LLEI 2/1999, de 30 de març, de creació del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
Rango de LeyLlei

LLEI

2/1999, de 30 de març, de creació del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

L'activitat en l'àmbit de la seguretat privada té, des de fa temps, una incidència creixent en la societat moderna. El detectiu o detectiva privat és un professional que respon al fet que hi ha determinades necessitats socials. En la complexa societat actual són creixents les necessitats d'obtenir informació, tant en l'àmbit personal com en el familiar o en l'empresarial.

La Llei de l'Estat 23/1992, de 30 de juliol, de seguretat privada, que té per objecte regular la prestació per persones físiques o jurídiques privades de serveis de vigilància i seguretat de persones o béns, inclou, dins el personal de seguretat privada, els detectius privats i en defineix l'àmbit d'actuació i les funcions pròpies.

La normativa reglamentària de desplegament de la Llei esmentada ha desenvolupat els aspectes relatius a la titulació necessària per a obtenir l'habilitació per a l'exercici d'aquesta professió.

La professió de detectiu o detectiva privat no és nova, sinó de llarga tradició a Catalunya. La creació del corresponent Col·legi professional de Detectius Privats de Catalunya ha de permetre als ciutadans, principalment als que requereixin els serveis dels professionals de la investigació privada, una garantia i una defensa superiors de llurs drets en la relació que hi tinguin, ha de permetre una actuació deontològica molt més correcta perquè el Col·legi pot exercir més control en aquest àmbit i, alhora, ha de facilitar als detectius privats la millor defensa de llurs drets com a col·lectiu professional.

Així, doncs, en virtut de les competències exclusives que en matèria de col·legis professionals reconeix l'apartat 23 de l'article 9 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i de conformitat amb el que estableix l'article 3.1 de la Llei 13/1982, de 17 de desembre, de col·legis professionals de Catalunya, que regula l'extensió de l'organització col·legial, mitjançant llei, a les persones que n'estan mancades, es considera oportuna i necessària la creació del Col·legi de Detectius Privats de Catalunya. El nou Col·legi professional ha d'integrar tots els detectius privats que exerceixen les funcions pròpies d'aquests professionals.

Article 1

Es crea el Col·legi de Detectius Privats de Catalunya, corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per a complir els seus fins.

Article 2

L'àmbit territorial del Col·legi de Detectius Privats és Catalunya.

Article 3

El Col·legi de Detectius Privats de Catalunya agrupa les persones que, d'acord amb la normativa vigent, estan habilitades per a l'exercici de les funcions de detectiu o detectiva privat. La integració s'hi ha de fer d'acord amb el que disposen les lleis reguladores dels col·legis professionals.

Article 4

El Col·legi de Detectius Privats de Catalunya, pel que fa als aspectes institucionals i corporatius, s'ha de relacionar amb el Departament de Justícia o amb els que tinguin atribuïdes competències administratives en matèries de col·legis professionals. Pel que fa al contingut de les seves funcions, s'ha de relacionar amb el departament de la Generalitat que hi tingui competència i amb la resta d'administracions públiques que tinguin competències en els camps d'actuació propis dels detectius privats.

Disposicions transitòries

Primera

  1. L'Associació Catalana Balear de Detectius Privats, en el termini de sis mesos a comptar de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, actuant com a Comissió Gestora, ha d'aprovar uns estatuts provisionals, de conformitat amb la Llei 13/1982, del 17 de desembre, de col·legis professionals.

  2. Els estatuts han de regular, en tot cas, el procediment per a convocar l'assemblea constituent, en la qual poden participar tots els detectius privats que compleixen els requisits exigits per la normativa vigent en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, estan habilitats per a l'exercici de la professió i presten serveis en l'àmbit territorial de Catalunya. S'ha de garantir la màxima publicitat de la convocatòria mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en els diaris de més difusió a Catalunya.

Segona

Les funcions de l'assemblea constituent són:

a) Ratificar els membres de la Comissió Gestora, o bé nomenar-ne de nous, i aprovar-ne, si escau, la gestió.

b) Aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

c) Elegir les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents en els òrgans col·legials.

Tercera

Els estatuts definitius, un cop aprovats, juntament amb el certificat de l'acta de l'assemblea constituent, s'han de trametre al Departament de Justícia de la Generalitat o als que tinguin atribuïdes les competències administratives en matèria de col·legis professionals, perquè se'n qualifiqui la legalitat i es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició final

Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 30 de març de 1999

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

Núria de Gispert i Català

Consellera de Justícia

(99.085.081)

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR