LLEI 10/2020, del 31 de juliol, de modificació de la Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, amb relació a l'exempció de copagament als menors orfes tutelats per la Generalitat.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

El president de la Generalitat de Catalunya

Els articles 65 i 67 de l'Estatut preveuen que les lleis de Catalunya són promulgades, en nom del rei, pel president o presidenta de la Generalitat. D'acord amb l'anterior promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

La legislació actual en matèria d'infància permet situacions discriminatòries que van en contra dels principis recollits en la Convenció de les Nacions Unides dels drets de l'infant, ja que obliga els menors orfes a contribuir al cost dels serveis socials que reben amb l'import de la prestació o pensió que tenen dret a percebre els infants o adolescents tutelats per part de l'Administració.

Això és així d'acord amb el que estableix la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, que en la disposició addicional setena estableix que «l'import de les prestacions o pensions que causin els infants o els adolescents que estan sota tutela o guarda de la Generalitat resta afectat a subvenir a les despeses derivades de l'atenció del servei públic que reben només en relació amb el compliment de les obligacions alimentàries a favor dels fills, segons el que estableix la normativa en matèria de seguretat social».

Aquesta pràctica, que en definitiva comporta un copagament imposat al menor orfe, representa una clara discriminació respecte als menors tutelats que sí que compten amb els pares vius, que, amb independència de llur capacitat econòmica, no han de contribuir al cost d'aquests serveis. Sorprèn que la beneficiària sigui l'Administració, que és qui té el deure de garantir la protecció de tots els menors, a qui ha de proporcionar el suport econòmic i moral necessari.

Aquesta llei té per objectiu eliminar aquesta pràctica abusiva i discriminatòria duta a terme per la Generalitat, de manera que suprimeix el contingut regulat per la dita disposició addicional setena amb l'objectiu que els infants i adolescents tutelats per la Generalitat, titulars de pensions de la seguretat social, no hagin de contribuir al manteniment del cost del servei social que reben. Així mateix, aquesta llei regula el procediment que l'Administració de la Generalitat ha de seguir pel que fa a la gestió de la prestació o pensió de la seguretat social que tinguin dret a percebre els infants o adolescents a càrrec seu.

Article 1 Modificació de la disposició addicional setena de la Llei 14/2010

Es modifica la disposició addicional setena de la Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, que resta redactada de la manera següent:

Disposició addicional setena. Integració de les prestacions i pensions en el patrimoni del menor

1. L'import de les prestacions o pensions que causin els infants o els adolescents que estan sota tutela o guarda de la Generalitat resta afectat a subvenir a les despeses derivades de l'atenció del servei públic que reben només en relació amb el compliment de les obligacions alimentàries a favor dels fills, segons el que estableix la normativa en matèria de seguretat social.

»2. Els infants o adolescents orfes que són beneficiaris d'una prestació o pensió estan eximits de subvenir a qualsevol despesa derivada de l'atenció que, per causa d'orfenesa, reben de la Generalitat.

»3. La pensió d'orfenesa d'un infant o adolescent sota la guarda o tutela de la Generalitat s'integra en el patrimoni de l'infant o adolescent orfe, del qual passa a formar part. Un cop assolida la majoria d'edat o finida la situació de guarda o tutela de la Generalitat, l'entitat protectora ha de lliurar a l'orfe, o a les persones titulars de la pàtria potestat o de la tutela, si encara és menor d'edat, la totalitat del seu patrimoni.»

Article 2 Addició de dues disposicions addicionals a la Llei 14/2010
  1. S'afegeix una disposició addicional, la vuitena, a la Llei 14/2010, amb el text següent:

    Disposició addicional vuitena

    El departament competent en matèria d'infància i adolescència ha d'establir el mecanisme adequat per a fer efectiu el reembossament total de les prestacions o pensions d'orfenesa retingudes i no rebudes pels infants o adolescents tutelats per la Generalitat des de l'entrada en vigor de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobres estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.»

  2. S'afegeix una disposició addicional, la novena, a la Llei 14/2010, amb el text següent:

    Disposició addicional novena

    La Generalitat ha d'establir el mecanisme adequat per a reparar els drets dels menors recollits en els articles 15 i 17 de l'Estatut d'autonomia que van ésser conculcats per la retenció de les pensions o prestacions d'orfenesa destinant-les a subvenir a les despeses derivades de l'atenció del servei públic que rebien d'acord amb la Instrucció 1/2012, del 24 de febrer, sobre les prestacions i les pensions del sistema de la seguretat social, de les quals són o eren beneficiaris els infants i adolescents tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, amb l'objecte de reembossar a aquests menors el total de les prestacions o pensions d'orfenesa retingudes i no rebudes des de l'entrada en vigor de la dita instrucció fins a l'entrada en vigor de la Llei 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobres estades en establiments turístics, sobre elements radiotòxics, sobre begudes ensucrades envasades i sobre emissions de diòxid de carboni.»

    Disposició derogatòria

    Resta derogada qualsevol disposició addicional de rang igual o inferior que sigui contrària al que regula aquesta llei.

    Disposició final primera. Desplegament reglamentari

    El Govern ha de dictar les disposicions necessàries per a desplegar i executar els preceptes d'aquesta llei en el termini de tres mesos a partir de l'entrada en vigor.

    Disposició final segona. Entrada en vigor

    Aquesta llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya , llevat de les mesures que comportin un augment de crèdits o una disminució d'ingressos amb relació al pressupost vigent, que no entren en vigor, en la part que comporti una afectació pressupostària, fins l'exercici pressupostari següent al de l'entrada en vigor d'aquesta llei.

    Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

    Palau de la Generalitat, 31 de juliol de 2020

    Joaquim Torra i Pla

    President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR