LLEI 5/1989, de 12 de maig, de creació del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

La Constitució, en el seu article 25.2, reconeix el dret dels condemnats a penes privatives de llibertat a un treball remunerat. Aquest dret és regulat en la legislació penitenciària i, pel que fa a la seva naturalesa, l'Estatut dels Treballadors determina el caràcter especial d'aquesta relació laboral.

L'article 11 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atribueix a la Generalitat les competències d'execució de la legislació penitenciària, constituïda principalment per la Llei Orgànica 1/1979, del 26 de setembre, i pel seu Reglament, aprovat pel Reial Decret 1201/1981, del 8 de maig. Dins d'aquest marc legal i en ús de les competències autoorganitzatives que li confereix l'article 9.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, correspon a la Generalitat establir les fórmules organitzatives que calguin per facilitar l'exercici d'aquell dret dels presos i els penats i per aconseguir, ensems, llur reinserció professional i social.

La confluència indefugible de l'Administració pública penitenciària i d'una varietat d'activitats productives a realitzar en els tallers o les granges vinculats a les institucions penitenciàries, aconsella, com a forma idònia per a l'organització del treball dels interns, la creació d'una entitat de dret públic sotmesa a la Generalitat, que haurà d'ajustar la seva activitat a l'ordenament jurídic privat, prevista en l'article 1.b) de la Llei 4/1985, del 29 de març, de l'Estatut de l'Empresa Pública Catalana. Es tracta d'aconseguir amb aquest model organitzatiu una doble finalitat. D'una banda, propiciar una gestió àgil, ràpida i eficaç de les activitats pròpies del treball productiu dels interns amb llur necessària vinculació al sector públic. I, d'una altra, apropar l'activitat laboral penitenciària a les fórmules organitzatives que predominen en la societat, en la qual s'haurà d'integrar el reclús en el moment de la seva llibertat.

Capítol 1 Naturalesa i funcions

Article 1

1.1 Es crea l'empresa pública Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, que té naturalesa d'entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, sotmesa a la Generalitat, l'actuació de la qual s'ajusta al dret privat. 1.2 El Centre d'Iniciatives per a la Reinserció s'adscriu al Departament de Justícia.

Article 2

2.1 L'objectiu primordial del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció és satisfer el dret al treball dels presos i els penats internats en establiments penitenciaris a Catalunya, mitjançant la creació de llocs de treball productius sotmesos a la normativa laboral sens perjudici del caràcter preferent que l'article 27 de la Llei Orgànica General Penitenciària dóna a la formació professional, per tal de facilitar llur reinserció professional i social. 2.2 La productivitat ha d'ésser compensada en els termes establerts per l'article 2.2 de la Llei 4/1985, de 29 de març, en la mesura en què els objectius d'interès social impliquin una minoració dels ingressos o un augment dels costos.

Article 3

L'exercici de l'activitat de l'empresa, en allò que fa referència a la seva vinculació amb els interns treballadors, s'ha de supeditar a les normes de la legislació penitenciària, tenint en compte l'especial estatus jurídic de l'intern.

Article 4

Són funcions del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció:

  1. Organitzar i gestionar el treball que realitzen els interns, dintre o fora dels establiments penitenciaris, en la seva modalitat de producció en règim laboral o mitjançant fórmules cooperatives o anàlogues, d'acord amb la legislació vigent.

  2. Realitzar activitats industrials, comercials o d'altres relacionades amb el treball penitenciari.

  3. Promoure i gestionar la formació professional dels interns.

  4. Executar obres de nou establiment, reformar, conservar o condicionar els tallers o les granges on es desenvolupen les activitats laborals penitenciàries d'acord amb els criteris i dintre dels límits fixats per l'article 24.2 de la Llei 4/1985, del 29 de març.

  5. Retribuir el treball productiu que realitzen els interns.

  6. Adquirir la maquinària, les primeres matèries i, en general, fer qualsevol tipus de contractació derivada de l'explotació de l'activitat laboral penitenciària.

  7. Garantir les condicions de seguretat i higiene en el treball penitenciari.

  8. Fer totes les actuacions connexes amb les anteriors dirigides a potenciar-les, i totes les que puguin ser-li assignades.

Capítol 2 Òrgans de Govern

Article 5

Els òrgans de govern del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció són el Consell d'Administració i el Gerent.

Article 6

6.1 El Consell d'Administració és l'òrgan de superior direcció i control del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció. És integrat pel President, el Vice-president i per un nombre de vocals no inferior a quatre, nomenats pel Consell Executiu, en representació dels Departaments de la Generalitat competents en les matèries relacionades amb els objectius i les funcions del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció. 6.2 Es poden integrar al Consell d'Administració els representants d'organismes públics i privats que el Consell Executiu estimi oportú.

Article 7

Es President del Consell d'Administració el Conseller de Justícia i Vice-president el Director General de Serveis Penitenciaris i de Rehabilitació.

Article 8

8.1 Correspon al Consell d'Administració deliberar i aportar solucions a les qüestions de l'entitat i a qualsevol dels seus centres de treball. 8.2 El Consell d'Administració, a més, compleix les funcions següents:

  1. Exercir la direcció i el control superiors.

  2. Aprovar l'avantprojecte de pressupost i la memòria anual, de conformitat amb allò que preveuen els articles 13, 14, 15 i 30 de la Llei 4/1985, de 29 de març.

  3. Aprovar l'avantprojecte de programa anual d'actuació, d'inversions i de finançament, de conformitat amb allò que preveu la Llei 4/1985, de 29 de març.

  4. Aprovar la plantilla de personal i el règim retributiu, dins els límits legalment establerts.

  5. Aprovar els contractes i els convenis de quantia superior als límits establerts per la legislació estatal per a la contractació directa, malgrat que es tracti de contractació privada.

  6. Fixar les directrius dels preus dels béns, els productes i els serveis obtinguts com a resultat dels treballs dels interns, quan aquesta facultat li sigui delegada pel Conseller d'acord amb l'article 7, paràgraf 2, de la Llei 4/1985, de 29 de març.

  7. Aprovar la contractació i, si escau, la remoció del gerent.

  8. Elaborar i aprovar un balanç ajustat a la previsió del Pla General de Comptabilitat Pública en els tres primers mesos d'exercici i trametre'l al Consell Executiu.

Article 9

Correspon al gerent:

  1. Formular propostes de planificació i de direcció de les activitats del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.

  2. Executar els acords del Consell d'Administració.

  3. Dirigir, coordinar, gestionar i controlar les activitats necessàries per al compliment de les finalitats del Centre, i inspeccionar totes les dependències i les instal·lacions on es desenvolupen treballs penitenciaris.

  4. Exercir el comandament del personal.

  5. Fer contractes de quantia inferior als límits per a la contractació directa, segons la legislació general de la contractació administrativa.

  6. Tenir cura de la comercialització dels béns, els productes i els serveis del treball penitenciari.

  7. Aplicar les directrius sobre preus fixades pel Conseller o pel Consell d'Administració.

  8. Les altres que el Consell d'Administració li delegui.

Capítol 3 Règim jurídic

Article 10

10.1 El personal del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció és contractat i es regeix d'acord amb les normes civils, mercantils i laborals aplicables en cada cas. 10.2 Els funcionaris que s'adscriguin al Centre d'Iniciatives per a la Reinserció o hi passin a prestar els seus serveis ho han de fer de conformitat amb allò que preveu la Llei 17/1985, de 23 de juliol. 10.3 Poden ser adscrits a l'entitat funcionaris de la Generalitat de Catalunya en comissió de serveis, per un termini màxim de dos anys.

Article 11

Els recursos econòmics de l'entitat són constituïts per:

  1. Els rendiments dels béns, dels productes i dels serveis originats per la seva actuació empresarial, industrial i comercial.

  2. Els rendiments i el producte de l'alienació del patrimoni.

  3. Els crèdits consignats en els Pressupostos de la Generalitat.

  4. Les possibles transferències d'altres entitats públiques.

  5. Les subvencions, les donacions i les aportacions de tot tipus que facin a favor seu altres entitats, organismes públics o privats o els particulars.

  6. Els que la mateixa Administració de la Generalitat assenyali o consigni com a compensació pels béns, els productes o els serveis adquirits.

  7. Els crèdits i els préstecs que li siguin concedits.

  8. Qualsevol altra aportació patrimonial que li sigui atribuïda.

Article 12

Els beneficis del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció, en el cas que n'hi hagi, s'han de destinar a la millora dels mitjans per al desenvolupament de les seves activitats i en la creació de noves activitats.

Article 13

Les directrius per a l'establiment del preu de venda dels productes industrials o agrícoles objecte del tràfic jurídic privat del Centre, han d'ésser autoritzades pel Conseller de Justícia, o, per delegació d'aquest, pel Consell d'Administració de l'entitat, sens perjudici que l'aplicació de les esmentades directrius correspongui al gerent.

Article 14

Queden exceptuats del dret privat, d'acord amb l'article 22 de la Llei de l'Empresa Pública Catalana, les matèries següents:

  1. Les relacions del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció amb el Departament de Justícia.

  2. L'adquisició de béns immobles afectats al servei públic penitenciari i també llur desafectació.

  3. Les situacions derivades de l'especial estatus jurídic de l'intern a què fa referència l'article 3 d'aquesta Llei.

Disposicions finals Primera S'autoritza el Consell Executiu a dictar les disposicions complementàries que siguin necessàries per al desenvolupament i l'aplicació d'aquesta Llei.

Segona Aquesta Llei entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 12 de maig de 1989

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Agustí M. Bassols i Parés Conseller de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR