DECRET 301/1987, de 23 de setembre, sobre la distribució, la inspecció i el control de qualitat de productes zoosanitaris.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 187/1994.

La utilització de productes zoosanitaris per aplicació directa o a través de l'aire, de l'aigua i dels aliments és d'una gran trascendència per diagnosticar, controlar, prevenir i curar les malalties del bestiar, lluitar contra les zoonosis i estimular i incrementar les produccions ramaderes.

Però existeixen vies de comercialització irregular que permeten un ús fraudulós i desviacions de qualitat, la qual cosa representa un risc per a la salut pública.

Per això la normativa present, que recull el que disposa la normativa de la CEE, intenta clarificar els termes en els quals s'ha de dur a terme la distribució, l'ús i el control de qualitat dels productes zoosanitaris.

A proposta dels Consellers de Sanitat i Seguretat Social, i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Títol 1 Objecte i especificacions de comercialització

Article 1

El present Decret té per objecte fixar les normes que regulen la distribució, l'ús i el control de qualitat dels productes destinats a utilitzar-se en el camp de la ramaderia, reglamentats al Reial Decret 163/1981, de 23 de gener, article 1.

Article 2

Els següents productes només podran comercialitzar-se sota prescripció, i caldrà portar un llibre de registre oficial d'entrades i sortides:

  1. Hormonals.

  2. Psicòtrops.

  3. Estupefaents.

  4. Qualsevol altra substància que sigui aconsellable, en circumstàncies específiques, i que sigui inclosa pels Departaments de Sanitat i Seguretat Social i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 3

Està prohibida explícitament la distribució sistemàtica i la publicitat de fórmules magistrals, que no podran estar disponibles en estoc. L'ús d'aquestes fórmules haurà d'estar restringit a un nombre predeterminat d'animals, per a una duració especificada del tractament; ambdós aspectes estaran recollits a les receptes, que hauran d'emparar, obligatòriament, la comercialització de les esmentades fórmules magistrals. Haurà de mantenir-se un registre de dispensació per a l'elaborador i un registre d'utilització per al veterinari que les emet i controla. Els llibres hauran d'estar diligenciats pels Departaments de Sanitat i Seguretat Social i d'Agricultura, Ramaderia i Pesca.

Article 4

Es prohibeix la comercialització i la tinença per a ús directe a la terapèutica veterinària o a l'alimentació animal de tots els productes medicamentosos sense excipient, i és inexcusable la fabricació prèvia d'un elaborat farmacològic -zoosanitari legalment registrat o fórmula magistral-, o d'una pre-mescla, respectivament. Aquesta pre-mescla haurà de ser enregistrada i s'elaborarà en instal·lacions idònies autoritzades.

Article 5

Es consideren pinsos medicats de prescripció veterinària els aconseguits per la inclusió -des de pre-mescles autoritzades- de productes no recollits a les llistes positives del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació o en dosis diferents a les previstes en aquestes llistes. Els pinsos medicats que s'ajusten a aquestes llistes es consideren pinsos medicats de prescripció estàndard. Els pinsos medicats de prescripció veterinària només podran comercialitzar-se directament amb l'explotació ramadera des de la fàbrica o centre distribuïdor, sota unes normes equivalents a les que regulen les fórmules magistrals.

Article 6

6.1 La distribució de productes zoosanitaris es podrà efectuar per l'importador i/o productor, a través dels següents canals:

  1. Magatzems que comercialitzen productes zoosanitatis (MPZ): Magatzems que comercialitzen productes zoosanitaris llevat dels medicaments d'ús veterinari. Magatzems que comercialitzen fins i tot, medicaments d'ús veterinari.

  2. Magatzems que distribueixen però no comercialitzen productes zoosanitaris.

  3. Magatzems i centres de distribució farmacèutica.

  4. Oficines de farmàcia i farmacioles rurals.

  5. Entitats o agrupacions ramaderes legalment autoritzades.

  6. Elaboradors de pinso i correctors autoritzats per poder emprar additius.

  7. Quan, per raons de sanitat animal, es facin campanyes o plans preventius o curatius, els zoosanitaris podran ser distribuïts d'acord amb els condicionaments...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR