes esmentats no es puguin convertir o utilitzar en aplicacions industrials o explotar-los comercialment.

    No s'inclouen dins del concepte de desenvolupament tecnològic les modificacions habituals o periòdiques realitzades en productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, encara que les modificacions puguin representar millores.

Article 5

Despeses subvencionables

Seran susceptibles d'ajuts, en qualsevol de les modalitats indicades a l'article 3, les despeses pels conceptes següents, sempre que estiguin directament vinculades amb la realització del projecte:

  1. Despeses de personal propi i contractat, associat directament i exclusivament al projecte (investigadors, tècnics i personal auxiliar).

  2. Serveis d'assessoria de qualsevol mena utilitzats exclusivament per a l'activitat de recerca i desenvolupament.

  3. Despeses d'adquisició d'equipaments, instrumental i material inventariable dedicat exclusivament i permanentment a l'activitat de recerca i desenvolupament. En el cas de les pimes, incloses les...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR