ORDRE PRE/68/2014, de 13 de març, per la qual s'aproven les bases que han de regir la concessió de subvencions per a activitats de commemoració del Tricentenari de l'onze de setembre de 1714, i s'obre la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyOrdre

Mitjançant el Decret 387/2011, de 6 de setembre, el Govern de la Generalitat va establir els criteris de la política commemorativa del Govern i la creació d’una Comissió de Commemoracions. Aquesta Comissió està adscrita a la Secretaria General del Departament de la Presidència, com a òrgan col·legiat que ha d’impulsar i coordinar la política commemorativa del Govern.

Un dels principals objectius de la Comissió de Commemoracions és recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i de les seves conseqüències per a l’organització política i institucional de Catalunya.

Mitjançant la Moció 93/IV del Parlament de Catalunya, sobre les polítiques per a la commemoració del tres-centè aniversari dels fets del 1714, el Parlament insta al Govern a prioritzar de manera efectiva els actes i les actuacions per commemorar amb tota solemnitat el tricentenari dels fets del 1714.

Per Acord de 28 de maig de 2013, el Govern va aprovar els esdeveniments i les personalitats objecte de commemoració per als anys 2013 i 2014. Entre aquests esdeveniments, va aprovar la commemoració del Tricentenari de l’onze de setembre de 1714.

La commemoració del Tricentenari vol rememorar el passat, redescobrint el país del segle XVIII i les dimensions dels fets. És per això que la Generalitat de Catalunya vol convidar el conjunt de la societat catalana a conèixer la seva història i que esdevingui un motiu de reflexió que permeti escatir no només la foto fixa del que va significar aquella desfeta, sinó quina ha estat l’evolució fins a la Catalunya actual i quins són els reptes de futur que se’ns presenten, així com l’organització d’activitats que girin al voltant dels fets commemorats.

Aquesta commemoració es basa en 4 objectius estratègics, que seran també els eixos d’aquestes subvencions, i que són els següents:

- Divulgar el coneixement sobre els fets i les conseqüències de la Guerra de Successió.

- Difondre els motors econòmics i socials que mouen la Catalunya actual i esdevenen la base de la nostra projecció futura.

- Enfortir els valors que ens defineixen com a poble i que són inherents a la societat catalana, una manera de ser i de fer que forma part de la nostra essència.

- Generar espais de diàleg i reflexió a partir d’una mirada prospectiva cap als models de societat i de país.

Vistos el capítol IX del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya aprovat pel Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

En ús de les atribucions que em són conferides per la legislació vigent, en especial d’acord amb el que preveu l’article 92.3 del Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya,

Ordeno:

1- Aprovar les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a la realització d’activitats i esdeveniments relacionats amb la commemoració del Tricentenari de l’onze de setembre de 1714, que consten a l’annex d’aquesta Ordre.

2- Obrir-ne la convocatòria per a l’any 2014.

3- El termini de presentació de sol·licituds és des de l’endemà de la publicació de la convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fins al 30 d’abril.

4- La dotació màxima de les subvencions que preveu aquesta convocatòria és de tres-cents cinquanta mil euros (350.000 euros) amb la distribució següent:

- 175.000 euros a càrrec de la partida pressupostària PR0101 D/482000100/1210.

- 175.000 euros a càrrec de la partida pressupostària PR0101 D/481000100/1210.

En cas que el crèdit previst inicialment en aquestes partides pressupostàries no fos disposat en la seva totalitat per a cadascuna d’elles, el crèdit disponible es podrà transferir d’una partida a l‘altra per tal que pugui utilitzar-se en aquesta convocatòria.

La dotació màxima d’aquesta convocatòria podrà ser ampliada d’acord amb la normativa vigent.

Contra aquesta Ordre o les seves bases es pot interposar recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà de la data de publicació, segons el que preveu l’article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Contra la convocatòria, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades poden interposar recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que l’ha dictada, en un termini no superior a un mes, comptat des de l’endemà de la publicació de la Resolució al DOGC, d’acord amb els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o bé un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en el termini de dos mesos a comptar des de ‘endemà de la seva publicació, d’acord amb l’article 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre VCP/130/2009, de 17 de març, d’aprovació de les bases que han de regir la concessió de subvencions per a activitats dirigides a recuperar i divulgar la memòria de la Guerra de Successió i les seves conseqüències, i per a projectes relacionats amb episodis commemoratius de la història de Catalunya i dels països de parla catalana (DOGC núm. 5348, de 27.3.2009).

Disposició final

Aquesta Ordre entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 13 de març de 2014

Francesc Homs i Molist

Conseller de la Presidència

Annex

Bases reguladores

  1. Objecte

    L'objecte d'aquestes bases és regular el procediment per a la concessió de subvencions per promoure la realització d’activitats i esdeveniments, dins del territori de Catalunya, relacionades amb la commemoració del Tricentenari de l’onze de setembre de 1714 i que s’emmarquin dins de l’àmbit dels objectius següents:

    -- Divulgar el coneixement sobre els fets i les conseqüències de la Guerra de Successió.

    -- Difondre els motors econòmics i socials que mouen la Catalunya actual i esdevenen la base de la nostra projecció futura.

    -- Enfortir els valors que ens defineixen com a poble i que són inherents a la societat catalana, una manera de ser i de fer que forma part de la nostra essència.

    -- Generar espais de diàleg i reflexió a partir d’una mirada prospectiva cap als models de societat i de país.

    Aquestes activitats, sempre emmarcades dins dels objectius esmentats al paràgraf anterior, poden ser de tipologies diverses. Amb caràcter orientatiu es relacionen algunes d’aquestes tipologies:

    1. Realització de congressos, simposis i conferències.

    2. Activitats que consisteixin en representacions teatrals o altres arts escèniques, projeccions audiovisuals, i/o actuacions de carrer.

    3. Realització de recitals, concerts o altres activitats similars.

    4. Exposicions i rutes commemoratives.

    5. Creació i edició de material divulgatiu tant en suport paper com digital.

    Les activitats s’han de portar a terme entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de 2014, sens perjudici del que estableix la base 15 sobre la justificació de les subvencions.

    L’import total del pressupost de despeses de l’activitat ha de ser com a mínim de 500 euros.

  2. Persones beneficiàries

    Poden ser persones beneficiàries d’aquestes subvencions les entitats sense finalitat de lucre (associacions i fundacions privades) que portin a terme projectes susceptibles de ser inclosos en algun dels supòsits previstos a la base reguladora 1.

    En cap cas poden ser beneficiàries de subvenció les empreses, públiques i privades, les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d’unitat econòmica o patrimoni separat que no estiguin constituïts com a persona jurídica.

  3. Requisits i compatibilitat

    3.1 Per obtenir la condició de beneficiàries de les subvencions, les persones sol·licitants han de complir els requisits i les condicions següents:

    1. No estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició d’obtenir subvencions, de conformitat amb l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

    2. En el cas que disposi d'una plantilla igual o superior a 50 persones treballadores, donar ocupació, almenys, a un 2% de treballadors o treballadores amb disminució sobre la plantilla total, o bé aplicar les mesures alternatives d'acord amb el que disposen l’article 42.1 del Text refós de la Llei general de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, aprovat pel Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre (BOE núm. 289, de 3.12.2013); el Reial decret 364/2005, de 8 d'abril (BOE núm. 94, de 20.4.2005), i el Decret 322/2011, de 19 d'abril (DOGC núm. 5864, de 21.4.2011).

    3. En cas que tingui una plantilla igual o superior a 25 persones, disposar de mitjans per prevenir i detectar casos d'assetjament sexual i d'assetjament per raó de sexe, i intervenir-hi, en llurs centres de treball, d'acord amb els agents socials, i utilitzar-los adequadament, de conformitat amb els articles 5 i 29 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

    4. Quan per a la realització de l’activitat objecte de la subvenció s’utilitzi qualsevol element susceptible de generar drets d’autor, complir el que disposa la normativa sobre propietat intel·lectual.

    5. Les persones jurídiques sol·licitants, han d’estar legalment constituïdes i inscrites en el registre corresponent en la data de publicació de la convocatòria d’aquestes subvencions.

    6. Complir el que estableixen els articles 33 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, respecte als centres laborals, i en les empreses que tinguin establiments oberts al públic a Catalunya, complir els requisits que estableixen els articles 32.1 i 32.3 de la Llei esmentada.

    3.2 Aquestes subvencions són incompatibles amb la percepció d’altres ajuts per al mateix objecte atorgats per qualsevol departament...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR