DECRET 59/2012, de 29 de maig, de modificació del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Cultura
Rango de LeyDecret

Amb la creació de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural i de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a través de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, el Parlament ha dotat l’Administració de la Generalitat dels instruments necessaris per emprendre la reforma de més envergadura en la gestió de les polítiques culturals des del restabliment de les institucions nacionals. Les modificacions en diverses entitats d’àmbit cultural produïdes per la Llei 11/2011, del 29 de desembre, de reestructuració del sector públic per a agilitar l’activitat administrativa, no fan més que confirmar l’aposta per un model de gestió semiindirecta amb personificacions instrumentals que executen bona part de les competències en matèria de cultura.

La singularitat del nou model obliga el Govern a revisar la missió i les funcions de diverses unitats del Departament de Cultura i a dissenyar una estructura orgànica orientada no ja cap a l’execució d’activitats, sinó cap a la planificació, el seguiment de contractes programa o instruments similars de control, la coordinació de la gestió de polítiques públiques, l’impuls de les noves tecnologies, l’elaboració d’estratègies de racionalització i optimització de recursos i el suport a les entitats adscrites, que són les veritables encarregades de dur a terme les actuacions.

La posada en funcionament d’aquesta estructura és un procés laboriós que ha d’anar compassat amb la constitució de les noves entitats i la implementació de les modificacions sobre les que ja existeixen. Aquest Decret és un primer pas que compleix la disposició final 2 del Decret 7/2012, de 10 de gener, pel qual s’aproven els Estatuts de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural, segons la qual, el Govern ha d’adequar l’organització del Departament de Cultura a la constitució de l’Oficina amb la finalitat d’evitar duplicitats orgàniques o funcionals que puguin dificultar el funcionament del nou model de gestió.

Pel que fa a l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, resta pendent l’aprovació dels seus Estatuts per posar-la en funcionament, i per aquest motiu el present Decret no modifica l’estructura de la Direcció General del Patrimoni Cultural.

En conseqüència, en aquesta fase inicial, el Decret es planteja com una modificació parcial que afecta especialment la Direcció de Serveis, però també la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural, el Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que passa a denominar-se Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, i la Direcció General de Política Lingüística.

Les principals novetats inclouen la modificació del Servei de Contractació i Subvencions, la supressió del Servei de Gestió Econòmica i la revisió de les funcions associades a polítiques de foment atribuïdes a diversos òrgans del Departament, especialment els serveis i les seccions de gestió. D’altra banda, atès que la implementació del nou model té una repercussió important en el dimensionament del personal del Departament i en el volum de la gestió, i que les contingències econòmiques obliguen a optimitzar i racionalitzar permanentment els recursos, s’aprofita per reorganitzar la gestió del personal, reforçar l’àmbit de planificació i optimització i donar més impuls a l’administració electrònica. En aquest sentit, se suprimeix l’Àrea d’Administració de Recursos Humans, es modifica el Servei de Recursos Humans, que passa a denominar-se Servei de Gestió de Recursos Humans, i es crea com a àrea funcional l’Àrea d’Organització, Planificació i Racionalització de Personal, que, sota la dependència de la Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Règim Interior, té com a objectiu principal analitzar l’organització, planificar i impulsar la racionalització dels recursos humans, assegurant així el compliment dels objectius que en matèria de personal estableixi el Govern, tant dins el Departament i com en el seu sector públic. Finalment, es reforça l’Àrea d’Administració Electrònica i Documentació i se n’amplien les funcions.

Pel que fa a la Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural, es modifica l’estructura de la Subdirecció General de Promoció Cultural, que passa a denominar-se Subdirecció General de Promoció Cultural i Biblioteques, i se li assignen funcions relatives al Sistema de Lectura Pública i altres àmbits del Sistema Bibliotecari de Catalunya.

Quant a la nova Direcció General de Cultura Popular i Tradicional, el Decret modifica l’estructura de l’antic Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana arran de les modificacions realitzades en la Llei 2/1993, de 5 de març, de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural, per la Llei 10/2011, del 29 de desembre, de simplificació i millorament de la regulació normativa.

Finalment, en l’àmbit de la Direcció General de Política Lingüística, s’actualitzen les funcions amb especial atenció pel que fa a la llengua occitana, aranès a Era Val d’Aran, i a la llengua de signes catalana.

Per això, de conformitat amb l’article 23.4 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la presidència de la Generalitat i del Govern, el títol IV de la Llei 26/2010, del 3 d’agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, i la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya;

A proposta del conseller de Cultura, i d’acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Departament de Cultura

Es modifica l’article 1 del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, que passa a tenir la redacció següent:

"Article 1. Departament de Cultura.

"1. El Departament de Cultura, sota la direcció de la persona que n’és titular, s’estructura en les unitats i els òrgans següents:

"a) El Gabinet del/de la Conseller/a.

"b) La Secretaria General.

"c) La Direcció General del Patrimoni Cultural.

"d) La Direcció General de Promoció i Cooperació Cultural.

"e) La Direcció General de Cultura Popular i Tradicional.

"f) La Direcció General de Política Lingüística.

"2. Resten adscrits al Departament de Cultura:

"a) El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

"b) L’Institut Català de les Empreses Culturals.

"c) L’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.

"d) L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

"e) La Biblioteca de Catalunya.

f) La Institució de les Lletres Catalanes.

Article 2

Estructura de la Secretaria General

Es modifica l’article 5 del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, que passa a tenir la redacció següent:

"Article 5. Estructura de la Secretaria General.

"1. Per a l’exercici de les seves funcions, la Secretaria General s’estructura en els òrgans següents:

"a) La Direcció de Serveis.

"b) El Gabinet Tècnic.

"c) L’Assessoria Jurídica.

"d) Els serveis territorials.

"e) El Registre de la Propietat Intel·lectual de Catalunya.

"2. Resten adscrites al Departament de Cultura, mitjançant la Secretaria General, les entitats públiques següents:

"a) El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts.

"b) L’Institut Català de les Empreses Culturals.

"c) L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural.

d) La Institució de les Lletres Catalanes.

Article 3

Direcció de Serveis

Es modifica l’article 6 del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, que passa a tenir la redacció següent:

"Article 6. Direcció de Serveis.

"1. Corresponen a la Direcció de Serveis les funcions següents:

"a) Desenvolupar, dins del Departament, les polítiques impulsades pel Govern en els àmbits de gestió econòmica, contractació, patrimoni, obres, prevenció de riscos, recursos humans i les tecnologies de la informació i les comunicació (TIC) del Departament. Pel que fa a les TIC, exerceix les funcions de direcció i supervisió.

"b) Vetllar per l’aplicació de les polítiques del Govern en matèria econòmica i de personal a les entitats adscrites al Departament o que en depenen.

"c) Dirigir i coordinar l’administració, el règim interior i la gestió dels serveis generals del Departament i coordinar també la resta de serveis administratius dels òrgans del Departament.

"d) Dirigir i coordinar les unitats i àrees que integren la Direcció de Serveis.

"e) Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga que li encomani la Secretaria General.

"2. Depenen de la Direcció de Serveis els òrgans i l’àrea següents:

"a) La Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Règim Interior.

"b) La Subdirecció General de Gestió Econòmica, Contractació i Patrimoni.

"c) El Servei d’Obres.

d) L’Àrea de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.

Article 4

Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Règim Interior

Es modifica l’article 7 del Decret 304/2011, de 29 de març, de reestructuració del Departament de Cultura, que passa a tenir la redacció següent:

"Article 7. Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Règim Interior.

"1. Corresponen a la Subdirecció General de Recursos Humans, Organització i Règim Interior les funcions següents:

"a) Coordinar l’aplicació de les polítiques públiques en matèria de recursos humans del Departament.

"b) Dirigir el disseny i la implementació dels programes d’actuació en matèria de personal per a una millor optimització dels recursos humans.

"c) Coordinar les activitats de seguiment de les entitats adscrites al Departament o que en depenen i supervisar i analitzar el compliment dels objectius relatius als...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR