DECRET 208/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen les condicions per a l'exercici d'activitats de formació de manipuladors d'aliments que es desenvolupen a Catalunya per part d'entitats autoritzades.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Governació i Relacions Institucionals
Rango de LeyDecret

DECRET

208/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen les condicions per a l'exercici d'activitats de formació de manipuladors d'aliments que es desenvolupen a Catalunya per part d'entitats autoritzades.

La Llei 15/1983, de 15 de juliol, de la higiene i control alimentaris va establir que estan subjectes a control les condicions higienicosanitàries de les indústries i els establiments dedicats a activitats alimentàries en les seves diverses fases -producció, transformació, elaboració, envasament, conservació, transport, emmagatzematge, distribució i venda- i de llurs instal·lacions, així com del personal manipulador.

Les condicions sanitàries aplicables a la producció i la comercialització dels aliments (carn i productes carnis, peix i mol·lusc, llet, ous i ovoproductes, pa i pastisseria, fruites i hortalisses, menjars preparats, etc.), estan regulades per diverses normes en les quals s'estableixen els requisits que han de complir les instal·lacions, els equipaments i estris i, en general, les mesures d'obligat compliment per a evitar que els perills associats a cada tipus d'aliment siguin un risc per a la salut de les persones.

Les condicions que havien de complir els manipuladors d'aliments, tant pel que feia a les pràctiques de manipulació i higiene com a l'expedició dels carnets de manipuladors, estaven recollits en el Reglament de manipuladors d'aliments, aprovat mitjançant el Reial decret 2505/1983, de 4 d'agost, el qual encarregava bàsicament a les autoritats competents la formació i l'expedició dels carnets de manipuladors. Amb posterioritat, el Reial decret 2207/1995, de 28 de desembre, que transposà a l'ordenament estatal la Directiva 93/43/CEE, de 14 de juny, que donava un nou enfocament a la formació de manipuladors, atribuí a les empreses del sector alimentari la responsabilitat del desenvolupament dels programes de formació en matèria d'higiene dels aliments.

El Reial decret 202/2000, d'11 de febrer, pel qual s'estableixen les normes relatives als manipuladors d'aliments, que deroga el Reial decret 2505/1983, precitat, d'acord amb la nova concepció en aquesta matèria, determina en el seu article 4.1, que les empreses del sector alimentari garantiran que els manipuladors d'aliments disposen d'una formació adequada en higiene dels aliments d'acord amb la seva activitat laboral. L'apartat 3 d'aquest precepte estableix que els programes de formació s'hauran de desenvolupar i, en el seu cas, impartir per la pròpia empresa o per una empresa o entitat autoritzada per l'autoritat sanitària competent.

Els experts consideren que la formació del personal és bàsica en la seguretat alimentària i, també, coincideixen en què ha de ser una responsabilitat de les empreses d'aquest sector. En aquest sentit les persones responsables dels establiments alimentaris han d'incloure entre les seves prioritats la de donar al seu personal les instruccions necessàries per a la producció d'aliments sanitàriament segurs i, en conseqüència, per evitar o minimitzar el risc d'ocasionar toxiinfeccions alimentàries en els consumidors dels seus productes.

Si bé seria desitjable i convenient que les empreses i establiments alimentaris disposessin de personal tècnic específicament dedicat a la implantació i l'aplicació dels programes d'autocontrol i a la formació higiènica del personal manipulador d'aliments, cal considerar que aquest sector està composat per una gran diversitat d'empreses i d'establiments, tant pel que fa a la mida, a la capacitat de producció, als tipus d'aliments o al nombre de personal manipulador fix i ocasional, entre altres.

Donada l'heterogeneïtat del sector alimentari en el seu conjunt, l'esmentat Reial decret 202/2000, estableix que la formació es podrà desenvolupar o impartir, també, per una entitat externa a la mateixa empresa alimentària ja que algunes d'aquestes no poden disposar de personal específicament dedicat a aquestes tasques.

En virtut d'aquestes previsions procedeix regular el procediment d'autorització de les empreses i entitats amb capacitat per a desenvolupar i impartir la formació en matèria d'higiene alimentària i el sistema de control de la seva activitat, per tal de comprovar l'adequació i el compliment de les obligacions assumides.

La Llei 15/1990, de 9 de juliol, d'ordenació sanitària de Catalunya en l'article 10.l) disposa que corresponen al Departament de Sanitat i Seguretat Social els registres i les autoritzacions sanitàries obligatòries de qualsevol tipus d'instal·lacions, establiments, activitats, serveis o articles directament o indirectament relacionats amb l'ús o el consum humà.

Per tot el que s'ha exposat, d'acord amb el que preveuen els articles 61 i 62 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte

1.1 Aquest Decret té per objecte regular les condicions per a l'exercici de les activitats de formació en matèria d'higiene alimentària que es desenvolupen a Catalunya, per part d'entitats autoritzades de conformitat amb el que preveu l'article 4.3 del Reial decret 202/2000, d'11 de febrer, pel qual s'estableixen les normes relatives als manipuladors d'aliments, inclosa la potestat de control per part de l'autoritat sanitària.

1.2 El que regula aquest Decret s'entén sens perjudici de la facultat de les indústries i els establiments alimentaris per desenvolupar els seus propis plans de formació per assegurar que els manipuladors d'aliments disposen d'una formació adequada en higiene dels aliments d'acord amb la seva activitat laboral.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'estableixen les definicions següents:

Entitats de formació de manipuladors d'aliments: empreses, associacions...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR