LLEI 24/2003, de 4 de juliol, de creació del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Indústria, Comerç i Turisme
Rango de LeyLlei

LLEI

24/2003, de 4 de juliol, de creació del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya.

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Parlament de Catalunya ha aprovat i jo, en nom del Rei i d'acord amb el que estableix l'article 33.2 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo la següent

LLEI

Preàmbul

L'activitat de l'àmbit de l'audiovisual té, des de fa anys, una incidència creixent i força rellevant en el món de l'economia. Darrerament, aquest sector ha evolucionat d'una manera notable, tant quantitativament com qualitativament, i és, ara per ara, una veritable indústria que viu un creixement sostingut i espectacular reconegut arreu del món.

Les diferents associacions de productors catalans d'audiovisuals han ajudat, sens dubte, a estructurar-lo fomentant el desenvolupament d'un teixit industrial capaç de generar un considerable volum de negoci.

El Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya es crea amb la intenció d'ocupar un buit dins la nostra realitat econòmica, industrial, social, professional i acadèmica.

Amb la creació del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya es dóna un nou reconeixement i impuls a aquesta professió, dotant-la d'una organització capaç de vetllar per defensar els seus interessos, que s'han d'ajustar als interessos de la ciutadania, i delimitar de manera positiva la seva normativa deontològica dins la legalitat vigent.

Per tot això, en virtut de la competència exclusiva que l'article 9.23 de l'Estatut d'autonomia atorga a la Generalitat en matèria de col·legis professionals i d'acord amb el que disposa l'article 3 de la Llei 13/1982, del 17 de desembre, de col·legis professionals, que regula l'extensió de l'organització col·legial mitjançant llei a les professions que no en tenen, es considera oportuna i necessària la creació d'un col·legi professional que integri els professionals de l'audiovisual.

S'ha considerat també que amb la creació del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya es contribueix al compliment del que estableix l'article 18.4 de la Constitució, especialment pel que fa a l'empara dels ciutadans perquè puguin exercir plenament llurs drets.

Article 1

Creació

Es crea el Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya, corporació de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i amb capacitat plena per a complir els seus fins.

Article 2

Àmbit territorial

L'àmbit territorial del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya és Catalunya.

Article 3

Membres

El Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya agrupa les persones que ho sol·liciten i que tenen la titulació corresponent a la llicenciatura o el doctorat en comunicació audiovisual i els graduats superiors en mitjans audiovisuals, i també els professionals de l'audiovisual o la docència en aquest sector que tenen el títol de doctor o llicenciat en una altra carrera universitària.

Article 4

Relacions amb l'administració

Pel que fa als aspectes institucionals i corporatius, el Col·legi s'ha de relacionar amb el Departament de Justícia i Interior o amb els departaments que tinguin atribuïdes les funcions en matèria de col·legis professionals. Pel que fa als aspectes relatius a la professió, s'ha de relacionar amb els departaments de la Generalitat que hi tenen competències i, si escau, amb la resta d'administracions públiques.

Disposicions transitòries

Primera

Comissió Gestora

  1. Es constitueix la Comissió Gestora, formada pels professionals de l'audiovisual promotors del Col·legi, la qual, en el termini de deu mesos a comptar de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, ha d'aprovar els estatuts provisionals del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya de conformitat amb la Llei 13/1982, del 17 de desembre, de col·legis professionals.

  2. La Comissió Gestora a què fa referència l'apartat 1 s'ha de constituir en comissió d'habilitació i ha d'habilitar, si escau, les persones que no tenen el títol acadèmic corresponent i són incloses dins els supòsits de la disposició transitòria quarta que sol·licitin la incorporació al Col·legi, per participar en l'assemblea constituent, sens perjudici que posteriorment es pugui recórrer davant aquest òrgan contra les decisions d'habilitació adoptades per la Comissió Gestora.

  3. Els estatuts provisionals han de regular, en tot cas, el procediment per convocar l'assemblea constituent. S'ha de garantir la màxima publicitat de la convocatòria mitjançant la publicació d'aquesta en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i en els diaris de més difusió de Catalunya.

Segona

Assemblea constituent

Les funcions de l'assemblea constituent són:

a) Ratificar els membres de la Comissió Gestora, o bé nomenar-ne de nous, i aprovar-ne, si escau, la gestió.

b) Aprovar els estatuts definitius del Col·legi.

c) Elegir les persones que han d'ocupar els càrrecs corresponents en els òrgans col·legials.

Tercera

Publicació dels estatuts

Els estatuts definitius, un cop aprovats, juntament amb el certificat de l'acta de l'assemblea constituent, s'han de trametre al Departament de Justícia i Interior o als altres departaments que tinguin atribuïdes les competències administratives en matèria de col·legis professionals, perquè se'n qualifiqui la legalitat i es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Quarta

Integració dels professionals

Es poden integrar al Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya les persones que es troben dins algun dels supòsits especificats per aquesta disposició i que ho sol·licitin dins els dos anys següents a l'entrada en vigor d'aquesta Llei, i especialment:

a) Els llicenciats o doctors en comunicació audiovisual.

b) Els llicenciats o doctors en una altra carrera universitària que acreditin, de manera fefaent, l'exercici com a principal activitat professional en el camp de l'audiovisual o la docència en àmbits d'aquest sector almenys durant els darrers tres anys consecutius.

c) Els professionals d'altres països de la Comunitat Europea, sempre que reuneixin alguna de les condicions establertes per la lletra b) i que la legislació dels dits països estableixi mecanismes de reciprocitat.

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Llei entra en vigor l'endemà d'haver estat publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquesta Llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui la facin complir.

Palau de la Generalitat, 4 de juliol de 2003

Jordi Pujol

President de la Generalitat de Catalunya

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR