LLEI 1/1981, de 25 de febrer, de creació del Consell Consultiu de la Generalitat. (Correcció d'errada al DOGC núm. 119, p. 302, d'1.4.1981 i en el DOGC núm. 181, p. 1579, de 2.12.1981).

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC.

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 32.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

TÍTOL PRELIMINAR

Article 1

  1. - Per donar compliment a l'article 41 de l'Estatut de Catalunya, el Parlament crea per mitjà d'aquesta Llei el Consell Consultiu de la Generalitat. 2.

- El Consell Consultiu exerceix les seves funcions amb autonomia orgànica i funcional per tal de garantir-ne l'objectivitat i la independència. 3.

- El Consell Consultiu vetlla en la seva actuació per l'observança i el compliment de la Constitució i de l'Estatut de Catalunya.

Article 2

  1. - El dictamen del Consell Consultiu serà preceptiu quan aquesta Llei així ho estableix. 2.

- Els dictàmens del Consell no són vinculants.

TÍTOL I COMPOSICIÓ

Article 3

  1. - El Consell Consultiu és format per set membres electius, nomenats pel President de la Generalitat, entre juristes de reconeguda competència que gaudeixen de la condició política de català, i amb més de set anys de dedicació a la funció o activitat professional respectiva:

  1. Cinc seran designats pel Parlament de Catalunya per majoria de tres cinquenes parts dels Diputats.

  2. Dos seran designats pel Consell Executiu o Govern. 2.

- Els membres del Consell Consultiu són nomenats per un període de quatre anys, i la meitat es renoven cada dos anys.

Article 4

  1. - Els membres del Consell Consultiu perden la seva condició per les causes següents: Primer: Per traspàs. Segon: Per renúncia. Tercer: Per extinció del mandat en expirar-ne el termini. Quart: Per incapacitat declarada per decisió judicial ferma. Cinquè: Per la pèrdua de la condició política de català. Sisè: Per inhabilitació per a l'exercici dels drets polítics declarada per decisió judicial ferma. Setè: Per condemna a causa de delicte, per sentència ferma. Vuitè: Per incompliment de les obligacions del càrrec. 2.

- Si es produïa algun dels supòsits previstos en els números Primer a Sisè, ambdós inclosos, de l'apartat anterior, la pèrdua de condició de membre del Consell serà decretada pel President. Si es produïen els supòsits previstos en les causes Setena i Vuitena de l'apartat anterior, el Ple del Consell Consultiu, ateses la gravetat dels fets, i, si s'escau, la naturalesa de la pena imposada, decidirà per majoria absoluta dels seus membres. 3.

- En cas de produir-se vacants, seran cobertes pel sistema previst en l'apartat 1 de l'article 3, a proposta de l'òrgan que designà el substituït, i per al temps que li restava.

Article 5

Els membres del Consell Consultiu podran ésser suspesos en la seva condició en cas de processament o durant el temps necessari per resoldre sobre la concurrència d'alguna de les causes de cessament previstes en l'apartat 1 de l'article 4. La suspensió ha d'ésser decidida, atesa la gravetat dels fets, per majoria absoluta dels membres del Consell.

Article 6

  1. - La condició de membre del Consell Consultiu és incompatible amb: Primer: La de Diputat al Parlament de Catalunya. Segon: La de Diputat al Congrés de Diputats; la de Senador. Tercer: La de membre del Tribunal Constitucional. Quart: La de Síndic de Greuges. Cinquè: La de Defensor del Poble. Sisè: Qualsevol càrrec polític o funció administrativa de l'Estat, de les Comunitats autònomes, o d'entitats locals, excepte la funció de caràcter docent. Setè: El compliment de funcions directives en els partits polítics, sindicats de treballadors i associacions empresarials. Vuitè: La de membre de qualsevol dels organismes assessors del Consell Executiu de la Generalitat. 2.

- Quan concorrerà causa d'incompatibilitat en qui fou designat membre del Consell Consultiu abans de prendre'n possessió, haurà de cessar en el càrrec o l'activitat incompatible. Si no ho feia en el termini dels deu dies següents a la designació, s'entendrà que no accepta el càrrec de membre del Consell Consultiu, i així ho decretarà el President. La mateixa norma s'aplicarà en el cas d'incompatibilitat sobrevinguda.

Article 7

  1. - Els membres del Consell Consultiu en Ple elegeixen d'entre ells, en votació secreta i per majoria absoluta, el President del Consell Consultiu. En cas de no obtenir majoria absoluta, es repetirà l'elecció entre els dos membres del Consell que s'hauran apropat més a la majoria, i en sortirà elegit qui obtindrà un nombre més elevat de vots. El President del Consell Consultiu és nomenat pel President de la Generalitat per un període de quatre anys. 2.

- Vacant la Presidència, es procedirà a una nova elecció. 3.

- En cas d'absència o de malaltia, el President del Consell Consultiu serà substituït pel membre més antic, i en cas d'igual antiguitat, pel de més edat.

TÍTOL II Competència i legitimació

Article 8

El Consell Consultiu de la Generalitat dictamina en els casos següents: Primer: Sobre l'adequació a l'Estatut de Catalunya de tots els projectes i proposicions de llei sotmesos a debat i a aprovació pel Parlament de Catalunya, a iniciativa de dos Grups parlamentaris o d'una desena part dels Diputats, o del Consell Executiu. Segon: Prèviament a la interposició davant del Tribunal Constitucional de recurs d'inconstitucionalitat pel Govern, o pel Parlament de Catalunya, a iniciativa de dos Grups parlamentaris o d'una desena part dels Diputats.

Article 9

  1. - En el supòsit previst en el cas Primer de l'article 8, el o els proposants, en el termini de tres dies hàbils a partir de la publicació en el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya del text aprovat per la Comissió corresponent i de les esmenes que es mantenen perquè siguin discutides en el Ple, hauran de fer-ho avinent a la Mesa del Parlament, la qual haurà de trametre les sol·licituds de dictamen al Consell Consultiu. Aquest haurà d'elaborar el dictamen pertinent en el termini màxim d'un mes i remetre'l a la Mesa del Parlament. 2.

- Si, transcorregut el termini previst en l'apartat anterior, el Consell Consultiu no hagués elaborat el dictamen pertinent, s'entendrà que no té objeccions a fer al text del projecte o proposició de llei. 3.

- En tot cas, el procediment legislatiu corresponent restarà suspès fins que no serà elaborat el dictamen pertinent o haurà transcorregut el mes sense que el Consell Consultiu l'hagi tramès a la Mesa del Parlament.

Article 10

  1. - En el supòsit previst en el número Segon de l'article 8, els Grups parlamentaris o els Diputats als quals es reconeix la iniciativa, en el termini de deu dies hàbils a partir de la publicació de la llei o disposició normativa amb força de llei contra la qual es pretén interposar recurs d'inconstitucionalitat, hauran de fer-ho avinent a la Mesa del Parlament, la qual trametrà al Consell Consultiu la sol·licitud de dictamen. Aquest lliurarà el dictamen pertinent en un termini no superior a quinze dies a comptar del dia de la recepció de la petició. 2.

- Un cop rebut el dictamen, el President del Parlament ordenarà de publicar-lo en el Butlletí Oficial del Parlament. Si, en el termini de cinc dies d'haver-se publicat, els proposants, tres Grups parlamentaris o una cinquena part dels Diputats comuniquen al President del Parlament la pretensió d'interposar-hi el recurs d'inconstitucionalitat, aquest convocarà el Ple en un termini de cinc dies. 3.

- Si el Consell Executiu decidia d'interposar recurs d'inconstitucionalitat contra una llei o una disposició normativa amb força de llei, en el termini d'un mes de la publicació, el Consell Executiu sol·licitarà al Consell Consultiu el dictamen pertinent, el qual li serà lliurat en un termini no superior a quinze dies a comptar del dia de la recepció de la petició.

TÍTOL III Funcionament

Article 11

El Consell Consultiu de la Generalitat, d'acord amb el seu Reglament, pot crear les ponències que jutjarà convenients per a la preparació dels dictàmens.

Article 12

Els acords del Consell Consultiu s'adopten per majoria absoluta dels seus membres. Dins el termini que reglamentàriament es fixi, els membres que discrepin de l'acord majoritari hi podran formular vot particular per escrit, que acompanyarà el dictamen.

Article 13

El President del Consell Consultiu fixa l'ordre del dia i en presideix les sessions, té la direcció de totes les dependències del Consell i el representa.

Article 14

El Consell Consultiu ha de disposar dels mitjans personals i materials necessaris per a les seves tasques, els quals han d'ésser assignats en el Pressupost de la Generalitat.

Disposicions transitòries

Primera 1.

- Dins els quaranta-cinc dies següents a l'entrada en vigor de la present Llei, el Parlament de Catalunya i el Consell Executiu han d'elevar al President de la Generalitat les propostes de nomenament dels membres del Consell Consultiu que els pertoca de designar. Aquest termini s'interromprà per al Parlament durant els períodes entre sessió i sessió. 2.

- El Consell es constituirà durant els deu dies següents a la data de publicació dels últims nomenaments.

Segona La primera renovació del Consell Consultiu afectara tres dels Consellers designats pel Parlament i un dels designats pel Consell Executiu, escollits per sorteig.

Disposicions finals Primera El Consell Consultiu ha d'elaborar i el Consell Executiu ha d'aprovar el Reglament d'organització i funcionament del Consell Consultiu, basant-se en els principis de la present Llei.

Segona Queda derogada tota disposició que s'oposi a allò que estableix la present Llei.

Tercera La present Llei entrarà en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i Autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Barcelona, 25 de febrer de 1981

Jordi Pujol President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR