LLEI 9/1984, de 5 de març, de fires comercials.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

En l'evolució de l'economia catalana les fires han estat tradicionalment instruments de difusió comercial i d'introducció de coneixements, de noves tècniques en els processos productius de cada època i, sobretot, de corrents d'intercanvi comercials. Avui les fires són un instrument imprescindible per a la promoció comercial de la producció interna, vehicle principal d'introducció dels coneixements tècnics aplicats a les diverses branques de la producció i dels serveis, eina per a la millor transparència del mercat en apropar l'oferta i la demanda, i alhora projecció de promoció comercial d'un país.

L'Estatut d'Autonomia atorga a la Generalitat de Catalunya competència exclusiva en matèria de fires interiors, amb la limitació que en les fires internacionals que tinguin lloc a Catalunya únicament correspon a la Generalitat l'execució de la legislació de l'Estat.

Aquesta Llei respon a la necessitat de donar a les fires comercials el marc legal perquè puguin complir les funcions dels sistema productiu del país, en l'expansió dels intercanvis comercials interns i internacionals i en l'increment de la transparència del mercat.

Capítol I Definició i classificació de les fires comercials

Article 1

-1 Als efectes d'aquesta Llei es consideren fires comercials les manifestacions de caràcter comercial que es realitzin periòdicament a Catalunya, que tinguin per objecte d'exposar mostres de béns i d'oferir serveis per a apropar entre elles l'oferta i la demanda i en què s'admetin comandes però no es facin vendes directes amb retirada de mercaderia del firal durant el període de realització. En casos especials, per raó de l'oferta exhibida, s'hi podrà practicar la venda directa, però caldrà l'autorització expressa del Departament de Comerç i Turisme.

-2 Els termes "fira", "fira de mostres", "fira sectorial o monogràfica" i "saló sectorial o monogràfic" únicament poden ésser utilitzats per les manifestacions firals de caràcter comercial autoritzats conformement a aquesta Llei, llevat dels mercats que es fan periòdicament a Catalunya i que són coneguts comunament amb el nom de "fira".

Article 2

-1 En funció de l'oferta exhibida, les fires comercials que tinguin lloc a Catalunya es classificaran en:

  1. Fires de mostres generals.

  2. Fires o salons sectorials o monogràfics.

-2 Les fires de mostres generals i les fires o salons sectorials o monogràfics es classificaran també en funció de l'àmbit territorial dels expositors i de l'oferta exhibida.

-3 Es consideren fires de mostres generals les fires comercials que siguin autoritzades a exposar tota mena de béns o de serveis.

-4 Es consideren fires o salons sectorials o monogràfics les fires comercials que siguin autoritzades a exposar béns o serveis de sectors concrets, o tipus de productes i serveis delimitats prèviament en l'autorització.

Capítol II Organitzadors de fires comercials

Article 3

Les fires a què es refereix aquesta Llei poden ésser organitzades, amb l'autorització prèvia del Departament de Comerç i Turisme, per:

  1. Institucions firals.

  2. Altres entitats organitzadores, que poden ésser entitats locals i entitats públiques o privades amb personalitat jurídica.

Article 4

-1 Són institucions firals les entitats amb personalitat jurídica pròpia, sense ànim de lucre i legalment constituïdes l'objecte de les quals és la creació i l'organització de fires comercials com a mitjans de promoció comercial de les diverses branques de l'activitat agrària, industrial, tècnica i de serveis.

-2 Les institucions firals es regeixen per llurs estatuts, que han de regular tot el que fa referència a llur constitució, dissolució, administració, composició i a les facultats dels òrgans de govern, en els quals cal que siguin representants el municipi i la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de la demarcació.

-3 Els estatuts de les institucions firals han d'ésser aprovats pel Departament de Comerç i Turisme, el qual ha de formular proposta de declaració d'utilitat pública corresponent, quan s'escaurà.

-4 Únicament poden ésser membres promotors d'institucions firals l'Administració, les corporacions, les entitats i les associacions sense ànim de lucre.

-5 Les institucions firals poden disposar de patrimoni propi, el rendiment del qual ha d'ésser destinat exclusivament i íntegrament als fins de llur constitució.

Article 5

Les altres entitats organitzadores a què es refereix l'article 3.b) poden ésser autoritzades a promoure i a organitzar fires comercials concretes, però no poden obtenir lucre directe ni indirecte per l'organització d'aquestes fires.

Capítol III Sol·litud i autorització de fires comercials

Article 6

-1 Per a l'autorització de noves fires comercials, les institucions firals i les entitats organitzadores han de presentar la sol·licitud al Departament de Comerç i Turisme. En la sol·licitud, hi han de constar la denominació, l'àmbit territorial, la durada, les dates i la localitat de la fira comercial, i també l'oferta dels serveis i la gamma de productes a exposar.

-2 La sol·licitud ha d'anar acompanyada d'un informe de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de la demarcació on es vol fer la fira comercial.

-3 Les entitats organitzadores han d'adjuntar a la sol·licitud la documentació que acrediti suficientment llur personalitat jurídica, el caràcter no lucratiu de la fira comercial i els elements i els recursos econòmics amb què compten per a organitzar-la.

-4 Les institucions firals i les entitats organitzadores han d'acreditar que disposen dels mitjans necessaris per a realitzar com a mínim dues edicions de la fira objecte de la sol·licitud.

Article 7

Per a autoritzar o denegar cada fira comercial el Departament de Comerç i Turisme ha de tenir en compte els interessos de promoció comercial i mirar d'evitar duplicitats que puguin ocasionar perjudicis als interessos generals o als particulars dels sectors afectats. En cas de sol·licitud de fires comercials d'àmbit internacional, el Departament de Comerç i Turisme actuarà segons el que estableix la legislació de l'Administració central de l'Estat, d'acord amb l'article 11.6 de l'Estatut d'Autonomia.

Article 8

Les fires comercials en què concorrin expositors d'un àmbit igual o superior a tot el territori de Catalunya únicament poden ésser autoritzades a institucions firals.

Article 9

L'autorització atorgada ha d'expressar explícitament qui n'és el titular, la denominació, l'àmbit terriorial, la durada, les dates de la primera edició i la localitat de la fira comercial, i també l'oferta dels serveis, la gamma de productes que s'hi poden exposar i les condicions que ha de complir el titular de l'autorització.

Article 10

Qualsevol modificació de les condicions en què ha estat autoritzada la realització d'una fira comercial necessita l'autorització expressa del Departament de Comerç i Turisme.

Article 11

Contra les resolucions denegatòries de sol·licitud d'autorització de noves fires comercials es poden interposar els recursos corresponents.

Capítol IV Registre Oficial de Fires de Catalunya

Article 12

Al Departament de Comerç i Turisme s'ha de crear el Registre Oficial de Fires de Catalunya, en el qual s'han d'inscriure les institucions firals, les entitats organitzadores i les fires comercials amb les dades exactes de l'autorització d'aquestes. S'hi han d'inscriure també les modificacions autoritzades.

Article 13

Les institucions firals i les entitats organitzadores seran donades de baixa del Registre per:

  1. Dissolució de la institució firal o de l'entitat organitzadora, d'acord amb els seus estatuts o amb el règim jurídic aplicable.

  2. Incompliment del que estableixen els articles 4.4 i 5 d'aquesta Llei.

  3. Resolució de l'expedient obert a causa de la no-realització de les fires comercials que tinguin autoritzades o a causa d'incompliment reiterat de llurs obligacions establertes pels articles del Capítol V.

    -2 Les fires comercials els titulars de les quals siguin institucions firals o entitats organitzadores donades de baixa del Registre Oficial de Fires de Catalunya, d'acord amb el que estableix aquest article, podran ésser concedides pel Departament de Comerç i Turisme a una altra institució firal o a una altra entitat organitzadora.

    -3 Les fires comercials seran donades de baixa del Registre per:

  4. Sol·licitud de les institucions firals o de les entitats organitzadores titulars de la fira.

  5. No-realització de la fira durant dues edicions seguides segons la periodicitat per a la qual és autoritzada, llevat que per una força major el Departament de Comerç i Turisme n'hagi autoritzat la suspensió temporal.

  6. Resolució d'expedient obert a causa d'incompliment per llurs titulars de les obligacions establertes pels articles 15, 16, 17, 18 i 19.

  7. Revocació de l'autorització concedida quan la fira comercial deixi de complir les funcions que en van motivar l'autorització. En aquest cas la baixa no es farà efectiva fins que no haurà transcorregut un període de temps igual al de la periodicitat autoritzada per a la realització de l'exposició, comptat des del moment de la notificació de la revocació a la institució firal o a l'entitat organitzadora.

Article 14

Els expedients que poden donar lloc a la baixa en el Registre Oficial de Fires de Catalunya s'han de tramitar conformement a la Llei de Procediment Administratiu.

Capítol V Obligacions de les institucions firals i de les entitats organitzadores

Article 15

Les institucions firals i les entitats organitzadores són obligades a:

  1. Realitzar les fires comercials que tenen autorizades.

  2. Complir les condicions en què ha estat atorgada l'autorització de cada fira comercial.

  3. Admetre únicament com a expositors fabricants o prestataris de serveis, agents exclusius o representants.

  4. Complir les normes dictades per l'autoritat competent en matèria d'exposició de mercaderies estrangeres, d'invitacions a països o compradors estrangers, de publicitat a l'exterior i de presència de pavellons estrangers.

  5. Prohibir la venda directa dels béns i dels serveis exposats amb retirada de mercaderia del firal durant el període de realització, llevat de l'autorització expressa que preveu l'article 1.

  6. Impedir en el firal durant els dies de l'exposició la realització d'actes que no s'adiuen amb la finalitat pròpia d'aquesta.

  7. No admetre com a expositors persones físiques o jurídiques l'activitat de les quals sigui aliena a la de la fira.

Article 16

Les institucions firals i les entitats organitzadores han de presentar al Departament de Comerç i Turisme, perquè els aprovi, com a mínim abans del dia primer d'octubre de cada any, el calendari de les dates de realització de les fires comercials que tenen autoritzades per a l'any següent i el pressupost i el pla de promoció de cadascuna. El Departament de Comerç i Turisme ha de fer públic el calendari anual de les fires comercials de Catalunya.

Article 17

Les institucions firals i les entitats organitzadores han de constituir un comitè organitzador per a cada fira comercial, integrat per representants de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de la demarcació i dels sectors econòmics corresponents a l'oferta exhibida i a la demanda i per representants de la institució firal o de l'entitat organitzadora. El president del comitè organitzador ha d'ésser designat entre els membres d'aquest per la institució firal o per l'entitat organitzadora.

Article 18

Les institucions firals han de portar la comptabilitat i l'administració del pressupost de la institució, i també la comptabilitat i l'administració pressupostària independents de cada fira comercial que organitzin.

Article 19

Les institucions firals i les entitats organitzadores han de presentar al Departament de Comerç i Turisme, durant el primer semestre de cada any, la liquidació del pressupost de cada fira comercial que hagin organitzat l'any anterior, i les institucions firals han de presentar, a més, la liquidació del pressupost de la institució. En el termini màxim de sis mesos des de la clausura de cada exposició han de presentar una memòria descriptiva i qualificada de les activitats desplegades que permeti de valorar-ne el resultat i l'eficàcia.

Capítol VI Control de les institucions firals, de les entitats entitats organitzadores i de les fires comercials

Article 20

El Departament de Comerç i Turisme pot nomenar representants en els òrgans de govern de les institucions firals perquè vetllin pel compliment de les finalitats i dels objectius per als quals han estat reconegudes. Aquests representants tenen la facultat de sol·licitar al Departament de Comerç i Turisme l'anul·lació dels acords dels òrgans de govern en les matèries que fan referència a la política comercial. El Departament de Comerç i Turisme ha de nomenar també un representant perquè assisteixi a les reunions dels comitès organitzadors de cada fira comercial.

Article 21

El Departament de Comerç i Turisme pot acordar resolució de suspensió de realització d'una fira comercial havent incoat prèviament l'expedient sancionador d'acord amb la Llei de Procediment Administratiu, per incompliment de les obligacions de les institucions firals o de les entitats organitzadores establertes per aquesta Llei. L'incompliment reiterat d'aquestes obligacions donarà lloc a la resolució prevista per l'article 13.1.c). El Departament pot suspendre la realització de les fires comercials que no disposin de l'autorització preceptiva.

Article 22

L'Administració de la Generalitat i la de les corporacions locals no poden concedir subvencions, atorgar ajuts econòmics ni cedir locals o instal·lacions per a fer-hi les fires comercials que no acreditin haver estat inscrites en el Registre Oficial de Fires de Catalunya.

Article 23

El Departament de Comerç i Turisme pot controlar la gestió econòmica de les institucions firals i de les fires comercials autoritzades, ja sigui directament, ja sigui mitjançant Censura de Comptes.

Disposicions transitòries Primera Les institucions firals actualment reconegudes han d'adaptar llurs estatuts a les disposicions d'aquesta Llei en el termini d'un any comptat des de l'endemà d'haver estat publicada pel Diari Oficial de la Generalitat.

Segona Les institucions firals i les entitats organitzadores de fires comercials autoritzades han de sol·licitar al Registre Oficial de Fires de Catalunya, en el termini de sis mesos comptats des de l'endemà d'haver estat publicada aquesta Llei, llur inscripció i la de les fires comercials que tenen autoritzades i acreditar les autoritzacions corresponents a les autoritats competents, indicant si han fet l'adaptació que preceptua la Disposició Transitòria Primera.

Disposició final Única Es faculta al Consell Executiu de la Generalitat perquè desplegui el contingut d'aquesta Llei.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i les Autoritats als quals correspongui la facin complir.

Barcelona, 5 de març de 1984

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Francesc Sanuy i Gistau Conseller de Comerç i Turisme

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR