ORDRE ARP/121/2006, de 20 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2006.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/121/2006, de 20 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2006.

El capítol 2 de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d'orientació agrària, estableix els objectius i les línies d'actuació en els àmbits de la modernització de l'empresa agrària, el desenvolupament rural i l'equilibri territorial. El Reglament CE 1257/1999, del Consell, de 17 de maig (DOCE núm. L160/80, de 26.6.1999), sobre l'ajut al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu d'Orientació i de Garantia Agrícola, i el Programa de desenvolupament rural per a la millora de les estructures de producció en regions situades fora d'objectiu 1 a l'Estat espanyol, aprovat per la Comissió europea el 14 de setembre de 2000, configuraven el marc normatiu bàsic per als ajuts estructurals.

El Programa de desenvolupament rural (PDR), en el qual es troben inclosos aquests ajuts es va iniciar l'any 2000 i acaba l'any 2006. Durant aquest període un gran nombre de professionals de l'agricultura s'han beneficiat d'aquest tipus d'ajut, adreçat a millorar l'estructura de l'explotació i la seva viabilitat. Han estat moltes les sol·licituds presentades en cada convocatòria d'ajut i l'esforç de les administracions implicades en aquests ajuts ha estat molt important en tots els àmbits.

Dins d'aquest marc, el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca té la voluntat d'afavorir la incorporació de joves agricultors al camp, per a així potenciar el relleu generacional i desenvolupar l'àmbit rural. Al mateix temps, i pel que fa als ajuts d'inversions a les explotacions agràries en plans de millora, s'ha decidit prioritzar les inversions que suposin una clara innovació tecnològica en el sector o en el territori, així com les altres inversions que comporten un canvi substancial de l'explotació. D'aquesta manera es pretén afavorir els titulars d'explotacions amb voluntat innovadora, així com les inversions estructurals que possibiliten una clara millora de l'explotació.

Atès que el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca ha posat en marxa la prova pilot del Contracte global d'explotació, s'ha cregut oportú excloure com a beneficiaris dels ajuts que regula aquesta Ordre els titulars que ja hagin obtingut la resolució favorable de participació.

En conseqüència, d'acord amb l'article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, les quals es publiquen a l'annex 1 d'aquest Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors corresponents a l'any 2006, d'acord amb les bases reguladores que s'aproven a l'article 1 d'aquesta Ordre.

2.2 El termini de presentació de sol·licituds per a aquesta convocatòria serà d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació d'aquesta Ordre al DOGC. Per als supòsits de primera instal·lació que es produeixin per successió per causa de mort, el termini de presentació de sol·licituds acabarà el 30 de juny de 2006.

2.3 S'atendran preferentment les sol·licituds presentades que compleixin els requisits necessaris per accedir a l'ajut d'acord amb l'ordre de prioritats de l'apartat 9 de l'annex 1 d'aquesta Ordre.

2.4 Les sol·licituds s'han d'acompanyar de la documentació que justifiqui el compliment dels requisits que estableix el Reial decret 613/2001, de 8 de juny, i aquesta Ordre, per a cada tipus d'ajut.

2.5 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant serà de sis mesos comptat a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.

2.6 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, que tenen el caràcter de cofinançats amb la Unió Europea d'acord amb el Programa de desenvolupament rural aprovat per la Comissió europea el 14 de setembre de 2000, aniran a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/771170100/7143 dels pressupostos del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de l'any 2006, per un import màxim de 200.000 euros.

Disposició derogatòria

Queda derogada l'Ordre ARP/428/2004, de 25 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts a les inversions en plans de millora i a la instal·lació de joves agricultors, i es convoquen els corresponents a l'any 2005 (DOGC núm. 4272, d'1.12.2004).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 20 de març de 2006

Antoni Siurana i Zaragoza

Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

Annex 1

Bases

.1 Règim jurídic

El règim jurídic aplicable als ajuts que regulen aquestes bases l'integren el Reglament CE 1257/1999, del Consell, de 17 de maig, sobre l'ajut al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu d'Orientació i de Garantia Agrícola (FEOGA) i pel qual es modifiquen i deroguen determinats reglaments (DOUE núm. 160, de 26.6.1999); el Reial decret 613/2001, de 8 de juny, sobre millora i modernització de les estructures de producció de les explotacions agràries (BOE núm. 138, de 9.6.2001); la Llei 38/2003 de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003); el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002); l'Ordre d'1 d'octubre de 1997, sobre tramitació, justificació i control d'ajuts i de subvencions (DOGC núm. 2500, de 21.10.1997); l'Ordre ARP/23/2006, de 2 de febrer, per la qual s'estableix i es regula la declaració única agrària (DOGC 4569, de 9.2.2006); la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 1234, de 22.12.1989), i la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú (BOE núm. 285, de 27.11.1992).

.2 Objecte dels ajuts

2.1 S'estableix una línia d'ajuts per fomentar les inversions en plans de millora amb la finalitat de subvencionar les actuacions que tinguin algun dels objectius següents:

La millora de les condicions de vida i treball dels agricultors i els treballadors en les explotacions. Les inversions considerades es destinaran, en exclusiva, a la millora de les pràctiques agràries i les tasques derivades de l'explotació agrària.

La millora qualitativa i l'ordenació de produccions d'acord amb les necessitats de mercat i, si s'escau, per a l'adaptació a les normes comunitàries de qualitat, així com per la diversificació de les activitats agràries, mitjançant inversions destinades a la classificació, el condicionament, la fabricació, la transformació i la comercialització dels productes agraris de la pròpia explotació.

L'adaptació de les explotacions per reduir els costos de producció, estalviar energia o aigua, o incorporar noves tecnologies, incloses les d'informatització i telemàtica.

El compliment de normes mínimes en matèria de medi ambient, higiene i benestar dels animals, establertes recentment. A aquests efectes, s'entenen com a normes recentment establertes les que hagin entrat en vigor en el termini d'un any anterior a la sol·licitud.

La millora de les condicions d'higiene de les explotacions ramaderes i de benestar dels animals, la protecció i la millora del sòl, de la coberta vegetal i del medi ambient.

2.2 Queden excloses de les inversions objecte d'ajut en plans de millora les actuacions següents:

  1. La compra de terres excepte en els casos que preveu l'article 16 del Reial decret 613/2001, de 8 de juny.

  2. La compra de maquinària i de tot tipus d'estris, excepte en els casos següents:

    b.1) La primera adquisició de maquinària de la qual no es disposi a l'explotació i que calgui per a la seva viabilitat i sigui adequada a la seva orientació productiva.

    b.2) L'adquirida quan augmenti la base territorial o canviï l'orientació productiva de l'explotació i aquesta calgui per a la seva viabilitat.

    En qualsevol cas, el volum d'inversió en maquinària que es tindrà en compte com a inversió subvencionable serà del 30% en zona ordinària i el 35% en zona desfavorida. Aquesta inversió subvencionable se sumarà a la resta d'inversions subvencionables per altres conceptes i donarà com a resultat la inversió subvencionable total, que no pot superar els límits establerts, i a la que se li aplicarà el percentatge màxim que li pertoqui per determinar l'ajut total. En tots els casos cal que s'adeqüi a l'orientació productiva i a la dimensió de l'explotació, i s'hi destinin exclusivament. En els casos de màquines autopropulsades, per calcular l'adequació de la màquina a l'explotació, es tindrà en compte la taula de conversió de potència de l'annex 2 i la taula de l'annex 3.

  3. La diversificació d'activitats productives a través del turisme rural, cinegètiques i artesanals.

  4. L'adquisició de vehicles.

  5. L'adquisició de drets de producció.

  6. Les que tinguin per objecte la simple substitució, reposició o renovació d'elements de l'explotació.

  7. Les inversions i els sectors productius que tinguin limitacions o estiguin exclosos expressament d'ajut a les organitzacions comunes de mercat respectives.

    2.3 S'estableix una línia d'ajuts per fomentar la instal·lació de joves agricultors sempre que s'instal·lin per primer cop en una explotació agrària com a titulars, cotitulars o socis d'una entitat jurídica preexistent o de nova constitució. L'explotació en la qual s'instal·lin haurà d'estar catalogada com a prioritària en el moment de la certificació de la inversió.

    2.3.1 Se subvencionaran els conceptes recollits a l'article 15.2.e) del Reial decret 613/2001, de 8 de juny, que són:

    Pagament de la primera anualitat d'un contracte d'arrendament de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR