DECRET 141/2007, de 26 de juny, de creació del Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals (LGBT).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

141/2007, de 26 de juny, de creació del Consell Nacional de lesbianes, gais i homes i dones bisexuals i transsexuals (LGBT).

L'objectiu principal d'aquest Decret és donar veu a les associacions de persones lesbianes i gais i d'homes i dones bisexuals i transsexuals que han emergit amb força en els darrers anys al nostre país.

La Resolució de 8 de febrer de 1994 del Parlament Europeu, sobre la igualtat de drets dels homosexuals i de les lesbianes de la Comunitat Europea i sobre la igualtat jurídica i contra la discriminació de lesbianes i gais, insta als estats membres a vetllar per l'aplicació del principi d'igualtat de tracte, amb independència de l'orientació sexual de les persones interessades, en totes les disposicions jurídiques i administratives.

En aquest mateix sentit, la Resolució del Parlament Europeu sobre l'homofòbia a Europa, aprovada el 18 de gener de 2006, demana als estats membres que prenguin qualsevol mesura que considerin adequada per lluitar contra la discriminació per raó d'orientació sexual.

Mitjançant la Resolució 242/III del Parlament de Catalunya, de 4 de desembre de 1991, sobre la no-discriminació de les persones per raons d'opció sexual, s'explicita el suport als col·lectius i centres associatius que treballen en el camp de l'homosexualitat.

Mitjançant la Resolució 243/VI del Parlament de Catalunya, de defensa de la no-discriminació per motiu d'opció sexual, aprovada l'11 d'octubre de 2000, s'explicita el fet de propiciar el treball conjunt entre les organitzacions socials i totes les administracions per tal de promoure els valors de respecte i igualtat.

L'actual Estatut d'autonomia de Catalunya, en l'apartat 2 de l'article 15, i en els apartats 7 i 8 del seu article 40, fa referència, entre altres aspectes, al paper dels poders públics per promoure la igualtat entre les persones amb independència de la seva orientació sexual i promoure l'eradicació de l'homofòbia i la discriminació.

Així mateix, el Pla de Govern 2004-2007, en l'apartat 3.2.2, de les polítiques d'acció social, reflecteix quatre acords, a saber: la creació d'un pla interdepartamental, la creació d'un òrgan consultiu permanent, la incidència en el canvi d'actituds socials envers el col·lectiu i permetre l'adopció o acollida de famílies homosexuals. Aquest darrer aspecte ha estat recollit en part amb la Llei 3/2005, de 8 d'abril, de modificació de la Llei 9/1998 del Codi de Família, de la Llei 10/1998, d'unions estables de parella, i de la Llei 40/1991, del Codi de Successions per causa de mort en el dret civil de Catalunya, en matèria d'adopció i tutela, la qual permet, bàsicament, l'adopció per part de persones homosexuals.

En aquesta mateixa línia es van aprovar l'Acord de Govern de 28 de juny de 2005, que aprova el Programa per al col·lectiu gai, lesbià i transsexual del Govern de la Generalitat de Catalunya i adscrit al Departament d'Acció Social i Ciutadania, així com les seves funcions i competències, i l'Acord de Govern de 5 de setembre de 2006, pel qual s'aprova el Pla interdepartamental per a la no-discriminació de les persones homosexuals i transsexuals.

Finalment, en el marc estatal també cal mencionar la Llei 13/2005, d'1 de juliol, per la qual es modifica el Codi Civil en matèria de dret a contraure matrimoni per part de persones del mateix sexe, i la Llei 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, referida al canvi d'identitat de gènere corresponent a les persones transsexuals.

En aquest sentit, doncs, la creació d'un òrgan consultiu .segons preveu el Pla de Govern 2004-2007, en l'apartat 3.2.2. és necessària per aconseguir una adient complicitat entre la societat civil i el Govern de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu de deliberar i afavorir les polítiques que en aquest àmbit es consideren convenients. A més, això obeeix al manament del Parlament de Catalunya que en la Resolució 243/VI de l'any 2000 reconeix la necessitat de propiciar el treball conjunt entre les organitzacions socials i totes les administracions per tal de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR