ORDRE AAR/523/2009, de 6 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/523/2009, de 6 de novembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat.

El Reglament CE 510/2006, del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

D'altra banda, l'article 116.1.b) de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga competències exclusives a la Generalitat de Catalunya en matèria de qualitat dels productes agroalimentaris.

En aquest àmbit la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, és la norma reguladora del sector agroalimentari de qualitat a Catalunya. Aquesta norma ha estat desenvolupada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003 de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat va ser creada com a Denominació Genèrica de Qualitat Pollastre i Capó de la Raça Prat, per l'Ordre de 14 de juliol de 1987 i es va reglamentar per l'Ordre de 27 d'octubre de 1987. Aquesta Ordre va ser derogada per l'Ordre de 5 d'abril de 1989, per la qual es va modificar el reglament de la denominació de qualitat. Posteriorment, l'Ordre de 26 de juliol de 1990 va modificar el reglament i va canviar la figura de protecció de Denominació de Qualitat a Denominació Específica. Per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària, a partir de 1996 es van equiparar les denominacions específiques a les indicacions geogràfiques protegides.

La Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat va ser inscrita en el Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, per mitjà del DOUE núm. L148, de 21 de juny de 1996.

Aquesta Indicació Geogràfica Protegida ha impulsat la producció de pollastres i capons en aquesta zona, a la vegada que ha servit per a la millora del desenvolupament de la comarca.

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida ha adaptat el seu reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, trametent-lo al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 19 de gener de 2009 per a la seva aprovació.

L'Ordre conté un annex 1 dedicat al Reglament de la Denominació d'Origen Protegida on s'especifiquen els requisits de producció, elaboració i envasat del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que han de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

L'Ordre també conté un annex 2 on hi consten els municipis corresponents a la zona de producció, elaboració i envasat de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat.

A proposta de la Direcció General d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i d'acord amb el Govern,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, elaboració i envasat de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroguen les disposicions següents:

Ordre de 5 d'abril de 1989, per la qual es modifica el Reglament de la Denominació de Qualitat Pollastre i Capó de la Raça Prat (DOGC núm. 1135, de 24 d'abril de 1989).

Ordre de 26 de juliol de 1990, de modificació de l'Ordre de 5 d'abril de 1989, per la qual es modifica el Reglament de la Denominació de Qualitat Pollastre i Capó del la Raça Prat i el seu Consell (DOGC núm. 1330, de 13 d'agost de 1990).

Ordre de 9 d'agost de 1993, per la qual es modifica el nom de la Denominació Específica Pollastre i Capó de la Raça Prat (DOGC núm. 1784, de 16 d'agost de 1993).

Barcelona, 6 de novembre de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat la carn de pollastre i capó que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixin en la producció, l'elaboració, la designació i la comercialització tots els requisits que exigeix el plec de condicions i la resta de la legislació vigent.

Aquest plec de condicions es pot consultar a la pàgina web del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Article 2

Extensió de la protecció de la Indicació Geogràfica Protegida

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la Indicació Geogràfica Protegida en català Pollastre i Capó del Prat, i en castellà Pollo y Capón del Prat.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat, on es recolliran les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'haurà d'aprovar el Consell Regulador i s'haurà de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per homologar-lo.

3.3 El manual de gestió de qualitat no tindrà validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'haurà de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària per a la seva homologació.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona geogràfica

La zona geogràfica emparada per la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat, la constitueixen els termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició.

Article 5

Races admeses

5.1 La carn de pollastre i capó protegida amb la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat procedeix exclusivament d'animals provinents d'ous de la raça Prat, fecundats per mascles de la raça Prat, de persones productores inscrites en el Registre d'explotacions avícoles als què fa referència l'article 12 d'aquest Reglament.

5.2 La raça a què fa referència l'apartat anterior d'aquest article es descriu en els apartats B i F3 del plec de condicions.

5.3 El Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat vetllarà pel foment de la raça Prat.

Article 6

Condicions de producció

6.1 Les condicions de producció seran les adequades per obtenir carn de pollastres i capons de la millor qualitat, i s'estableixen a l'apartat B del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Els lots de pollastres i capons amb destinació a ser protegits amb la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat hauran d'estar netament separats, els que procedeixen d'explotacions no inscrites dels que procedeixin d'explotacions inscrites, i aquesta mateixa distinció també s'haurà de donar en les seves edificacions. Aquesta circumstància es farà constar en el moment de la seva inscripció i se sotmetrà a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

6.3 Els capons hauran de procedir exclusivament de castració quirúrgica.

6.4-Als galliners el grau màxim de concentració serà de quatre animals, en període d'engreix, per metre quadrat.

6.5 Per alimentar els animals, únicament s'autoritzen les matèries primeres esmentades en l'apartat B del plec de condicions en les proporcions especificades en el manual de gestió de qualitat. El percentatge mínim de cereals serà del 65%.

Capítol 3

Elaboració, envasat i presentació dels pollastres i capons

Article 7

Instal·lacions d' elaboració i envasat

7.1 Els locals inscrits en el Registre de persones elaboradores als què fa referència l'article 13 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableix la legislació vigent.

7.2 Formulada la petició d'inscripció en el Registre de persones elaboradores, els locals hauran de ser inspeccionats pel personal tècnic que el Consell Regulador designi, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a la correcta elaboració i/o envasat de carn de pollastre i capó amb Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat.

7.3 A les instal·lacions inscrites en el Registre de persones elaboradores es permetrà l'elaboració i l'envasat de carn de pollastre i capó procedents d'explotacions no incloses a la Indicació Geogràfica Protegida Pollastre i Capó del Prat, sempre que estiguin netament separada dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR