ORDRE AAR/414/2009, de 21 de setembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/414/2009, de 21 de setembre, per la qual s'aprova el Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls.

El Reglament CE 510/2006 del Consell, de 20 de març, sobre la protecció de les indicacions geogràfiques protegides i les denominacions d'origen dels productes agrícoles i alimentaris, estableix la normativa aplicable a la protecció de les denominacions d'origen i a les indicacions geogràfiques protegides.

L'apartat primer de l'article 128 de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, assenyala que correspon a la Generalitat de Catalunya la competència exclusiva sobre denominacions d'origen i altres mencions de qualitat, que inclou el règim jurídic de creació i de funcionament. L'apartat segon d'aquest article assenyala que correspon igualment a la Generalitat de Catalunya l'aprovació de les seves normes reguladores.

Davant d'aquestes circumstàncies i per tal d'establir una normativa pròpia que permetés fixar un marc eficaç en el sector agroalimentari de qualitat de Catalunya, es va promulgar la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, la qual ha estat desenvolupada pel Decret 285/2006, de 4 de juliol, pel qual es desenvolupa la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls va ser creada, com a denominació de qualitat Calçot de Valls, per l'Ordre de 6 de juny de 1994 (DOGC núm. 1915, d'1.7.1994), i es va reglamentar per l'Ordre de 31 de març de 1995 (DOGC núm. 2038, de 12.4.1995). Posteriorment, per tal d'adaptar-les a la normativa comunitària, estatal i autonòmica, aquestes ordres van ser derogades per l'Ordre de 25 de setembre de 2001 (DOGC núm. 3489, de 9.10.2001), per la qual es va aprovar la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls i el seu Reglament. Aquesta indicació geogràfica protegida ha impulsat els calçots produïts en aquesta zona, a la vegada que ha servit per millorar el desenvolupament d'unes comarques en les quals la importància del sector hortícola és significatiu.

La IGP Calçot de Valls es va inscriure al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides per mitjà del DOUE núm. L142/27, de 31 de maig de 2002.

De conformitat amb la disposició transitòria primera del Decret 285/2006, de 4 de juliol, el Consell Regulador de la IGP ha adaptat el seu Reglament a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, i l'ha tramès al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en data 7 de juliol de 2008 perquè l'aprovi.

Aquesta Ordre conté un annex (annex 1) dedicat al Reglament de la indicació geogràfica protegida en el qual s'especifiquen els requisits de producció, d'elaboració i d'envasament del producte protegit que s'hi empara, les característiques del producte, els registres obligatoris que ha de tenir el Consell Regulador, els drets i les obligacions de les persones inscrites, el funcionament i l'organització del Consell Regulador, i el sistema de finançament.

Igualment, a l'annex 2 consten els municipis corresponents a la zona de producció, d'elaboració i d'envasament de la IGP Calçot de Valls.

A proposta de la Direcció General de d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

S'aprova el Reglament de la IGP Calçot de Valls, el text del qual figura a l'annex 1 d'aquesta Ordre.

Article 2

S'aprova la relació de municipis corresponent a la zona de producció, d'elaboració i d'envasament de la IGP Calçot de Valls que figura a l'annex 2 d'aquesta Ordre.

Disposició derogatòria

Es deroga l'Ordre de 25 de setembre de 2001, per la qual s'aprova la IGP Calçot de Valls i el seu Reglament, amb el caràcter transitori establert al Reglament CEE 2081/1992 (DOGC núm. 3489, de 9.10.2001).

Barcelona, 21 de setembre de 2009

Joaquim Llena i Cortina

Conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural

Annex 1

Reglament de la Indicació Geogràfica Protegida Calçot de Valls

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Producte protegit

Queda protegit amb la IGP Calçot de Valls el calçot que reuneixi les característiques definides en aquest Reglament i que compleixi, en la producció, en l'elaboració, en la designació i en la comercialització, tots els requisits que exigeix el plec de condicions que consta a la inscripció d'aquest producte al Registre comunitari de denominacions d'origen protegides i indicacions geogràfiques protegides, i pel qual la IGP Calçot de Valls es va inscriure al Registre esmentat (DOUE núm. L142/27, de 31.5.2002), i la resta de legislació vigent.

Article 2

Extensió de la protecció de la IGP

2.1 La protecció atorgada s'estén al nom de la IGP Calçot de Valls.

2.2 L'extensió i el règim jurídic de la protecció és la que assenyala l'article 6 de la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària.

Article 3

Manual de gestió de qualitat

3.1 El Consell Regulador ha de disposar d'un manual de gestió de qualitat en el qual s'han de recollir les actuacions i els procediments que realitza el Consell Regulador en matèria de certificació i control de la manera que determinen els articles 20 i 21 d'aquest Reglament.

3.2 El manual de gestió de qualitat l'ha d'aprovar el Consell Regulador i s'ha de presentar a la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària perquè l'homologui.

3.3 El manual de gestió de qualitat no té validesa mentre no hagi obtingut aquesta homologació.

3.4 Qualsevol modificació del manual de gestió de qualitat aprovat pel Consell Regulador s'ha de presentar davant de la direcció general competent en matèria de qualitat agroalimentària perquè l'homologui.

Capítol 2

Producció

Article 4

Zona de producció

La zona de producció de calçots emparats per la IGP Calçot de Valls està constituïda per les parcel·les inscrites al Registre de persones productores del Consell Regulador situades als termes municipals descrits a l'annex 2 d'aquesta disposició que el Consell Regulador consideri aptes per a la producció de calçots, de les varietats descrites a l'article 5, tal com indica l'article 6 d'aquest Reglament i segons els criteris que constin al manual de gestió de qualitat.

Article 5

Varietats admeses

5.1 Els calçots protegits amb la IGP Calçot de Valls corresponen exclusivament a les cebes de l'espècie Allium cepa L., de la varietat blanca gran tardana de Lleida, que pertanyin a persones productores inscrites al Registre del Consell Regulador.

5.2 La varietat a la qual fa referència l'apartat anterior d'aquest article és la descrita a l'apartat B de l'annex del plec de condicions.

Article 6

Condicions de cultiu i de recol·lecció

6.1 Les condicions de cultiu i de recol·lecció han de ser les adequades per obtenir calçots de la millor qualitat, les quals s'estableixen a l'apartat E del plec de condicions i al manual de gestió de qualitat.

6.2 Els calçots amb destinació a ser protegits amb la IGP Calçot de Valls han d'estar separats netament, els que procedeixen de parcel·les no inscrites dels que procedeixen de terrenys ocupats per plantacions inscrites. Aquesta mateixa distinció també s'ha de donar a les seves edificacions. Aquesta circumstància s'ha de fer constar en el moment en el qual s'inscrigui i s'ha de sotmetre a les normes específiques del manual de gestió de qualitat.

Capítol 3

Elaboració, envasament i presentació dels calçots

Article 7

Zona d'elaboració i d'envasament

La zona d'elaboració i d'envasament dels calçots emparats per la IGP Calçot de Valls queda integrada dins dels termes municipals que formen la zona de producció.

Article 8

Instal·lacions d'elaboració i d'envasament

8.1 Els locals inscrits al Registre de magatzems-expedidors als quals fa referència l'article 14 d'aquest Reglament han de reunir els requisits de caràcter tècnic i sanitari que estableixi la legislació vigent.

8.2 Un cop formulada la petició d'inscripció al Registre, els locals han de ser inspeccionats pel personal tècnic que designi el Consell Regulador, amb la finalitat de comprovar-ne les característiques i si reuneixen o no les condicions tècniques mínimes requerides per a l'elaboració o l'envasament correctes de calçots amb IGP Calçot de Valls.

8.3 A les instal·lacions inscrites al Registre de magatzems-expedidors es permet la manipulació i l'emmagatzematge de calçots que procedeixin de plantacions no incloses a la IGP Calçot de Valls, sempre que estiguin separats netament dels calçots emparats per la IGP Calçot de Valls, es faci constar expressament en el moment d'inscriure'ls i se sotmetin a les normes específiques del manual de gestió de qualitat per controlar aquest producte i garantir, en tot cas, l'origen i la qualitat del calçot protegit per la IGP Calçot de Valls.

8.4 El Consell Regulador ha d'establir, al manual de gestió de qualitat, el sistema de control i de registre de lliurament de calçots a les persones inscrites al registre corresponent, d'acord amb l'article 13.1.i) del Decret 285/2006, de 4 de juliol.

Article 9

Mètodes d'elaboració i d'envasament

Les tècniques emprades en l'elaboració i l'envasament de calçots han de ser les adequades per obtenir productes de la màxima qualitat. S'han de mantenir els mètodes tradicionals de cultiu de calçots de la zona de producció descrits a l'apartat E de l'annex del plec de condicions, al manual de gestió de qualitat, i d'acord amb la normativa sectorial aplicable...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR