ORDRE EMO/104/2014, de 28 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores d'una línia d'ajuts en forma d'avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions, i es fa pública la convocatòria corresponent a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

El Departament d’Empresa i Ocupació, per mitjà de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, ha volgut impulsar un conjunt d’actuacions per contribuir al creixement i millorar la competitivitat del sector cooperatiu a Catalunya.

Per tal de portar a terme les actuacions esmentades, el 13 de novembre de 2006 el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació), la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, van signar un Conveni de col·laboració per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives catalanes en el seu finançament per mitjà d’avals financers.

Mitjançant l’esmentat Conveni de col·laboració el Departament de Treball i Industria (actualment Departament d’Empresa i Ocupació) va fer una aportació de 725.000,00 euros en concepte de capital a Avalis de Catalunya, SGR, i la Confederació de Cooperatives de Catalunya va fer una aportació de 60.000,00 euros. Aquestes aportacions va servir per a la constitució d’un fons de garantia anomenat Fons d’aval cooperatiu.

Actualment l’import de l’anomenat Fons d’aval cooperatiu és de 440.800,00 euros, i serveix per cobrir, en el moment de la concessió de cadascun dels avals, la subscripció que haurien de desemborsar els beneficiaris d’aquesta línia d’ajuts per ser partícips d’Avalis de Catalunya, SGR. Aquest import, un cop arribat el venciment de l’aval i si no hi hagut cap incident, es retorna al Fons d’aval cooperatiu.

Posteriorment, mitjançant l’Addenda signada el 16 de maig de 2011, es va modificar el Conveni per tal d’incloure-hi les cooperatives agràries, així com per afegir les operacions d’avals tècnics i econòmics.

Atès que el Conveni esmentat no recollia les operacions objecte del Conveni de circulant signat entre Avalis de Catalunya, SGR i les entitats bancàries, ni preveia les societats laborals, el 17 de juliol de 2013 el Departament d’Empresa i Ocupació, la Confederació de Cooperatives de Catalunya i l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, van signar un nou Conveni de col·laboració destinat a contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives catalanes en el seu finançament, mitjançant avals financers, tècnics i econòmics atorgats per Avalis de Catalunya, SGR, per finançar les cooperatives i les societats laborals catalanes, i les seves federacions, en condicions preferents.

Amb aquesta finalitat, el 26 de juliol de 2013 es va publicar l’Ordre EMO/173/2013, de 19 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores d’una línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions, i s’obre la convocatòria corresponent a l’any 2013 (DOGC núm. 6426, de 26.7.2013). Atès que la convocatòria prevista en aquesta disposició limita el termini per a la presentació de sol·licituds fins al 31 de desembre de 2013, es fa necessari derogar l’Ordre esmentada, publicar noves bases i fer pública una nova convocatòria per a l’any 2014 amb la finalitat de donar continuïtat a la línia d'ajuts citada.

Vistos els informes de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada, i en virtut de les facultats que em són conferides d'acord amb l'article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya,

Ordeno:

Article 1

Objecte

Fer pública la convocatòria per l’any 2014 i aprovar les bases reguladores de la línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions.

Article 2

Import màxim

L’import màxim per als ajuts que es preveuen en aquesta convocatòria és de 440.800,00 euros de l’anomenat Fons d’aval cooperatiu.

Article 3

Sol·licitud i termini de presentació

3.1 El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i fins al 31 de desembre de 2014.

3.2 Les sol·licituds s’han de presentar als llocs i pels mitjans especificats a la base 6 de l’annex d’aquesta Ordre.

Article 4

Òrgan competent, resolució dels ajuts i recursos

L’òrgan competent per dictar la resolució, el termini per concloure el procediment, el mitjà de notificació i el règim de recursos es regulen a les bases 7 i 8.

Disposició transitòria

Els expedients de subvencions que s’hagin atorgat d’acord amb la disposició que deroga aquesta Ordre es continuaran regint per les bases reguladores a l’empara de les quals es van atorgar.

Disposició derogatòria

Es deroga l’Ordre EMO/173/2013, de 19 de juliol, per la qual s'aproven les bases reguladores d’una línia d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir, en el seu finançament, a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes i les seves federacions, i s’obre la convocatòria corresponent a l’any 2013 (DOGC núm. 6426, de 26.7.2013).

Disposició final

Entrada en vigor

Aquesta Ordre entrarà en vigor l'endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 28 de març de 2014

Felip Puig i Godes

Conseller d'Empresa i Ocupació

Annex

Bases reguladores

Base 1

Objecte

L'objecte d'aquestes bases és regular la concessió d'ajuts en forma d’avals financers, tècnics i econòmics per contribuir a la millora de la competitivitat de les cooperatives i de les societats laborals catalanes, i les seves federacions.

L’ajut consisteix en la subscripció del 4% de l’import de l’aval financer i econòmic, i de l’1% en cas de l’aval tècnic, en forma de capital de l’empresa Avalis de Catalunya, SGR, i respon a la subscripció de capital obligatòria que han de realitzar els sol·licitants de l’aval per formar part de la societat de garantia recíproca.

Base 2

Entitats beneficiàries

2.1 Podran ser beneficiàries d'aquesta línia d'ajuts les entitats següents:

Les cooperatives inscrites al Registre general de cooperatives de Catalunya i federades a les federacions corresponents.

Les federacions de cooperatives de Catalunya.

Les societats laborals inscrites als registres corresponents, federades i amb domicili o centre de treball a Catalunya.

2.2 Les entitats previstes a l’apartat anterior que a la data de publicació d’aquesta Ordre tinguin concedit un aval financer, tècnic i/o econòmic per l’entitat Avalis de Catalunya, SGR, podran ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajut si les operacions objecte dels avals reuneixen les característiques dels ajuts que estableix la base 4 de la present lOrdre.

2.3 No podran ser beneficiàries d’aquesta línia d’ajuts les empreses o les activitats a les quals fa referència l’apartat 4 de la base 14.

Base 3

Requisits per obtenir la condició de beneficiària

3.1 Les entitats sol·licitants han de complir els requisits següents:

  1. Estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries davant l'Estat i la Generalitat de Catalunya, així com amb les obligacions davant la Seguretat Social.

  2. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent, després d'una decisió de la Comissió declarant un ajut il·legal i incompatible amb el mercat comú.

  3. Complir els requisits que estableixen els articles 32.1, 32.3 i 36.4 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística.

  4. No trobar-se en cap de les circumstàncies previstes a l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

  5. No haver estat sancionat, en resolució ferma, per la comissió d’una infracció greu en matèria d'integració laboral de discapacitats o molt greu en matèria de relacions laborals o en matèria de seguretat i salut en el treball, d’acord amb el Text refós de la Llei sobre infraccions i sancions de l'ordre social, aprovat pel Reial decret legislatiu 5/2000, de 4 d'agost.

  6. Complir les obligacions i no incórrer en els supòsits de prohibició que estableixen els articles 90 bis i 92 bis del Decret legislatiu 3/2002.

  7. Per a les empreses amb una plantilla igual o superior a 50 persones donar ocupació, com a mínim, a un 2% de treballadors/ores amb discapacitat sobre el nombre total de treballadors/ores de l’entitat, o bé aplicar les mesures alternatives d’acord amb el que disposen el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social (BOE núm. 289, de 3.12.2013), i el Decret 322/2011, de 19 d’abril, sobre l’aplicació de la quota de reserva del 2% a favor de persones amb discapacitat en empreses de 50 o més persones treballadores i de les mesures alternatives de caràcter excepcional al seu compliment (DOGC núm. 5864, de 21.4.2011).

  8. Per a les empreses amb una plantilla igual o superior a 25 persones, indicar, d’acord amb els agents socials, els mitjans que s’utilitzen per prevenir i detectar casos d’assetjament sexual i d’assetjament per raó de sexe i d’intervenir-hi en llurs centres de treball.

  9. Complir l’obligació de respectar la igualtat de tracte i d’oportunitats a l’àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, adoptar mesures adreçades a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre homes i dones. En el cas de les empreses de més de 250 treballadors/ores, s’haurà d’elaborar i aplicar amb caràcter obligatori un Pla d’igualtat, d’acord amb el que estableix l’article 45 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre homes i dones (BOE núm. 71, de 23.3.2007).

  10. Disposar d’un sistema d’organització i de gestió de la prevenció, d’acord amb la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals; el Reial decret 39/1997, d’1 de gener, pel qual s’aprova el...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR