DECRET 176/1996, de 4 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de l'Escola de Bombers de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

La Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya assenyala, en la seva exposició de motius, que amb la regulació de l'Escola de Bombers de Catalunya, continguda en el Títol Sisè de la Llei, es pretén potenciar-la i donar-li un paper decisiu en el que afecta a la formació del bombers. D'acord amb això, l'article 56.1 de la Llei estableix que l'Escola de Bombers de Catalunya és un òrgan administratiu sense personalitat jurídica, adscrit al Departament de Governació, essent la seva finalitat, com bé assenyala l'article 55 del mateix text legal, impartir la formació i el perfeccionament del personal adscrit als serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments i de col·laborar en la selecció d'aquest personal.

Quant al que afecta a l'organització de l'Escola, l'article 56.2 de la Llei 5/1994, preveu quins són els seus òrgans de govern: el Consell Acadèmic i el director. En el que afecta al primer, únicament s'assenyala que hi ha d'haver representants de l'Administració de la Generalitat, de les administracions locals, del professorat de l'Escola i de les organitzacions sindicals representatives del cos de bombers de la Generalitat i dels bombers voluntaris. Tot això fa necessari el pertinent desenvolupament i concreció quant al que afecta a l'organització, la composició i el règim de funcionament d'aquests òrgans de govern.

Les funcions que l'article 57.1 de la Llei 5/1994, atribueix a l'Escola de Bombers de Catalunya són, eminentment, de caràcter formatiu, investigador i divulgatiu, amb relació al personal adscrit als serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya. Aquest, segons l'article 5 de la Llei, és integrat pel cos de bombers de la Generalitat, el personal pertanyent als serveis de prevenció i extinció d'incendis de les entitats locals, els bombers voluntaris, els bombers d'empresa i el personal a què fa referència la dispòsició addicional tercera de la Llei. No obstant això, del contingut de les funcions atribuïdes en l'article 57.1, es deriva el fet de poder, igualment, exercir les seves funcions de formació, capacitació i perfeccionament amb relació als membres del voluntariat de protecció civil, entre d'altres.

Així mateix, del contingut de l'art. 58 de la Llei, es deriva la possibilitat que l'Escola de Bombers de Catalunya imparteixi ensenyaments de formació professional, d'acord amb la legislació vigent en matèria d'expedició i homologació de títols, en els camps de la prevenció i la protecció i que, alhora, assegurin un millor coneixement dels riscos i de la seguretat en el marc del món empresarial.

El règim de funcionament de l'Escola, els seus objectius i els subjectes que hi són implicats, comporten el fet d'haver de preveure, a més a més del referent als òrgans de govern, també el que afecta al règim docentdel professorat i dels alumnes, i al règim disciplinari d'aquests.

Aquest règim disciplinari s'insereix pel que fa als bombers de la Generalitat en el marc legal que és conformat per la Llei 5/1994, de 4 de maig, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya i pel Decret 243/1995, de 27 de juny, pel qual s'aprova el Reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa als bombers de les entitats locals el règim disciplinari s´insereix en el marc legislatiu de l´estatut de la funció pública local, d´acord amb l´article 2 del Decret 214/1990, de 30 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de personal al servei de les entitats locals. És així que es duu a terme el desplegament reglamentari de la normativa disciplinaria aplicable als bombers de la Generalitat i als bombers locals d'acord amb l'establert per l'article 129.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú i són introduïdes especificacions i graduacions en el quadre d'infraccions i sancions legalment establertes per les esmentades normes.

D'acord amb tot l'exposat, atès l'article 56.3 i la disposició final 1 de la Llei 5/1994, de regulació dels serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments de Catalunya, a proposta del conseller de Governació, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article únic

S'aprova el Reglament de l'Escola de Bombers de Catalunya que s'insereix a continuació.

Barcelona, 4 de juny de 1996

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Xavier Pomés i Abella Conseller de Governació

Reglament de l'Escola de Bombers de Catalunya

Títol 1 Disposicions generals

Article 1

Objecte 1.1 És objecte d'aquest Decret establir el Reglament regulador de l'Escola de Bombers de Catalunya. Aquesta, com a òrgan administratiu sense personalitat jurídica adscrit a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya del Departament de Governació, té com a finalitat impartir la formació i el perfeccionament del personal integrat en els serveis de prevenció i extinció d'incendis i de salvaments i col·laborar en la seva selecció. 1.2 Així mateix correspon a l'Escola de Bombers de Catalunya amb la col·laboració de la Direcció General del Medi Natural del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca la formació, el perfeccionament i la capacitació dels membres de les agrupacions de defensa forestal i, a més a més, col·laborar en la formació, el perfeccionament i la capacitació del voluntariat de protecció civil. 1.3 L'Escola de Bombers de Catalunya podrà impartir ensenyaments de formació professional, d'acord amb la legislació vigent en matèria d'expedició i homologació de títols, en els camps de la prevenció i la protecció, que facilitin l'accés a les diferents categories del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Pla de Carrera Professional. 1.4 Amb aquest Reglament s'estableix l'estructuració i el règim dels òrgans de govern de l'Escola de Bombers de Catalunya i les seves normes de règim interior.

Article 2

Seu 2.1 Correspon al conseller de Governació, a proposta de la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya, fixar la seu de l'Escola de Bombers que podrà tenir ubicacions territorials diferenciades. 2.2 Les activitats formatives de l'Escola de Bombers de Catalunya es podran realitzar de forma desconcentrada.

Article 3

El català és la llengua normalment usada en totes les activitats de l'Escola de Bombers de Catalunya, especialment en la docència.

Títol 2 Organització de l'Escola de Bombers

Article 4

Òrgans de govern Els òrgans de govern de l'Escola de Bombers de Catalunya són el Consell Acadèmic i el director.

Article 5

Consell Acadèmic 5.1 El Consell Acadèmic és format pel president, que és el conseller de Governació, i pels vocals següents: Per part de l'Administració de la Generalitat:

  1. El director general de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya.

  2. El director de l'Escola de Bombers.

  3. El gerent de Protecció Civil

  4. Dos vocals nomenats pel conseller de Governació entre el personal adscrit a la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvaments de Catalunya, aproposta del director general d'aquesta.

  5. Quatre vocals en representació, respectivament, del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, del Departament d'Ensenyament, del Departament d'Indústria i Energia, i de la Secretaria General d'Administració i Funció Pública del Departament de la Presidència, a proposta del conseller corresponent. Per part de les administracions locals:

  6. Un vocal en representació de la Federació de Municipis de Catalunya, a proposta d'aquesta.

  7. Un vocal en representació de l'Associació Catalana de Municipis, a proposta d'aquesta.

  8. Un vocal en representació de l'Ajuntament de Barcelona, a proposta d'aquest. Per part del professorat de l'Escola de Bombers:

  9. Un vocal en representació d'aquesta, a proposta del director de l'Escola. Per part dels bombers:

  10. Dos en representació del cos de bombers de la Generalitat, a proposta de les organitzacions sindicals representatives d'aquest.

  11. Un en representació dels bombers voluntaris, a proposta del Consell de Bombers Voluntaris de la Generalitat de Catalunya.

  12. Dos representants nomenats pel conseller de Governació entre persones de reconegut prestigi en el camp de les matèries relatives a la prevenció i extinció d'incendis i salvaments de Catalunya o a d'altres que en són connexes. 5.2 Correspon al conseller de Governació nomenar els membres del Consell Acadèmic d'acord amb les pertinents propostes. 5.3 Correspon al president nomenar, a proposta del director de l'Escola, un secretari que assisteixi a les reunions del Consell Acadèmic amb veu però sense vot. Aquest nomenament ha de recaure en un funcionari públic de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament de Governació.

Article 6

Presidència del Consell Acadèmic 6.1 Correspon al president del Consell Acadèmic:

  1. Representar l'Escola de Bombers de Catalunya.

  2. Convocar les sessions del Consell Acadèmic i fixar l'ordre del dia.

  3. Dirigir les deliberacions de les sessions efectuades i moderar les intervencions dels seus...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR