LLEI 16/1985, d'11 de juliol, d'ordenació de les carreteres de Catalunya.

SecciónConcursos i Anuncis
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyLlei

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'Autonomia, promulgo la següent

LLEI

La Generalitat té competència exclusiva en matèria d'ordenació del territori i de les carreteres i els camins l'itinerari dels quals passa íntegrament per territori de Catalunya.

La xarxa viària constitueix un element cabdal del territori que incideix de manera determinant en l'ordenació d'aquest; per això ha d'ésser objecte d'un pla territorial sectorial formulat d'acord amb allò que preveu la Llei del Parlament 23/1983, del 21 de novembre, de Política Territorial.

Cal adaptar prèviament la legislació de carreteres a les peculiaritats de la xarxa viària actual de Catalunya, i introduir una nova classificació de les vies. Com que aquesta classificació afecta, a més, l'ús i la defensa de les carreteres, amb efectes sobre tercers, la Generalitat, fent ús de la competència legislativa que té sobre la matèria, promulga aquesta Llei.

Article 1

  1. Aquesta Llei és aplicable a totes les carreteres l'itinerari de les quals passa íntegrament per territori de Catalunya i que no són reservades a la titularitat de l'Estat.

  2. Correspon a la Generalitat, pel que fa a les carreteres que són a càrrec d'ella o de l'Administració local, d'exercir les funcions que la legislació de carreteres atribueix als òrgans de l'Administració de l'Estat.

  3. La planificació, la projecció, la construcció, el finançament, l'ús i l'explotació de les carreteres, les autopistes i les autovies es regeixen per la legislació especial sobre la matèria en tot allò que no s'oposa al que estableix aquesta Llei.

Article 2

  1. Als efectes d'aquesta Llei, les carreteres es classifiquen, d'acord amb llur funció, en tres xarxes:

    1. La xarxa bàsica de Catalunya, que serveix de suport a la circulació de pas i a la circulació interna de llarga distància, inclou també les vies intercomarcals i intracomarcals d'especial importància viària. Aquesta xarxa es divideix, atenent les característiques de les carreteres que la integren, en xarxa bàsica primària i xarxa bàsica secundària.

    2. La xarxa comarcal, que serveix de suport a la circulació general entre els centres comarcals i entre aquests centres i altres nuclis de població importants.

    3. La xarxa local i rural, constituïda per les vies d'àmbit local que serveixen de suport a la circulació intermunicipal, per les vies de connexió entre aquestes i els nuclis no situats en alguna de les xarxes definides per les lletres a) i b) i per les vies que connecten els dits nuclis entre ells.

  2. Les carreteres corresponents a cada una de les xarxes han de tenir les característiques que s'establiran en les normes contingudes en el Pla de Carreteres de Catalunya.

Article 3

  1. La zona d'afectació de les carreteres abasta una distància de cinquanta metres en les de la xarxa bàsica de Catalunya, de cent metres en les autopistes i les autovies i de trenta metres en la resta de les carreteres.

  2. La línia d'edificació s'ha de situar a vint-i-cinc metres en les carreteres de la xarxa bàsica de Catalunya, a cinquanta metres en les autopistes i les autovies i a divuit metres en la resta de les carreteres.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera

El Pla de Carreteres de Catalunya ha de tenir el caràcter de pla territorial sectorial als efectes d'allò que disposen els articles 17, 18 i 19 de la Llei del Parlament 23/1983, del 21 de novembre, de Política Territorial.

Segona

El Pla és vinculant per a l'Administració, els Organismes Autònoms i les Empreses de la Generalitat, i també per a l'Administració local de Catalunya, per la qual cosa no s'han de formular els plans que preveu l'article 9 de la Llei 51/1974, de Carreteres.

Tercera Per al desenvolupament del Pla de Carreteres de Catalunya s'han d'aprovar, un cop escoltades les Corporacions locals afectades, plans zonals que defineixin la xarxa comarcal i la xarxa local i, si s'escau, plans zonals arterials.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza el Consell Executiu perquè dicti les disposicions necessàries per a desplegar i aplicar aquesta Llei.

Segona

Dins les competències de la Generalitat, resten sense efecte les disposicions que s'oposen a allò que estableix aquesta Llei.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els Tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Barcelona, 11 de juliol de 1985

JORDI PUJOL President de la Generalitat de Catalunya

FRANCESC XAVIER BIGATÀ I RIBÉ Conseller de Política Territorial i Obres Públiques

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR