DECRET 28/2010, de 2 de març, del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i del Catàleg modular integrat de formació professional.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

BODY LINK="#0000ff" VLINK="#800080">

DECRET

28/2010, de 2 de març, del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i del Catàleg modular integrat de formació professional.

L'article 131 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya estableix les competències de la Generalitat en matèria d'educació. En relació amb els ensenyaments postobligatoris que no condueixen a l'obtenció d'un títol o una certificació acadèmica o professional amb validesa a tot l'Estat, disposa de competència exclusiva, és el cas de les qualificacions, d'àmbit català, que responen a necessitats sectorials i territorials de Catalunya. Pel que fa l'establiment dels títols de formació professional inicial que han de tenir com a referent el Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya i la normativa bàsica d'aplicació, disposa de competència compartida.

Així mateix, segons l'article 170 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat la competència executiva en relació amb les qualificacions professionals i la formació per a l'ocupació.

Cal fer referència a aquests dos títols competencials atesos els diferents subsistemes que integren la formació professional, segons l'article 9 de la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional, que són: els ensenyaments propis de la formació professional inicial, que forma part del sistema educatiu, i les accions d'inserció i reinserció laboral dels treballadors i les de formació contínua a les empreses.

Aquesta concepció de la formació professional també es troba a l'article 39 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, la qual, a més, disposa que el currículum dels ensenyaments de la formació professional inicial s'ha d'ajustar a les exigències derivades del Sistema Nacional de Qualificacions i Formació Professional, creat per la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, i a les previsions de l'article 6.3 de la pròpia Llei orgànica d'educació, pel que fa al contingut bàsic dels ensenyaments mínims i a la competència de la comunitat autònoma sobre l'establiment del currículum.

Les competències de la Generalitat de Catalunya en matèria educativa s'han desplegat mitjançant la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, en la qual s'ha establert, en relació amb la formació professional inicial i amb els ensenyaments esportius, articles 62.3 i 68.2 respectivament, que la seva programació i organització ha de tenir en compte el Catàleg de qualificacions professionals i el Sistema integrat de qualificacions i formació professional vigents a Catalunya, els quals es completen amb el contingut d'aquest Decret.

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, ha articulat un sistema integrat de formació professional, qualificacions i acreditació adequat a les diferents necessitats territorials del sistema productiu per tal de promoure i desenvolupar la integració de les diverses ofertes de formació professional existents.

El sistema integrat pretén, en essència, coordinar els diversos subsistemes de formació professional i establir un procediment per al reconeixement de les competències professionals de les persones sigui quina sigui la via d'adquisició.

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, preveu a l'article 13 que, per tal d'adequar-se al màxim a les necessitats específiques de formació i qualificació, l'oferta formativa sostinguda amb fons públics ha de tenir la més gran amplitud i, a aquest efecte, ha d'incloure accions no associades al Catàleg nacional de qualificacions professionals.

El primer instrument d'aquest Sistema l'ha desplegat el Reial decret 1128/2003, de 5 de setembre, pel qual es regula el Catàleg nacional de qualificacions professionals.

La disposició addicional cinquena de la Llei 17/2002, de 5 de juliol, d'ordenació del sistema d'ocupació i de creació del Servei d'Ocupació de Catalunya, va preveure la creació de l'Institut Català de les Qualificacions Professionals, d'acord amb el Pla general de la formació professional de Catalunya, com a òrgan tècnic responsable del desenvolupament del sistema integrat de formació i de les qualificacions professionals, que ha de definir i actualitzar aquestes qualificacions professionals en l'àmbit de Catalunya.

Així, mitjançant el Decret 176/2003, de 8 de juliol, de creació de l'Institut Català de les Qualificacions Professionals, s'encarrega a aquest òrgan tècnic definir el sistema integrat de qualificacions i formació professional a Catalunya que es compon del Catàleg de qualificacions professionals de Catalunya al qual es troba associat el Catàleg modular integrat de formació professional, i d'altra banda, del Sistema de reconeixement i certificació de la competència professional.

El Catàleg de qualificacions professionals, d'acord amb la realitat més propera, s'elabora a Catalunya i incorpora noves qualificacions. Es respecten tots els elements bàsics que defineixen les qualificacions i, s'afegeix, quan és oportú, un grau de concreció més detallat que fa que les qualificacions del Catàleg estatal s'adeqüin a les necessitats territorials i sectorials del sistema productiu català, d'acord amb el que estableix la Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, i especialment l'article 13.

El Catàleg s'actualitza periòdicament seguint l'evolució de les realitzacions professionals requerides en el treball. L'actualització de les qualificacions professionals implica una coordinació destacada amb el Departament de Treball, especialment a partir dels indicadors i les dades del seu Observatori del Treball, amb la finalitat d'anar detectant els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR