DECRET 326/1996, d'1 d'octubre, sobre anàlisi, avaluació, valoració, gestió i prevenció dels riscs que afecten el patrimoni i les activitats de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Economia i Finances
Rango de LeyDecret

Dins de les funcions bàsiques de qualsevol administració pública hi ha la protecció del seu patrimoni, la qual cosa comporta la gestió dels riscs que puguin afectar els béns i els drets dels quals és titular. Aquesta gestió implica, a més de l'activitat preventiva, el coneixement i l'avaluació dels riscs, de les responsabilitats que es poden derivar de la seva materialització i l'actuació necessària per tal de fer-los desaparèixer o, si més no, aconseguir-ne la minoració, la retenció o el trasllat a terceres persones que assegurin una garantia externa de les seves conseqüències econòmiques.

Per assolir aquest objectiu cal: Inventariar, avaluar, analitzar i valorar aquests riscs. Estudiar-ne les possibilitats de reducció o eliminació mitjançant campanyes i accions preventives concretes. Decidir i gestionar les cobertures d'assegurances.

Pel que fa a la Generalitat de Catalunya, totes aquestes funcions entren dins el marc de competències del Departament d'Economia i Finances, segons es desprèn de la mateixa Llei 11/1981, de 7 de desembre, de patrimoni de la Generalitat de Catalunya, en relació amb el Reglament per a la seva execució, aprovat pel Decret 323/1983, de 14 de juliol, i, en especial, amb el Decret 138/1989, de 19 de maig, de reestructuració de la Direcció General del Patrimoni, i també amb la disposició addicional vint-i-dosena de la Llei 9/1990, de 16 de maig; la disposició addicional quinzena de la Llei 20/1990, de 28 de desembre; el preàmbul de la Llei 32/1991, de 24 de desembre; la disposició addicional dotzena de la Llei 3/1992, de 28 de desembre; la disposició addicional dinovena de la Llei 16/1993, de 28 de desembre, i la disposició final primera de la Llei 12/1994, de 28 de desembre. Cada una d'aquestes disposicions pressupostàries ha estat validada en les posteriors lleis de pressupostos.

Així mateix cal tenir present que, dins les funcions de gestió del risc, s'han d'incloure les relatives als riscs que poden afectar el personal, sempre que no estiguin coberts pel sistema públic de Seguretat Social obligatori, i fins i tot els de la responsabilitat administrativa resultant de l'activitat desenvolupada.

D'altra banda, la necessitat de seguir una unitat de criteri en aquesta matèria i concretar les diferents problemàtiques o qüestions que se suscitin per part de terceres persones davant l'Administració sobre aquest tema, exigeix que aquestes funcions s'assignin a un únic responsable especialitzat. Cal considerar també la peculiaritat dels riscs de l'Administració pública, diferents dels habituals de l'empresa privada, la normativa diversa que regula les seves activitats i la importància de les conseqüències econòmiques i socials que es deriven dels seus riscs. En aquesta línia s'estableix un repartiment de competències que afecta: El Govern de la Generalitat en les decisions sobre les bases i línies generals d'actuació. El Departament d'Economia i Finances i els seus òrgans en la realització concreta de les actuacions que correspongui per portar a terme aquelles decisions. Integrada en aquest Departament, es manté la Junta de Prevenció i Gestió del Risc de l'Administració de la Generalitat de Catalunya com a organisme consultiu (creat inicialment sota el nom de Junta d'Assegurances de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, pel Decret 202/1991, de 16 de setembre).

D'acord amb el dictamen emès per la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller d'Economia i Finances i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Correspon a l'àmbit competencial del Departament d'Economia i Finances l'anàlisi, l'avaluació, la valoració i el tractament dels riscs que afecten la integritat tant dels béns i drets de la Generalitat de Catalunya com del personal que està al seu servei, en els supòsits no...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR