DECRET 148/2001, de 29 de maig, d'ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil i altres instal·lacions de radiocomunicació.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyDecret

148/2001, de 29 de maig, d’ordenació ambiental de les instal·lacions de telefonia mòbil i altres instal·lacions de radiocomunicació.

El Pla estratègic per a la societat de la informació presentat al Parlament de Catalunya estableix les bases i defineix les actuacions que han de permetre que Catalunya assoleixi una posició capdavantera en la nova societat de la informació.

En aquest marc, el sector de la radiocomunicació i especialment el de la telefonia mòbil han adquirit una expansió accelerada que ha generat i genera un increment d’instal·lacions amb antenes radiants que s’estenen per tot el territori.

La incidència que les instal·lacions de radiocomunicació tenen sobre el territori, el paisatge i el medi ambient en general, exigeix una ordenació urgent per tal d’establir les mesures de prevenció i control necessàries. Aquestes mesures, que s’entenen sens perjudici d’altres regulacions que puguin ser d’aplicació per raó de la matèria, han de permetre que el necessari desenvolupament dels serveis de radiocomunicació, en tant que són un factor indispensable en el progrés de la societat, es dugui a terme minimitzant l’impacte visual de les instal·lacions i l’ocupació del territori i han garantir, a la vegada, el compliment de les mesures de protecció recomanades per la Unió Europea en la Recomanació del Consell de 12 de juliol de 1999 (1999/519/CE).

El Govern de la Generalitat, amb la participació de les institucions locals afectades i mitjançant aquest Decret, estableix:

A) Les especificacions i determinacions tècniques aplicables a les instal·lacions de radiocomunicació. Per fixar els nivells de referència i les distàncies de protecció a les persones s’adopta el principi de cautela i s’estableix un factor de seguretat sobre la Recomanació de la Unió Europea.

B) El sistema d’ordenació urbanística de la implantació de les instal·lacions sobre el territori, mitjançant la figura del Pla especial, sempre que l’aplicació d’aquest sistema d’ordenació sigui necessària.

C) El sistema d’intervenció administrativa de les obres i activitats mitjançant el seu sotmetiment als règims de llicència o de comunicació, de control i, eventualment, de sanció.

Finalment es preveu el desenvolupament d’aquest Decret mitjançant l’oportuna reglamentació municipal.

Per tot això, d’acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Medi Ambient i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

L’objecte d’aquest Decret és regular la intervenció administrativa d’instal·lacions de radiocomunicació pel que fa als aspectes d’implantació en el territori des del punt de vista d’impacte visual i sobre el medi ambient i la població.

Article 2

Àmbit d’aplicació

Aquest Decret s’aplica a les instal·lacions de sistemes de transmissió de veu i dades amb antenes radiants susceptibles de generar camps electromagnètics en un interval de freqüència de 10 MHz a 300 GHz que s’emplacin a Catalunya, concretament:

A la telefonia mòbil.

Als bucles d’accés local via ràdio.

A les xarxes de serveis mòbils i terrestres.

Article 3

Finalitats

Aquest Decret té per finalitats:

a) Harmonitzar el desplegament de les xarxes de radiocomunicació amb l’objectiu d’assolir un nivell alt de protecció del medi i de la població.

b) Afavorir la integració de les instal·lacions a què fa referència l’article 2 a l’entorn en què es situen.

Article 4

Definicions

Als efectes d’aquest Decret s’entén per:

a) Operador d’infrastructura: l’entitat o empresa titular de les instal·lacions de suport físic de les antenes i equips de radiocomunicació (torres, caseta i subministrament elèctric).

b) Operadors de serveis finals: l’entitat o empresa titular dels serveis que es suporten en radiocomunicació, usuaris de les instal·lacions de radiocomunicacions de titularitat pròpia o dels operadors d’infrastructures.

c) Intensitat de camp elèctric (E): és la quantitat vectorial que correspon a la força exercida sobre una partícula carregada independentment del seu moviment en l’espai. S’expressa en volts per metre (V/m).

d) Intensitat de camp magnètic: és una quantitat vectorial (H) que determina un camp magnètic en qualsevol punt de l’espai. S’expressa en ampers per metre (A/m).

e) Densitat de potència (S): és la potència radiada que incideix perpendicular a una superfície, dividida per l’àrea de la superfície, i que s’expressa en watts per metre quadrat (W/m2).

f) Esfera de protecció: esfera centrada en el centre del sistema radiant o punt central de diversos sistemes radiants que transmetin des de la mateixa torre, i un radi que és funció de la PIRE màxima global del centre. No pot haver-hi una zona oberta d’ús continuat per a les persones i sense protecció d’edificacions que estigui dintre d’aquesta esfera de protecció.

g) Paral·lelepípede de protecció: és un paral·lelepípede traçat a partir del centre de l’antena i orientat en la direcció de màxima radiació. No pot haver-hi una zona oberta d’ús continuat per a les persones i sense protecció d’edificacions que estigui dintre d’aquest paral·lelepípede de protecció.

h) PIRE: és la potència isotròpica radiada equivalent d’un únic sistema radiant.

i) PIRE màxima global del centre: és el resultat de sumar les PIRE dels diferents sistemes en la direcció de màxima radiació del centre.

j) Centre integrat: aquell que es projecta i explota per donar cabuda a més d’un operador de serveis finals, capaç d’integrar el màxim nombre de radiocomunicacions.

k) Nivells de referència: són els nivells eficaços màxims d’exposició als camps electromagnètics permesos per les persones (públic en general) a les zones d’ús continuat.

l) Impacte visual: impacte ambiental que afecta el paisatge i que es manifesta principalment per l’excessiu contrast de color, forma, escala, etc., entre els elements visuals introduïts per una activitat o instal·lació i el medi en què s’ubica; per la dominància visual dels elements introduïts en relació amb els del medi; per l’ocultació d’un element natural o artificial, o per la falta de compatibilitat entre els usos històrics que han caracteritzat un paisatge i la significació que adquireix la nova activitat o instal·lació en aquest paisatge.

m) Impacte ambiental: alteració de les característiques inicials del medi ambient provocada per un projecte, una obra o una activitat.

Article 5

Normes tècniques i de seguretat

Les instal·lacions objecte d’aquest Decret han de complir:

a) Les restriccions a l’exposició als camps electromagnètics que es fixen a l’annex 1.

b) Les distàncies de protecció que es fixen a l’annex 2.

c) Les normes tècniques que es fixen a l’annex 3 i, si escau, a l’annex 4.

Article 6

Condicions generals de les instal·lacions i funcionament de les activitats

6.1 Les activitats objecte d’aquest Decret i les instal·lacions que hi estiguin vinculades han d’ésser projectades, instal·lades, utilitzades, mantingudes i controlades de manera que s’ajustin a les determinacions del planejament urbanístic i s’assoleixin els objectius de qualitat ambiental i de seguretat que fixa la legislació vigent, i específicament aquest Decret.

6.2 Els titulars de les activitats han d’exercir-les sota els principis següents:

a) Prevenir les afeccions al paisatge i les emissions emprant la millor tècnica disponible, tal com defineix la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’Administració ambiental.

b) En les demarcacions no urbanes, compartir torres de suport d’antenes i camins d’accés i escomeses elèctriques sempre que sigui tècnicament i econòmicament viable, s’ajusti a l’ordenació territorial aprovada i suposi una reducció de l’impacte ambiental.

Capítol 2

Ordenació dels emplaçaments

Article 7

Demarcacions territorials

7.1 L’emplaçament de les instal·lacions de radiocomunicació resta subjecta a les determinacions fixades en aquest Decret i a les que resultin dels instruments d’ordenació urbanística que s’aprovin.

7.2 Als efectes de l’ordenació de la implantació en el territori de les instal·lacions i de l’aplicació del sistema d’intervenció administrativa s’estableixen les demarcacions següents:

A) Demarcació urbana, constituïda pel sòl urbà i urbanitzable programat o amb sectors delimitats i aptes per a urbanitzar.

B) Demarcació no urbana, constituïda pel sòl no urbanitzable i urbanitzable no programat o sense sectors delimitats.

Article 8

Informació de base

8.1 Per a l’ordenació dels emplaçaments, tots i cadascun dels operadors de radiocomunicació han de facilitar a les administracions actuants informació suficient, gràfica i escrita, sobre:

A) La xarxa d’instal·lacions existents que, com a mínim, ha de contenir:

a) Amb caràcter general:

Esquema general de la xarxa indicant els principals nodes.

Descripció dels serveis prestats i tecnologies utilitzades.

b) Per a cada emplaçament:

Indicació expressa en plànols de la cota altimètrica.

Àrees de cobertura.

...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR