RESOLUCIÓ JUS/2440/2006, de 7 de juliol, per la qual es dóna publicitat de la Resolució de 12 de maig de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, en el recurs governatiu interposat pel notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol contra la qualificació de la registradora de la propietat, titular del Registre número 15...

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

JUS/2440/2006, de 7 de juliol, per la qual es dóna publicitat de la Resolució de 12 de maig de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, en el recurs governatiu interposat pel notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol contra la qualificació de la registradora de la propietat, titular del Registre número 15 de Barcelona.

Atès que en data 12 de maig de 2006, la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques ha adoptat la Resolució en el recurs governatiu interposat pel notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol contra la qualificació de la registradora de la propietat, titular del Registre número 15 de Barcelona, senyora Aurora del Monte Arrieta, denegatòria de la inscripció d'una escriptura de manifestació d'herència i d'una altra de complementària;

D'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 4/2005, de 8 d'abril, dels recursos contra les qualificacions dels registradors de la propietat de Catalunya i d'acord amb el que preveu l'article 80 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

En ús de les competències que tinc atribuïdes,

Resolc:

Donar publicitat a la Resolució de 12 de maig de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, en el recurs governatiu interposat pel notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol contra la qualificació de la registradora de la propietat, titular del Registre número 15 de Barcelona, senyora Aurora del Monte Arrieta, denegatòria de la inscripció d'una escriptura de manifestació d'herència i d'una altra de complementària, que es publica com a annex a aquesta Resolució.

Barcelona, 7 de juliol de 2006

Xavier Muñoz i Puiggròs

Director general de Dret

i d'Entitats Jurídiques

Annex

Resolució de 12 de maig de 2006, de la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques, dictada en el recurs governatiu interposat pel notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol contra la qualificació de la registradora de la propietat, titular del Registre número 15 de Barcelona, senyora Aurora del Monte Arrieta, denegatòria de la inscripció d'una escriptura de manifestació d'herència i d'una altra de complementària.

Relació de fets

I

El 21 de gener de 1.966, els germans J, I, J, C, R i MSP van atorgar escriptura d'inventari, acceptació i adjudicació d'herència, i de repudiació, acceptació i adjudicació de llegat i herència fideïcomesos, davant el llavors notari de Barcelona José Luis Mezquita del Cacho. El atorgants manifestaven que el 29 d'octubre de 1965 la seva germana FSP havia mort vídua i sense descendència, havent atorgat testament notarial el 30 de novembre de 1962, en el qual, pel que aquí interessa, instituïa hereus a tots els seus germans i prellegava a un d'ells, CSP, un immoble situat al carrer Muntaner, un altre de la Rambla del Triomf i dues cases més del Passatge Massaguer de Barcelona.

En aquell mateix document, els germans SP també manifestaven que el prellegat de la casa del carrer Muntaner no va ser lliure, ja que pertanyia a l'herència del seu pare ISM, que l'havia gravat amb una restitució fideïcomissària condicional pel cas que la prelegatària morís sense fills. Reproduïen el tenor literal de la clàusula del testament del senyor SM, que és el següent: "(...) si la meva filla F mor sense fills, la seva participació en la meva herència passarà als meus altres fills per parts iguals amb dret de representació a favor dels fills d'aquests en cas de premoriència". Aquesta clàusula testamentària es completava facultant dita filla per poder "(...) alienar per actes inter vivos els béns que llego mitjançant el present testament amb l'autorització dels seus demés germans o de la majoria dels que visquin quan ho demani...". El mateix gravamen fideïcomissari requeia sobre la resta de béns procedents de l'herència del pare que no eren objecte del prellegat.

Tots els compareixents convenien de prescindir de la disposició feta per la senyora FS, perquè l'entenien inadequada i inoperant, i declaraven voler donar a la finca del carrer Muntaner el curs determinat pel testament del seu pare. Per aquest motiu, acceptaven la successió testamentària de la germana, però acordant, textualment, "(t)enir per excloses, per improcedents i error de la testadora, de l'esmentada successió testamentària, les disposicions atorgades sobre béns provinents a la testadora del seu pare ISM sota gravamen fideïcomissari. En conseqüència limiten la seva acceptació als béns lliures, únics que pertanyen a aquesta successió". En aquesta mateixa escriptura es feia lliurament a la prelegatària CS "(d)els béns objecte del prellegat vàlid, que es redueixen (perquè la casa de Muntaner correspon al llegat fideïcomès) a la de la Rambla del Triomf".

Finalment, acabaven atorgant la següent manifestació: "(...) Tercer. Desitjant, no obstant conduir al seu degut camí la transmissió dels béns subjectes a fideïcomís, donar en allò que sigui possible màxima satisfacció també a la voluntat testamentàriament expressada per la seva germana fiduciària: A) Els germans J, I, J, M, C i RSP accepten l'herència fideïcomesa estricta, integrada tan sols, com a romanent, per la partida de valors (deu títols de deute amortitzable de l'Estat) (...) valorada en quinze mil dues.centes setanta dues pessetes, per la qual cosa correspon a cada hereu dues mil sis.centes quaranta tres pessetes amb seixanta sis cèntims, que s'adjudiquen per sisenes parts indivises (...). B) Els germans J, I, J, M i RSP repudien el prellegat de la casa del carrer Muntaner d'aquesta ciutat (...), objecte de fideïcomís singular d'acord amb les disposicions testamentàries del seu comú pare ISM. No obstant l'acceptació que del romanent hereditari han formulat a l'epígraf A), aclareixen que la supediten en tot cas a la validesa de la repudiació aïllada que del prellegat fideïcomès realitzen en el present apartat; de manera que si no s'estimés admissible, s'haurà d'entendre que repudien ambdós llegats, o ambdues partides del mateix general fideïcomís, segons fossin classificades aquestes parts de la substitució. C) CSP accepta el fideïcomís singular relatiu a la citada casa del Carrer Muntaner, disposat pel seu pare Ignasi Sala Massaguer, remetent.se, pel que fa a les conseqüències fiscals de la seva acceptació i de l'acreixement subsegüent a la repudiació dels seus germans, a les al·legacions fetes en l'apartat III (...). Quart. Amb les precedents adjudicacions tots es donen per enterament satisfets dels seus drets respectius en aquestes successions reconeixent que no hi ha lloc per a la rescissió per lesió ni a cap mena de sanejament".

En el seu moment, aquella escriptura de 1966 havia estat qualificada negativament perquè es va entendre que, respecte del tantes vegades citat immoble del carrer Muntaner, operava la substitució ordenada pel senyor ISM, amb independència de la successió ordenada per FS en el seu propi testament. La qualificació negativa es fonamentava, aleshores, en què "(L)a substitució fideïcomissària porta implícita, sempre, la vulgar tàcita i els termes literals de la que ens ocupa estableixen el dret de representació pel cas de premoriència, o sigui, substitució vulgar, d'acord amb el que disposa expressament l'art. 171 de la Compilació (...) i d'acord amb l'article 155 de la pròpia Compilació, la substitució vulgar prevista pel cas de premoriència s'estén als casos de renúncia, llevat voluntat contrària del testador". Aquella mateixa nota de qualificació afegia també que "(...) l'acceptació o renúncia de l'herència fideïcomesa no es pot fer en part ni condicionalment, per la qual cosa, la renúncia dels fideïcomissaris provoca que la delació es produeixi a favor dels fills dels repudiants".

II

El dia 20 d'abril de 2005, amb la finalitat de superar la qualificació negativa que havia recaigut sobre l'escriptura de manifestació de l'herència causada per FSP, els actuals titulars civils (no pas registrals) de la referida finca del carrer Muntaner, a saber, GMS, JMS A.R NR (en nom propi i com a apoderada de la seva filla NMN) i AMN, van atorgar, davant del notari de Barcelona senyor Juan.José López Burniol, una escriptura complementària de l'anterior exposant que, el dia 21 de gener de 1966, els senyors J, I, J, C, R i MSP van manifestar l'herència causada per la mort sense descendència de la seva germana FSP, on s'inventariaven i es distribuïen separadament els béns relictes, diferenciant els que eren de lliure disposició i els que la causant havia rebut com a prelegatària del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR