ORDRE ECF/84/2004, de 17 de març, per la qual s'aprova el model informatitzat 'N01. Índexs notarials, declaració informativa a efectes tributaris' i es dicten les instruccions per a la seva gestió i presentació.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyOrdre

ORDRE ECF/84/2004, de 17 de marÁ, per la qual s'aprova el model informatitzat "N01. Õndexs notarials, declaraciÛ informativa a efectes tributaris" i es dicten les instruccions per a la seva gestiÛ i presentaciÛ.

El nou sistema de finanÁament de les comunitats autÚnomes de rËgim com˙, d'aplicaciÛ des de l'1 de gener de 2002, ha efectuat, entre altres q¸estions, una ampliaciÛ de les seves competËncies normatives en relaciÛ amb els tributs cedits. AixÌ, el nou article 19 de la Llei org‡nicade finanÁament de les comunitats autÚnomes, incorporat per la Llei org‡nica 7/2001, de 27 de desembre, inclou expressament, i, de manera especial pel que fa referËncia a l'impost sobre successions i donacions i a l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurÌdics documentats, entre les noves facultats normatives autonÚmiques, "la regulaciÛ de la gestiÛ i de la liquidaciÛ", fÛrmula que tambÈ es recull, gairebÈ en la seva literalitat, en els articles 40.2 i 41.2 de la Llei 21/2001, de 27 de desembre, de mesures fiscals i administratives per a l'aplicaciÛ del nou sistema de finanÁament de les comunitats autÚnomes de rËgim com˙ i ciutats amb estatut d'autonomia, amb els lÌmits que per al seu exercici ja figuraven en l'anterior versiÛ de la Llei org‡nica de finanÁament de les comunitats autÚnomes: el principi de solidaritat, la no-discriminaciÛ per l'origen de les rendes, bÈns, serveis,

actes o negocis, i el manteniment d'una pressiÛ fiscal efectiva, global i equivalent en tot el territori estatal.

Per la seva part, la Llei 17/2002, d'1 de juliol, del rËgim de cessiÛ de tributs de l'Estat a la Generalitat de Catalunya i de fixaciÛ de l'abast i condicions de la dita cessiÛ, mantÈ la referËncia que feien les seves predecessores sobre l'atribuciÛ a la Comunitat AutÚnoma de Catalunya de la facultat de dictar per a si mateixa normes legislatives, si bÈ en els casos i en les condicions de la Llei 21/2001, de 27 de desembre, esmentada.

AixÌ mateix, l'article 19.1 de la Llei 21/2001 estableix la normativa aplicable als tributs cedits, i inclou les normes emanades de la comunitat autÚnoma competent segons l'abast i els punts de connexiÛ establerts en la prÚpia Llei, desprÈs de les lÚgiques referËncies a la Llei general tribut‡ria, la Llei de drets i garanties dels contribuents, la llei prÚpia de cada tribut, els reglaments generals dictats en desenvolupament de la Llei general tribut‡ria, les lleis tribut‡ries especÌfiques de cada tribut i la resta de disposicions de car‡cter general de l'Estat.

D'altra banda, l'article 32.3 de la Llei 29/1987, de 18 de desembre, de l'impost sobre successions i donacions, i el seu concordant, l'article 91.3 del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 1629/1991, de 8 de novembre, estableixen l'obligaciÛ dels notaris i not‡ries de trametre, dins la primera quinzena de cada trimestre, una relaciÛ o Ìndex que comprengui tots els documents autoritzats en el trimestre anterior que es refereixin a actes o contractes que puguin donar lloc a increments patrimonials que constitueixin el fet imposable de l'impost. TambÈ estan obligats a trametre, dins el mateix termini, una relaciÛ dels documents privats amb el contingut esmentat que els hagin presentat per al seu coneixement o per a la legitimaciÛ de signatures.

En termes semblants, l'article 52, par‡graf segon del Text refÛs de la Llei de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurÌdics documentats, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/1993, de 24 de setembre,i el seu concordant, l'article 114.2 del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 828/1995, de 29 de maig, estableixen l'obligaciÛ dels notaris i not‡ries de trametre a les oficines liquidadores de l'impost, dins la primera quinzena de cada trimestre, una relaciÛ o Ìndex comprensiu de tots els documents que hagin autoritzat en el trimestre anterior, a excepciÛ dels actes de darrera voluntat, reconeixement de fills i altres que determini el Reglament. TambÈ estan obligats a trametre, dins el mateix termini, una relaciÛ de documents privats comprensius d'actes subjectes al pagament de l'impost que els hagin estat presentats per al seu coneixement o legitimaciÛ de signatures.

En aquest sentit, la Llei 31/2002, de 30 de desembre, de mesures fiscals i administratives, desenvolupa l'obligaciÛ formal dels notaris i de les not‡ries de tramesa d'informaciÛ i preveu que per ordre del conseller o de la consellera del Departament d'Economia i Finances s'estableixin les circumst‡ncies i terminis per al subministrament en suport directament llegible per ordinador o per via teleinform‡tica aixÌ com les seves condicions i disseny.

Les obligacions anteriors s'entenen sens perjudici del mÈs ampli deure de col∑laboraciÛ i informaciÛ establert en l'article 112.1 de la Llei general tribut‡ria, segons el qual aquells que exerceixin funcions p˙bliques, entre altres autoritats, entitats i organismes, estan obligats a subministrar a l'AdministraciÛ tribut‡ria totes les dades i antecedents amb transcendËncia tribut‡ria que aquesta demani mitjanÁant disposicions de car‡cter general o mitjanÁant requeriments concrets. A mÈs a mÈs, l'article 111.4, darrer par‡graf de la Llei general tribut‡ria, reproduÔt tambÈ en les lleis reguladores dels impostos esmentats, condiciona el deure de subministrament d'informaciÛ tribut‡ria a la garantia del secret del protocol notarial, lÌmit que ha estat respectat per l'abast d'aquesta obligaciÛ, i que s'estÈn als instruments p˙blics a quË es refereixen els articles 34 i 35 de la Llei de 28 de maig de 1862, del notariat, i als relatius a q¸estions matrimonials, amb excepciÛ dels que facin referËncia al rËgim econÚmic de la societat conjugal. El contingut dels preceptes esmentats de la vigent Llei general tribut‡ria ha estat recollit en els articles 93.4 i 94.1, respectivament, de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, general tribut‡ria, l'entrada en

vigor de la qual es preveu per a l'1 de juliol de 2004.

Tampoc es poden desconËixer les normes que en els darrers temps han incidit en l'exercici de l'activitat notarial i que es refereixen a la manera en quË els notaris i les not‡ries han de complir els deures d'informaciÛ que tenen envers les administracions p˙bliques, utilitzant les noves tecnologies. En particular, l'article 7 del Reial decret 1643/2000, de 22 de setembre, regula els Ìndexs informatitzats que els notaris i les not‡ries han de trametre a les juntes directives dels col∑legis notarials dins els vint primers dies del mes seg¸ental que corresponguin, i disposa que els col∑legis notarials, al seu torn, trametran a les administracions p˙bliques la informaciÛ a la qual legalment tinguin dret. L'Ordre del ministre de JustÌcia 469/2003, de 19 de febrer, ha desenvolupat el precepte esmentat, i ha establert en el seu article 1 que l'Ìndex informatitzat ha de tenir un contingut b‡sic format per aquells que s'hagin de trametre periÚdicament a les administracions p˙bliques que, d'acord amb la normativa, hi tinguin dret. Es delega, a mÈs, en el Consell General del Notariat el desenvolupament de l'Ìndex informatitzat esmentat, aixÌ com la regulaciÛ de les caracterÌstiques tËcniques d'elaboraciÛ, tramesa i conservaciÛ d'aquests Ìndexs.

Quant a la regulaciÛ de les relacions entre la Generalitat de Catalunya i els col∑legis notarials, es troba recollida en la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col∑legis professionals.

En la mateixa lÌnia que els precedents esmentats i amb l'objectiu b‡sic d'unificar les competËncies normatives de la Comunitat AutÚnoma de Catalunya amb les normes reguladores del cos notarial, s'han mantingut diferents contactes amb representants del Consell General del Notariat, amb l'objectiu d'establir un sistema que faciliti la recepciÛ per la Generalitat de Catalunya de la informaciÛ tribut‡ria que legalment ha d'Èsser-li subministrada pels notaris i per les not‡ries, no nomÈs els que resideixin en l'‡mbit territorial de Catalunya, sinÛ tambÈ aquells que, tenint la seva residËncia en un altra comunitat, autoritzin documents que continguin actes o contractes subjectes al tributs assenyalats, la competËncia gestora dels quals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR