LLEI 8/1993, de 30 de setembre, de modificació de la compilació en matèria de relacions patrimonials entre cònjuges.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia, promulgo la següent

LLEI Exposició de motius

I La finalitat de la reforma

La regulació de les relacions patrimonials entre cònjuges a l'actual Compilació del dret civil de Catalunya s'havia de deduir de diverses normes disperses per tot el text legal.

Era convenient, doncs, sistematitzar la regulació del règim de separació de béns, que hom considera oportú mantenir com a règim legal, i els altres règims consuetudinaris, a més de regular, per primera vegada, un règim de participació en els guanys amb caràcter voluntari.

Aquesta Llei respecta els principis bàsics del sistema fins ara vigent en matèria de règim econòmic conjugal, i manté la màxima llibertat i independència dels cònjuges. Però no és insensible a la necessitat d'introduir correctius en el règim legal, per evitar les possibles situacions de desigualtat a l'hora de l'extinció.

D'altra banda, aquesta reforma té també com a finalitat la reestructuració sistemàtica de les altres matèries regulades en els capítols I al IV (articles 7 a 25) i en els capítols X i XI (articles 49 a 62) del títol tercer del llibre primer de la Compilació, de cara a la confecció del futur Codi de família en el dret civil de Catalunya.

II L'estructura de la Llei

Aquesta Llei, doncs, modifica el títol tercer del llibre primer de la Compilació, sota la rúbrica "De les relacions patrimonials entre cònjuges", i s'estructura, per fer-ho, de la manera següent.

L'article 1 recull la modificació dels capítols I al IV del dit títol (articles 7 a 25), amb el contingut que es descriu tot seguit.

El capítol I es dedica a recollir les disposicions generals sobre els efectes patrimonials del matrimoni, amb la particularitat de tractar separadament els efectes patrimonials inter vivos i els efectes patrimonials post mortem -no successoris- del matrimoni. D'aquesta manera, a la Secció primera es considera la determinació del règim econòmic conjugal, les despeses familiars, la contribució a aquestes despeses, la responsabilitat dels cònjuges per deutes familiars i una limitació de la facultat de disposició de l'habitatge conjugal i dels seus mobles d'ús ordinari com a mesura de protecció de la família. La Secció segona d'aquest capítol, en canvi, fa referència als drets conjugals post mortem: l'atribució al cònjuge sobrevivent del parament de l'habitatge familiar i l'any de plor.

El capítol II es reserva per a la regulació dels capítols matrimonials, en la consideració general d'aquests com a negoci, i per a les donacions per raó de matrimoni. En aquest sentit, a la Secció primera, relativa als capítols matrimonials, se'n preveu l'atorgament, la capacitat dels atorgants i la modificació i la ineficàcia dels capítols, i s'afegeix una norma relativa a la publicitat registral. La Secció segona es refereix a les disposicions per raó de matrimoni atorgades en capítols matrimonials. La Secció tercera es dedica, en canvi, a regular les donacions atorgades fora dels capítols.

El capítol III recull els negocis jurídics celebrats entre els cònjuges sobre la base de la més completa llibertat negocial, introduïda ja per la Llei 13/1984, del 10 de març, de reforma de la Compilació.

El capítol IV regula el règim econòmic matrimonial de separació de béns, amb la innovació que representa la possibilitat que el cònjuge que s'ha dedicat a la casa o ha treballat desinteressadament per l'altre pugui obtenir una compensació, en determinades situacions. En aquest mateix capítol s'inclou la regulació de les compres efectuades pels cònjuges amb pacte de supervivència -fins ara regulades en el capítol XII, que queda suprimit-, amb la introducció de les modificacions necessàries.

L'article 2 de la Llei modifica els capítols X i XI del títol tercer del llibre primer de la Compilació (articles 49 a 62), que ara es presenten amb el contingut següent.

El capítol X, que incorpora la regulació del règim econòmic de participació en els guanys, s'estructura en tres seccions: la primera conté les disposicions generals d'aquest règim; la segona, les normes relatives a la liquidació del règim, amb la determinació corresponent dels guanys i del dret de participació; finalment, la tercera es refereix al pagament del crèdit de participació.

El capítol XI, amb la rúbrica "Els règims econòmics en el dret local", es divideix en quatre seccions, que regulen, respectivament, l'associació a compres i millores, l'agermanament o pacte de mig per mig, el pacte de convinença o mitja guadanyeria i el pacte d'igualtat de béns i guanys, que fins ara la Compilació regulava sota l'enunciat "Dels règims de comunitat".

Article 1

Es modifiquen l'enunciat del títol tercer del llibre primer de la Compilació del dret civil de Catalunya i els capítols I, II, III i IV, que queden redactats de la manera següent:

"TÍTOL TERCER "De les relacions patrimonials entre cònjuges"

"Capítol I "Disposicions generals sobre els efectes patrimonials del matrimoni

"Secció primera "Els efectes patrimonials inter vivos del matrimoni

"Article 7 "El règim econòmic dels cònjuges serà el convingut en capítols matrimonials. "Si no hi ha pacte, o en el cas que els capítols matrimonials siguin ineficaços, el règim econòmic serà el de separació de béns.

"Article 8 "

-1 Tindran la consideració de despeses familiars les necessàries per al sosteniment de la família i, en particular, les originades en concepte d'aliments en el seu sentit més ampli, les de conservació o millora de l'habitatge conjugal o del seu parament i les d'atencions de previsió, amb adequació, en tot cas, als usos i al nivell de vida de la família. "No tindran la consideració de despeses familiars les derivades de la gestió i la defensa dels béns privatius ni, en general, totes les que responguin a l'interès exclusiu d'un dels cònjuges. "

-2 A aquests efectes, s'entendrà que la família és integrada pels cònjuges, els fills comuns i els fills de qualsevol dels cònjuges que convisquin amb ells. Si s'escau, la unitat familiar podrà incloure també altres parents dels cònjuges, sempre que hi hagi convivència. "

-3 Els cònjuges estan obligats a contribuir al sosteniment de les despeses familiars. "Es considerarà contribució a les despeses familiars el treball realitzat per qualsevol dels cònjuges en interès de la família per a la casa, o com a col·laboració personal o professional no retribuïda, o amb retribució insuficient, a la professió o empresa de l'altre cònjuge. "Si hi ha dot o altres béns afectes a l'aixecament de les càrregues del matrimoni, els seus fruits i les seves rendes s'aplicaran preferentment al sosteniment de les despeses familiars. "Altrament, a manca de pacte, els cònjuges contribuiran al sosteniment de les despeses familiars en proporció a llurs ingressos i, si aquests no són suficients, a llurs patrimonis, també proporcionalment a les respectives quanties. "

-4 Dels deutes contrets en atenció al sosteniment de les despeses familiars, en respon el cònjuge deutor, davant tercers, amb tots els seus béns.

"Article 9 "Sigui quin sigui el règim matrimonial aplicable, per a disposar dels drets sobre l'habitatge habitual necessari per a la vida familiar i dels seus mobles d'ús ordinari, si pertanyen a un sol cònjuge, aquest haurà d'obtenir el consentiment de l'altre o, si hi manca, l'autorització judicial. "La manca d'aquests requisits, si el cònjuge transmetent hagués ocultat la destinació familiar dels béns indicats per mitjà d'una manifestació expressa i falsa, no afectarà la validesa de la transmissió onerosa, sens perjudici de les responsabilitats civils i penals en què haurà incorregut aquest cònjuge, d'acord amb la legislació aplicable.

"Secció segona "Els efectes patrimonials post mortem del matrimoni

"Article 10 "Al cònjuge sobrevivent, no separat judicialment o de fet, li correspondrà sempre la propietat de la roba, del mobiliari i dels estris que constitueixen el parament de l'habitatge conjugal, sense computar-los en el seu haver hereditari. No hi estaran compresos les joies, els objectes artístics o històrics ni altres de valor extraordinari propis del premort, ni, si aquest en disposés per actes d'última voluntat a favor d'altres persones, els mobles de procedència familiar.

"Article 11 "Durant l'any següent a la mort d'un dels cònjuges, anomenat any de plor, el supervivent, si no és usufructuari universal de l'herència del premort, o si la vídua no gaudeix del benefici de tenuta, tindrà dret a habitar tot l'habitatge conjugal i a ésser alimentat a càrrec del patrimoni del premort en consonància amb el nivell de vida que havien mantingut els cònjuges i amb la quantia del dit patrimoni. Aquest dret és independent de l'existència de dot, d'aixovar, d'escreix o esponsalici i de soldada, i de llur devolució. Els aliments comprendran totes les necessitats comunes a la vida, així en salut com en malaltia. "El cònjuge supervivent separat judicialment o de fet no tindrà els drets esmentats, i els perdrà en altre cas, si durant l'any de plor es tornava a casar o passava a viure maritalment amb una altra persona, i també si abandonava o negligia greument els fills menors. En cap cas no estarà obligat a tornar l'import dels aliments percebuts.

"Capítol II "Els capítols matrimonials i les donacions per raó de matrimoni

"Secció primera "Els capítols matrimonials

"Article 12 "

-1 Els atorgants podran, en capítols matrimonials, determinar el règim econòmic conjugal, convenir la institució contractual d'hereu, establir els pactes o les estipulacions que estimin convenients, llevat que siguin contraris a la llei, i fer qualsevol disposició per raó de matrimoni. "Els capítols matrimonials, que hauran de constar necessàriament en escriptura pública, podran ésser atorgats abans del matrimoni o durant aquest. En el primer cas, produiran efectes des que el matrimoni s'haurà celebrat. "

-2 Podran atorgar capítols matrimonials aquells qui puguin contreure vàlidament matrimoni, però necessitaran, si s'escau, el concurs de les persones que en tinguin la pàtria potestat, la tutela o la curatela. "No caldrà la intervenció de defensor judicial, encara que hi hagi oposició d'interessos en les donacions o en els dots que els pares facin a llurs fills amb reserva de drets. "

-3 Els pactes dels capítols matrimonials solament podran podran ésser modificats o deixats sense efecte: "En els supòsits en què s'hagi previst expressament aquesta possibilitat o quan es tracti d'estipulacions revocables per llur naturalesa. "Pel consentiment, solemnitzat en escriptura pública, de tots els atorgants o de llurs hereus, el qual consentiment, si algun d'ells és incapaç o es troba absent i se n'ignora el parador, se suplirà o complementarà d'acord amb la llei. "Els pactes successoris recíprocs entre cònjuges podran ésser modificats o deixats sense efecte per aquests, com també els establerts per ells a favor de llurs fills, sense necessitat de l'acord de les altres persones que hagin concorregut en els capítols ni dels hereus. La modificació del règim econòmic del matrimoni també podrà ésser acordada exclusivament pels cònjuges. "Fora d'aquests casos, tot acte o contracte dirigit a modificar o deixar sense efectes els capítols matrimonials serà ineficaç. "

-4 Els capítols matrimonials, com també els pactes, les resolucions judicials i altres fets que modifiquin el règim econòmic conjugal, no seran oposables a tercer mentre no es facin constar en les inscripcions de matrimoni al Registre Civil. "En tot allò que es refereixi a béns o drets, es podran fer constar en els registres públics corresponents.

"Article 13 "Els capítols matrimonials quedaran sense efecte: "1r En el cas que el matrimoni sigui declarat nul. "2n En el cas de dissolució del matrimoni per divorci. Això no obstant, i a més del que disposa el darrer paràgraf de l'article 35, conservaran la seva eficàcia: "

  1. Els heretaments i les donacions a favor d'un dels contraents, si l'afavorit continua vivint a la casa i treballant per a ella i hi ha descendència del matrimoni. Nogensmenys, seran ineficaços l'usdefruit vidual i els drets que, si s'escau, s'haguessin pactat en forma accessòria a favor del cònjuge. Si no hi ha convivència ni descendència, i també si l'afavorit contreu nou matrimoni, l'heretament o la donació esdevindran revocables per la sola voluntat de l'heretant o donant. "

  2. Els heretaments a favor dels descendents del matrimoni en consideració als quals s'havien atorgat els capítols. Nogensmenys, els heretaments purs esdevindran revocables.

    "Secció segona "Les disposicions per raó de matrimoni atorgades en capítols matrimonials

    "Article 14 "

    -1 Les donacions fetes pel pare i la mare en capítols matrimonials a favor del fill, sense designació de parts, s'entendrà que han estat realitzades per meitat entre ambdós. "Els béns donats conjuntament als contraents pertanyeran a tots dos en proindivís ordinari i per parts iguals, si el donant no havia disposat el contrari. "

    - 2 Les donacions atorgades en capítols matrimonials no són revocables: "

  3. Per ingratitud del donatari. "

  4. Per supervivència o supervenció de fills, si bé podran ésser reduïdes en allò que resultin inoficioses per raó de llegítimes. "

  5. Per pobresa del donant, sens perjudici del seu dret d'aliments.

    "Article 15 "Són nuls, encara que es facin en nom de persona interposada: "1r Les retrodonacions fetes posteriorment per l'hereu o donatari a favor de l'heretant o donant, o dels seus hereus, dels béns compresos en un heretament o en una donació atorgada en capítols matrimonials. "2n Els actes posteriors del donant o de l'heretant en disminució, derogació o perjudici de la donació o de l'heretament, i els de l'hereu o donatari que els consenti. Serà ineficaç tot acte o contracte dirigit a eludir aquestes prohibicions. Es presumiran fraudulents, en particular, la compra feta pel pare o la mare al fill de les coses donades, si el pagament del preu consta solament per confessió del donatari, i el reconeixement de deutes fet pel fill a favor del pare o de la mare, si no en consta la realitat per altres mitjans de prova.

    "Article 16 "L'usufructuari universal designat en capítols matrimonials haurà de prendre inventari i atendre les càrregues dels béns amb llurs fruits; llevat de pacte contrari, no haurà de prestar fiança. "L'usdefruit pactat per un cònjuge a favor de l'altre quedarà subjecte al compliment de les obligacions que expressament li hagin estat imposades, i en especial la d'aixecar, fins on abasti l'import del producte dels béns, les càrregues que hauria de complir el cònjuge premort, si vivia. "Serà aplicador a aquest usdefruit allò que disposa l'article 69 del Codi de successions per causa de mort en el dret civil de Catalunya.

    "Secció tercera "Les donacions per raó de matrimoni atorgades fora de capítols matrimonials

    "Article 17 "

    -1 No caldrà l'acceptació per a la irrevocabilitat de les donacions que un dels contraents fa a l'altre en contemplació del matrimoni ni d'aquelles que per aquest motiu els atorguin altres persones. "Aquestes donacions es podran subjectar a condicions i modes no prohibits per la llei ni contraris als fins del matrimoni, i no obliguen el donant a l'alliberament dels gravàmens de les coses donades. "

    - 2 Les donacions a què es refereix l'apartat 1 estan supeditades al fet que s'arribi a celebrar el matrimoni. Si aquest no té lloc, el donant podrà reclamar la restitució del que ha donat, sense altra deterioració que la causada per l'ús. "

    - 3 La revocabilitat d'aquestes donacions es regirà per allò que disposa l'article 14.2. "En tot allò que aquesta Secció tercera no regula, s'aplicaran les disposicions generals en matèria de donacions.

    "Capítol III "Els negocis jurídics entre cònjuges

    "Article 18 "

    - 1 Els cònjuges es podran transmetre béns i drets per qualsevol títol i podran celebrar entre ells tot tipus de negocis jurídics durant el matrimoni. En cas d'impugnació judicial, la prova del caràcter onerós de la transmissió correspondrà als demandats. "

    - 2 En cas de fallida o concurs de creditors d'un dels cònjuges, si aquests no estan separats judicialment o de fet, els béns adquirits per l'altre a títol onerós durant l'any anterior a la declaració o des de la data de la retroacció es presumiran donats pel primer.

    "Article 19 "

    - 1 Les donacions entre cònjuges fetes fora de capítols matrimonials seran revocables: "1r En els casos generals de revocació de donacions, bé que en el cas de supervenció de fills la revocació només podrà tenir efecte si es tracta de fills comuns. "2n En cas de nul·litat del matrimoni, només quan el cònjuge donatari hagi estat declarat de mala fe. "3r En cas de separació judicial o de divorci, només quan el donatari hagi infringit de manera greu i reiterada els deures conjugals o respecte als fills comuns, o hagi estat condemnat per haver atemptat contra la vida del donant o dels descendents o ascendents d'aquest. "

    - 2 En els casos de nul·litat, separació o divorci, l'acció per a revocar caducarà al cap d'un any d'haver estat notificada la sentència corresponent.

    "Capítol IV "El règim de separació de béns

    "Secció primera "Disposicions generals

    "Article 20 "El règim econòmic de separació de béns reconeix a cada cònjuge la propietat, el gaudiment, l'administració i la disposició dels béns propis.

    "Article 21 "En règim de separació de béns són privatius tots els béns propis de cadascun dels cònjuges al temps de celebrar-se el matrimoni i els que per qualsevol títol adquireixin després de contret, sens perjudici del que disposa el capítol V. "En les adquisicions fetes a títol onerós per un dels cònjuges durant el matrimoni, si consta la titularitat dels béns, la contraprestació s'entendrà pagada amb diner privatiu de l'adquirent. En el cas que la contraprestació procedís de l'altre cònjuge, hom en presumirà la donació. "En cas de dubte sobre la titularitat de béns adquirits durant el matrimoni, es considerarà que pertanyen als dos cònjuges per meitat.

    "Article 22

    - Sense contingut-.

    "Article 23 "El cònjuge que, sense retribució o amb una retribució insuficient, s'hagi dedicat a la casa o hagi treballat per a l'altre cònjuge tindrà dret a rebre d'aquest, quan s'extingeixi el règim per separació judicial, divorci o nul·litat del matrimoni, una compensació econòmica, si per raó del dit defecte retributiu s'ha generat una situació de desigualtat entre el seu patrimoni i el de l'altre cònjuge. "A manca d'acord, aquesta compensació serà fixada judicialment atenent la incidència familiar de l'activitat del cònjuge que la reclami, la quantia de la desigualtat patrimonial produïda i les altres circumstàncies del cas. "La compensació es podrà satisfer en diners o en béns del patrimoni del cònjuge que hagi de pagar-la, com ell vulgui i en terminis que no excedeixin els tres anys.

    "Secció segona "Les compres amb pacte de supervivència

    "Article 24 "

    - 1 Els cònjuges que en règim econòmic de separació comprin béns conjuntament i per quotes iguals podran pactar en el mateix títol d'adquisició que, quan es produeixi la mort de qualsevol d'ells, el supervivent se'n faci seva la totalitat. "

    - 2 Mentre visquin ambdós cònjuges, els béns adquirits amb aquest pacte es regiran per les normes següents: "1.a No podran ésser alienats ni gravats si no és per acord d'ambdós. "2.a Cap dels cònjuges no podrà transmetre a terceres persones el seu dret sobre els béns. "3.a Caldrà mantenir necessàriament la indivisió dels béns. "

    - 3 En els béns comprats per ambdós cònjuges amb pacte de supervivència, l'adquisició de la participació del premort es computarà en l'herència d'aquest, als efectes del càlcul de la llegítima, i s'imputarà en pagament a compte de la quarta vidual.

    "Article 25 "

    -1 El pacte de supervivència esdevindrà ineficaç: "1r Quan ho acordin ambdós cònjuges durant el matrimoni, o per renúncia del cònjuge supervivent. "2n Si algun dels cònjuges adquirents ha atorgat heretament a favor de tercers contraents o heretament pur a favor dels seus fills i l'heretament resulta eficaç en morir l'atorgant. "3r Quan es declari la nul·litat del matrimoni, la separació judicial o el divorci. "4t Per l'adjudicació derivada de l'embarg fet efectiu sobre el dret d'un dels cònjuges, el qual embarg haurà d'ésser notificat oportunament a l'altre cònjuge. "

    - 2 En aquests casos, i llevat que s'estipuli una altra cosa, la ineficàcia del pacte de superviviència determinarà la cotitularitat dels cònjuges, o bé del supervivent i dels hereus del premort, en proindivís ordinari. "

Article 2

Es modifiquen els capítols X i XI del títol tercer del llibre primer de la Compilació del dret civil de Catalunya i se suprimeix el capítol XII del mateix títol. Els esmentats capítols X i XI queden redactats de la manera següent:

"Capítol X "El règim de participació en els guanys

"Secció primera "Disposicions generals

"Article 49 "El règim econòmic de participació en els guanys, pactat en capítols matrimonials, atribueix a qualsevol dels cònjuges, en el moment de l'extinció del règim, el dret a participar en els guanys obtinguts per l'altre durant el temps que aquest règim hagi estat vigent. "Aquest règim es regularà per les estipulacions dels cònjuges en el moment d'ésser pactat, per les normes d'aquest capítol i, en tot allò no previst, durant la vigència d'aquest règim, per les normes del de separació de béns, incloses les relatives a les compres amb pacte de supervivència.

"Article 50 "Cada cònjuge podrà disposar dels seus béns i administrar-los lliurement. Tanmateix, cada un d'ells té el deure d'informar adequadament l'altre de la seva gestió patrimonial.

"Article 51 "El pacte que atribueixi una participació diferent de la meitat dels guanys solament serà vàlid si s'estableix amb caràcter recíproc i igual a favor de qualsevol dels cònjuges. "La invalidesa del pacte determinarà la participació en la meitat dels guanys.

"Article 52 "El règim de participació en els guanys s'extingirà: "1r Quan el matrimoni es dissolgui o sigui declarat nul i quan es declari judicialment la separació dels cònjuges. "2n Quan els cònjuges pactin en capítols matrimonials un règim econòmic conjugal diferent. "3r Quan un dels cònjuges ho demani perquè la gestió patrimonial de l'altre comprometi greument els seus interessos.

"Secció segona "La liquidació del règim de participació: la determinació dels guanys i del dret de participació

"Article 53 "Una vegada extingit el règim de participació en els guanys, se'n farà la liquidació a efectes de la determinació dels guanys obtinguts per cada cònjuge durant la seva vigència. "A partir del moment de l'extinció del règim, i fins que no s'haurà determinat el crèdit de participació que en resulti, cap cònjuge no podrà disposar dels seus béns sense el consentiment de l'altre cònjuge o dels seus hereus, o, si no n'hi ha, sense autorització judicial.

"Article 54 "Per determinar els guanys obtinguts per cadascun dels cònjuges es comptabilitzaran, segons llur valor al temps de la liquidació: "1r Tots els béns de cada cònjuge que subsisteixin quan s'extingeixi el règim, amb deducció de les obligacions i del valor dels gravàmens constituïts en garantia dels deutes particulars de qualsevol dels cònjuges. "2n Els béns alienats a títol gratuït durant la vigència del règim, segons llur estat material al temps de l'alienació, llevat que el cònjuge no alienant l'hagués consentida o renunciï expressament a comptabilitzar-los. Se n'exceptuen en tot cas els béns objecte de liberalitats fetes de conformitat amb l'ús de donacions atorgades a algun dels fills del donant per raó de matrimoni o per donar-li una carrera professional, artística o d'altra classe. "3r Els béns alienats a títol onerós durant la vigència del règim per tal de disminuir fraudulentament els guanys, segons llur estat material al temps de l'alienació i amb independència del preu que se n'hagi fet constar, i el valor de les obligacions o dels gravàmens constituïts també fraudulentament.

"Article 55 "Del total resultant segons l'article 54 es deduiran, si subsisteixen, i segons llur valor al temps de la liquidació: "1r Els béns que integraven el patrimoni de cada cònjuge al començament del règim, els adquirits durant la seva vigència a títol lucratiu i els subrogats d'uns i altres, segons llur estat material al temps d'iniciar-se el règim o al temps de llur adquisició, amb deducció de les càrregues que els afectessin en aquell moment. "Els cònjuges podran acreditar pels mitjans legals de prova els béns que integraven llur patrimoni en començar el règim. L'inventari practicat per ambdós cònjuges, o unilateralment per un d'ells amb la conformitat de l'altre, es presumirà exacte. "2n Els interessos o les rendes provinents dels béns que integraven el patrimoni de cada cònjuge a l'inici del règim i els adquirits amb aquests ingressos. "3r Les quantitats procedents d'indemnitzacions per danys corporals o morals de la persona o per pensions alimentàries o d'invalidesa, o altres de caràcter igualment personalíssim. "4t Els deutes contrets durant la vigència del règim per qualsevol dels cònjuges amb vista al sosteniment de les despeses familiars, encara que no s'hagin satisfet. Aquesta deducció es farà d'acord amb les normes de contribució a les despeses familiars.

"Article 56 "En defecte de pacte vàlid que estableixi una participació diferent, el dret de participació es determinarà com segueix: "1r Si únicament un dels cònjuges ha obtingut guanys, l'altre tindrà dret a la meitat del valor d'aquests guanys. "2n Si tots dos cònjuges han obtingut guanys, aquell que n'hagi obtingut menys, o els seus successors, tindrà dret a la meitat de la diferència entre el valor dels seus propis guanys i el dels guanys de l'altre cònjuge.

"Secció tercera "El pagament del crèdit de participació

"Article 57 "

-1 El crèdit de participació s'haurà de pagar en diners. Si el deutor ho demana, el jutge podrà concedir un ajornament per a pagar el crèdit de participació o la possibilitat de pagar-lo a terminis, sempre que la petició es fonamenti en un interès atendible i es garanteixi suficientment el deute. "

-2 Ni l'ajornament del pagament ni el pagament a terminis no podran excedir els tres anys. Un cop concedits, el crèdit de participació meritarà interès legal. "

-3 No obstant allò que disposa l'apartat 1, el crèdit de participació es podrà pagar amb l'adjudicació de béns concrets, per acord dels interessats. En el cas que l'adjudicació de béns en pagament sigui demanada unilateralment pel deutor o pel creditor, el jutge podrà concedir-la si es tracta d'un interès que es consideri atendible. "

- 4 Quan l'extinció del règim de participació en els guanys s'hagi produït per la mort d'un dels cònjuges, el supervivent, si té dret a participar en els guanys, podrà demanar que, en pagament del seu crèdit de participació, se li adjudiqui l'habitatge conjugal. Si el seu valor fos superior al del crèdit de participació, l'adjudicatari haurà de pagar la diferència en diners.

"Article 58 "

- 1 Si el deutor no tingués béns suficients per a satisfer el crèdit de participació, el creditor podrà impugnar les alienacions fetes per aquell a títol gratuït i sense el seu consentiment durant la vigència del règim, com també les fetes a títol onerós en frau del seu dret. "Aquestes accions caducaran al cap de quatre anys de l'extinció del règim i no seran procedents quan els béns es trobin legalment en poder de tercers adquirents a títol onerós i de bona fe. "

- 2 El creditor o els seus successors podran exigir que la demanda de reclamació del crèdit de participació s'anoti en els registres públics corresponents.

"Capítol XI "Els règims econòmics en el dret local

"Secció primera "L'associació a compres i millores

"Article 59 "

-1 L'associació a compres i millores, pròpia del Camp de Tarragona i d'altres comarques, exigeix pacte exprés en capítols matrimonials. "En tot allò no previst en els pactes de la seva constitució ni en aquest article, l'associació es regirà pel costum de la comarca i, si no n'hi ha, per les disposicions del règim de participació en els guanys, en tant que ho permeti la seva naturalesa específica. "

- 2 Cada cònjuge podrà associar l'altre a les compres i millores que realitzi durant el matrimoni. Es podrà també establir l'associació amb caràcter recíproc o associant als cònjuges llurs ascendents, els hagin fet heretament o no. "S'entendrà per compres els béns que, constant l'associació, qualsevol dels associats adquireixi a títol onerós o obtingui per la seva professió, la seva indústria o el seu treball. "Es consideraran millores els augments de valor dels béns de qualsevol associat deguts a impenses útils, inversions en pagament de deutes, dots o llegítimes i redempció de censos i censals. "

- 3 L'administració de l'associació a compres i millores correspondrà a l'associat que s'indiqui en els capítols. Si no hi ha designacions, correspondrà a tots els associats. "L'administrador únic de l'associació, si s'escau, podrà, amb la seva sola intervenció, disposar a títol onerós dels béns que la constitueixin, però no fiançar a nom d'ella, si no és per a profit de la família. "Els deutes particulars de cada associat gravaran exclusivament la seva part. "

- 4 La liquidació dels guanys de cada associat es referirà al temps de la seva mort o de l'extinció del règim i podrà ésser efectuada amb diners o amb altres béns de l'associació.

"Secció segona "L'agermanament o pacte de mig per mig

"Article 60 "

- 1 L'agermanament, o pacte de mig per mig, propi de la comarca de Tortosa, haurà d'ésser convingut en capítols matrimonials i serà incompatible amb el règim dotal. "En tot allò no previst en els pactes de la seva constitució ni en aquest article, s'aplicarà el costum de la comarca. "

- 2 La comunitat comprendrà tots els béns que tinguin els cònjuges en casar-se o en el moment de convenir el pacte d'agermanament, els que adquireixin per qualsevol títol mentre el matrimoni subsisteixi i els guanys o lucres de tota mena que obtinguin durant la unió. "Qualsevol dels cònjuges podrà exigir sempre que en la inscripció dels béns o drets adquirits per l'altre es faci constar que pertanyen a l'agermanament. "L'administració de la comunitat correspondrà a ambdós cònjuges. "La liquidació de l'agermanament es farà adjudicant per meitat els béns que comprengui entre els cònjuges o entre el cònjuge supervivent i els hereus del premort.

"Secció tercera "El pacte de convinença o mitja guadanyeria

"Article 61 "

- 1 La convinença, o mitja guadanyeria, associació coneguda a la Vall d'Aran, requerirà pacte exprés en capítols matrimonials. "En tot allò no previst en els pactes de la seva constitució ni en aquest article, s'aplicaran el costum de la Vall d'Aran i el capítol X del privilegi anomenat de la Querimònia. "

- 2 Aquest conveni també podrà ésser celebrat amb els pares del fill o de la filla, i àdhuc amb estranys, pactant que els béns guanyats i els que es guanyaran quedaran en comunitat mentre subsisteixi l'associació. "Els cònjuges contribuiran per parts iguals al sosteniment de les despeses derivades del règim i el govern de la casa, i dividiran, a la mort d'un d'ells dos, si no hi ha fills, els guanys i els augments.

"Secció quarta "El pacte d'igualtat de béns i guanys

"Article 62 "

- 1 En virtut del pacte, convingut en capítols matrimonials, d'igualtat de béns i guanys, propi del territori de l'antiga diòcesi de Girona, els cònjuges estipulen que els productes del dot no consumits i allò que hagi estat adquirit amb ells sigui dividit per parts iguals entre ambdós. "

- 2 En tot allò no expressament previst, aquest pacte es regirà pel costum de la comarca i, si no n'hi ha, per les disposicions relatives a l'associació a compres i millores, en tant que ho permeti la seva naturalesa."

Article 3

- 1 Es modifica la disposició transitòria setena de la Compilació del dret civil de Catalunya, que passa a ésser la novena, amb la redacció següent: "Novena "Les altres qüestions de caràcter intertemporal que sorgeixin per raó de les variacions que l'entrada en vigor de la Llei estatal 40/1960, del 21 de juliol, i la de la Llei catalana 13/1984, del 20 de març, puguin implicar per al règim jurídic civil vigent a Catalunya es resoldran aplicant els principis que informen l'ordenament jurídic de Catalunya, que igualment regiran per a les qüestions que puguin sorgir per raó de l'entrada en vigor de la Llei de modificació de la Compilació en matèria de relacions patrimonials entre cònjuges."

- 2 S'afegeix una disposició transitòria a la Compilació del dret civil de Catalunya, numerada setena, amb la redacció següent: "Setena "Les associacions a compres i millores pactades abans de l'entrada en vigor de la Llei de modificació de la Compilació en matèria de relacions patrimonials entre cònjuges es podran acollir, en tot allò no previst en els pactes de llur constitució, en la llei o en el costum de la comarca, a allò que disposa el paràgraf segon de l'actual article 59.1."

Disposició final Aquesta Llei entrarà en vigor al cap de tres mesos d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb l'única excepció de la modificació de l'article 23 de la Compilació, que ho farà l'endemà de la dita publicació i que només serà aplicable als casos de separació, divorci i nul·litat que s'iniciïn després d'aquest dia.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 30 de setembre de 1993

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

Antoni Isac i Aguilar Conseller de Justícia

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR