RESOLUCIÓ IUE/811/2008, de 4 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les línies d'ajut al desenvolupament empresarial i s'obren les convocatòries per a l'any 2008.

SecciónDisposicions Generals
EmisorCentre D'Innovació i Desenvolupament Empresarial
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

IUE/811/2008, de 4 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores de les línies d'ajut al desenvolupament empresarial i s'obren les convocatòries per a l'any 2008.

En un entorn marcat per la competència global tot sovint s'incorporen nous països al lliure comerç internacional, la qual cosa afegeix nous reptes per a la competitivitat de les empreses catalanes. Aquests reptes exigeixen que la indústria catalana, formada majoritàriament per petites i mitjanes empreses amb un nivell mitjà de productivitat i amb poca presència de sectors de nivell tecnològic alt, obtingui un nou posicionament competitiu en l'àmbit internacional.

És per això que la indústria catalana, amb una presència substancial de sectors de nivell tecnològic mitjà i baix, ha de portar a terme un procés d'adaptació al nou context de competència internacional, que serà especialment acusat en aquells sectors que s'han demostrat més susceptibles de perdre potencial competitiu. Aquest procés d'adaptació, a més, pot tenir efectes de caire territorial si una determinada zona té una especialització relativa en aquells sectors més sensibles.

La importància en el conjunt de la indústria catalana de determinats sectors especialment sensibles al procés d'adaptació al nou context de competència internacional fa necessari concentrar els esforços en algunes activitats específiques. Per això calen actuacions concretes per facilitar el canvi estructural en els sectors més exposats a la competència internacional, com són, per exemple, el tèxtil-confecció, l'electrònica de consum o l'automoció, i proposar les mesures necessàries per abordar la seva transformació.

En aquests sectors és fonamental un replantejament estratègic, millorar la capacitat d'innovació tecnològica i avançar també en altres tipus d'innovació (de producte, procés, organització i màrqueting), per accelerar l'adaptació al nou context de globalització i per assolir nous avantatges competitius.

Així mateix, i per l'impacte que aquest procés d'adaptació pot tenir sobre determinats territoris, es considera prioritari fomentar les accions de canvi estratègic i canvi estructural que contribueixin a reforçar la competitivitat d'aquells clústers locals més afectats pel procés de transformació industrial.

En aquest context, el CIDEM ha creat la Xarxa de Punts d'Innovació CIDEM (PIC) amb l'objectiu de desenvolupar, de forma descentralitzada i coordinada amb els agents del territori, la política d'innovació de Catalunya. La Xarxa PIC està constituïda per organismes sense ànim de lucre, que actuen com a pols d'innovació liderant projectes d'alt impacte, com, per exemple, plans d'innovació d'àmbit local, dinamització de clústers o projectes pilot amb tecnologies emergents. El CIDEM ofereix recolzament a les iniciatives dels seus membres dirigides a consolidar les seves capacitats internes i, sobretot, a incrementar la competitivitat dels clústers industrials de Catalunya, i de les PIMES i els emprenedors del territori i/o dels sectors on operen, valorant positivament la interrelació amb els agents socioeconòmics rellevants en l'àmbit de l'actuació del PIC.

En paral·lel, es planteja recolzar les empreses industrials catalanes que vulguin sortir de models de negoci obsolets i penetrar en negocis amb capacitat de creixement, sigui en el sector en el que operen o en sectors alternatius. Per fer-ho, es recolzarà el canvi estratègic on es posin les bases de futur de la companyia i el canvi estructural que se'n derivi.

Addicionalment, es planteja recolzar la implantació de millores en la gestió empresarial en les diverses àrees funcionals (comercial, producció, finances, organització) que permetin enfortir les capacitats de gestió de les petites i mitjanes empreses.

Per tot això, vist l'informe de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Resolc:

Article 1

Convocatòria

Obrir les convocatòries per a l'any 2008 per a la concessió d'ajuts al desenvolupament empresarial

Article 2

Bases reguladores

Aprovar les bases reguladores que hauran de regir aquestes convocatòries, les quals figuren als annexos I i II d'aquesta disposició. Les línies d'ajut, el contingut de les quals apareix a l'annex 2, són les següents:

Ajuts per a empreses catalanes que desenvolupin noves oportunitats de negoci , definits al punt 1 de l'annex 2.

Ajuts a projectes d'implementació del Programa de Millora en la Gestió, definits al punt 2 de l'annex 2.

Ajuts per als membres de la Xarxa de Punts d'Innovació CIDEM (PIC) per al desenvolupament de projectes de reforçament del teixit empresarial, definits al punt 3 de l'annex 2.

Article 3

Règim jurídic

A aquestes bases els són aplicables el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003) i el reglament que la desenvolupa aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006).

En els projectes cofinançats pel FEDER, els beneficiaris han de complir amb el marc legal comunitari, i en concret amb la normativa específica, el Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, en el qual s'estableixen les disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu i al Fons de Cohesió, el Reglament (CE) núm. 1080/2006 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, i el Reglament (CE) núm. 1828/2006 de la Comissió, de 8 de desembre de 2006, que fixa normes de desenvolupament, així com amb les instruccions específiques per a la gestió de fons FEDER.

Article 4

Aplicació pressupostària

4.1 Les quantitats màximes destinades a aquests ajuts durant l'any 2008 així com les partides pressupostàries a les que s'apliquen del pressupost del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM) són les següents:

4.1.1 La quantitat màxima destinada a la línia d'ajuts per a empreses catalanes que desenvolupin noves oportunitats de negoci, és de 4.200.000,00 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.661.770.0001. Aquesta quantitat es reparteix de manera proporcional entre els tres terminis de presentació de sol·licituds que s'estableixen en aquesta convocatòria per aquesta línia d'ajuts. En el cas d'existència de sobrant, una vegada resoltes les sol·licituds presentades a un dels terminis, aquest sobrant es repartirà de manera proporcional entre els terminis posteriors. En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes totes les sol·licituds, aquest sobrant es podrà utilitzar per atorgar ajut a projectes presentats a aquesta línia que no van arribar a obtenir subvenció per manca de pressupost; aquests atorgaments es faran en base a la puntuació obtinguda per aquests projectes una vegada aplicats els criteris de valoració continguts en aquestes bases.

4.1.2 La quantitat màxima destinada a la línia d'ajuts a projectes d'implementació del Programa de Millora en la Gestió, és de 800.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.622.470.0001. Aquesta quantitat es reparteix de manera proporcional entre els dos terminis de presentació de sol·licituds que s'estableixen en aquesta convocatòria per aquesta línia d'ajuts. En el cas d'existència de sobrant, una vegada resoltes les sol·licituds presentades en el primer termini, aquest sobrant es passarà al termini posterior. En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes totes les sol·licituds, aquest sobrant es podrà utilitzar per atorgar ajut a projectes presentats a aquesta línia que no van arribar a obtenir subvenció per manca de pressupost; aquests atorgaments es faran en base a la puntuació obtinguda per aquests projectes una vegada aplicats els criteris de valoració continguts en aquestes bases.

4.1.3 La quantitat màxima destinada a la línia d'ajuts per als membres de la Xarxa de Punts d'Innovació CIDEM (PIC) per al desenvolupament de projectes de reforçament del teixit empresarial, és de 700.000 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.661.470.0001. Aquesta quantitat es reparteix de manera proporcional entre els dos terminis de presentació de sol·licituds que s'estableixen en aquesta convocatòria per aquesta línia d'ajuts. En el cas d'existència de sobrant, una vegada resoltes les sol·licituds presentades en el primer termini, aquest sobrant es passarà al termini posterior. En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes totes les sol·licituds, aquest sobrant es podrà utilitzar per atorgar ajut a projectes presentats a aquesta línia que no van arribar a obtenir subvenció per manca de pressupost; aquests atorgaments es faran en base a la puntuació obtinguda per aquests projectes una vegada aplicats els criteris de valoració continguts en aquestes bases.

4.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2008 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

4.3 Els ajuts previstos en el punt 1 de l'annex 2 podran ser cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya 2007-2013.

4.4 En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes les sol·licituds presentades als diversos terminis d'una determinada línia d'ajuts, aquest sobrant es podrà distribuir entre aquelles línies en les que existeixi manca de pressupost.

Article 5

Termini, forma i lloc de presentació de sol·licituds

5.1 Els terminis de presentació de sol·licituds per obtenir els ajuts que preveuen aquestes convocatòries són els següents:

5.1.1 Per a la línia d'ajuts per a empreses catalanes que desenvolupin noves oportunitats de negoci, s'estableixen tres períodes per a la presentació de sol·licituds. Primer termini: des de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC fins al 30 d'abril. Segon termini: del 10 de maig...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR