ORDRE TRE/293/2010, de 6 de maig, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions per a projectes innovadors cofinançades pel Fons Social Europeu i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Treball
Rango de LeyOrdre

ORDRE

TRE/293/2010, de 6 de maig, per la qual s'estableixen les bases que han de regir la concessió de subvencions per a projectes innovadors cofinançades pel Fons Social Europeu i s'obre la convocatòria per a l'any 2010.

El Pla de Govern 2007-2010 de la Generalitat de Catalunya estableix unes prioritats en matèria d'ocupació entre les quals està la de fomentar la qualitat de l'ocupació i la millora de l'ocupabilitat de les persones per aconseguir una estructura econòmica del nostre mercat de treball més sòlida i competitiva.

El 18 de desembre de 2007 va ser aprovat per Decisió de la Comissió, el Programa Operatiu d'Intervenció Comunitària del Fons Social Europeu (FSE) en el marc de l'objectiu de competitivitat regional i ocupació de la comunitat autònoma de Catalunya 2007-2013. En aquest Programa Operatiu es van adaptar les intervencions estratègiques i pressupostàries del FSE al cas particular de Catalunya per poder afrontar de manera eficaç i eficient els reptes que li són propis en matèria d'ocupació.

La situació econòmica actual, caracteritzada per un fort alentiment del creixement econòmic en general i per la recessió de determinats sectors d'activitat, cal actuar amb una major intensitat en determinats sectors i territoris més afectats per l'actual conjuntura econòmica. Però no només això, també cal intervenir d'una forma diferent, amb accions i plantejaments de caràcter transversal com preveu el Programa Operatiu. Calen noves fórmules més eficients per unificar esforços en l'assoliment d'uns determinats objectius comuns i així optimitzar millor els recursos assignats a aquest efecte.

Mitjançant el programa de projectes innovadors es pretén donar suport a accions innovadores que responguin als reptes que planteja la situació econòmica actual, en especial la creació i manteniment de llocs de treball i la millora de la competitivitat. Cal fomentar innovacions laborals i socials: afavorir canvis de processos, d'estructures i valors organitzatius entre les institucions. Millorar la competitivitat de treballadors/es i empreses, donant un valor diferencial al coneixement i a les idees.

Així mateix, també es vol contribuir a l'equilibri territorial i la cohesió social donant suport a accions complementàries en matèria ocupacional i de desenvolupament local a la Llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, desplegada pel Decret 369/2004, de 7 de setembre, així com al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal, aprovat per l'acord de Govern de 22 de gener de 2008 i modificat per l'Acord de Govern de 19 de gener de 2010.

Aquesta Ordre preveu focalitzar recursos en aquells projectes que tinguin un fort impacte territorial i/o sectorial. Projectes innovadors i transversals on els valors més importants siguin la cooperació, la creativitat, el lideratge i la qualitat, i que comptin amb la participació del màxim d'agents implicats.

En conseqüència, i en virtut de les disposicions establertes, escoltat el Consell de Direcció del Servei d'Ocupació de Catalunya, amb l'informe previ de l'Assessoria Jurídica i de la Intervenció Delegada, i en ús de les facultats que em són conferides,

Ordeno:

Capítol 1

Bases reguladores de subvencions per a la realització de projectes innovadors per a la millora de la qualitat de l'ocupació i la cohesió social que es desenvolupin el marc del Programa Operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013, i per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local complementaris a la Llei de barris i al Pla d'Iniciatives de Dinamització Comarcal en el marc del mateix programa operatiu.

Article 1

Objecte

1.1 Aquesta Ordre té per objecte aprovar les bases que han de regir el règim de concessió de subvencions per a la realització de projectes innovadors que desenvolupin accions en el marc del Programa Operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013 i convocar aquestes subvencions per a l'any 2010.

1.2 També té per objecte aprovar les bases reguladores que hauran de regir la concessió de subvencions del SOC per a la realització de projectes ocupacionals i de desenvolupament local complementaris a la Llei de barris i al Pla d'iniciatives de dinamització comarcal en el marc del programa operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013, les quals es convocaran en resolucions específiques.

Article 2

Àmbit d'actuació

Els projectes objecte de subvenció s'executaran a l'àmbit del territori de Catalunya sense perjudici de les accions específiques, que en el marc de la cooperació transnacional i interregional, es prevegin realitzar en d'altres àmbits territorials.

Article 3

Projectes subvencionables

3.1 Els projectes que sol·licitin els ajuts previstos en aquesta Ordre, hauran de tenir com a finalitat fonamental la millora de la qualitat de l'ocupació i la cohesió social a Catalunya, incidint en aspectes tan essencials com són l'estabilitat, el nivell de qualificació, la seguretat, la igualtat d'oportunitats, la integració dels col·lectius amb majors dificultats, l'equilibri territorial, la competitivitat de les empreses i el suport de l'activitat econòmica, especialment l'impuls de sectors emergents i el foment de l'emprenedoria.

3.2 Els projectes hauran d'ésser innovadors, integrals, sostenibles en el temps i susceptibles de ser transferits. En tot cas hauran de demostrar la seva viabilitat tècnica i econòmica.

3.3 Les convocatòries que desenvolupin aquesta ordre de bases podran establir requisits addicionals.

Article 4

Eixos estratègics

Els projectes s'hauran d'adequar als següents eixos estratègics:

  1. Canvis estructurals en sectors i empreses. Millora de l'ocupabilitat, la qualificació professional i la competitivitat.

  2. Impuls i desenvolupament de sectors emergents d'alt valor afegit.

  3. Canvis estructurals vers la igualtat d'oportunitats en l'àmbit laboral.

  4. Foment de l'emprenedoria innovadora i de qualitat.

  5. Equilibri territorial i cohesió social.

Article 5

Actuacions, accions i prioritats

5.1 Les entitats sol·licitants definiran les actuacions necessàries per a la correcta execució dels seus projectes. Cadascuna d'aquestes actuacions s'haurà d'emmarcar en una de les prioritats establertes a l'article 5.2 i es concretaran en la realització d'accions. Aquestes accions es desenvoluparan tenint en compte les tipologies de despeses subvencionables previstes a l'article 8 d'aquesta Ordre.

5.2 Les prioritats en les quals s'hauran d'emmarcar les diferents actuacions que composen un projecte són les següents:

  1. Desenvolupament de serveis específics per a l'ocupació, la formació i ajut en relació amb la reestructuració de sectors i empreses, i desenvolupament de sistemes d'anticipació de canvis econòmics i de futures necessitats del mercat de treball (eix 1).

  2. Estratègies integrades que afavoreixin la creació i consolidació d'ocupació en sectors emergents (eix 2).

  3. Estratègies i accions específiques que donin suport al treball per compte propi i a la creació d'empreses de qualitat, tenint en compte els col·lectius estratègics (eix 4).

  4. Noves metodologies i actuacions integrals que promoguin canvis estructurals vers la igualtat d'oportunitats quant a noves formes d'organització del temps de treball i la millora de la participació de les dones en àmbits de presa de decisió i sectors masculinitzats, així com en relació amb nous models de qualitat per a la inserció laboral de persones amb trastorn mental i per al col·lectiu de joves (eix 3).

  5. Promoció de les associacions, pactes i iniciatives a través del treball en xarxa dels actors rellevants que fomentin la transferència de coneixement i de bones pràctiques en matèria d'ocupació o que aportin valor afegit a activitats i sectors econòmics concrets. Promoció de la cooperació nacional, transnacional i interregional (eixos 1, 2, 3, 4 i 5).

  6. Promoció de vies d'integració i reintegració en el mercat de treball de persones excloses o amb risc d'exclusió social i mesures adreçades al manteniment del lloc de treball dels col·lectius més vulnerables (eix 5).

Article 6

Tipus de projectes

6.1 Els projectes que es presentin a l'empara d'aquesta Ordre hauran de respondre a alguna de les següents tipologies de projectes que es fixaran a la corresponent convocatòria:

  1. Projectes experimentals o projectes pilot en algun dels eixos. Iniciatives estratègiques en algun dels eixos que abordin la creació i desenvolupament de noves tècniques i metodologies.

  2. Projectes consolidats en determinats sectors o territoris amb potencial efecte multiplicador i susceptibles de ser transferits.

  3. Projectes específics orientats a la millora de la cohesió social i l'equilibri territorial. Aquesta tipologia és específica pels projectes ocupacionals i de desenvolupament local complementaris a la Llei de Barris i al Pla d'iniciatives de dinamització comarcal en el marc del programa operatiu del FSE de Catalunya 2007-2013.

Article 7

Finançament

7.1 La quantia subvencionable serà fins al 75% del cost total elegible del projecte, un 50% a càrrec del Fons Social Europeu i la quantia restant a càrrec del Servei d'Ocupació de Catalunya. En funció del percentatge atorgat en concepte de subvenció, les entitats beneficiàries hauran d'aportar una quantia que addicionada a aquesta subvenció constitueixi el cost total del projecte. Les entitats beneficiàries hauran de garantir que aquestes aportacions no provenen de fons comunitaris.

7.2 En el cas que ho estableixi la convocatòria es podrà finançar fins el 100% del cost total elegible del projecte.

Article 8

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR