ORDRE EMO/91/2014, de 26 de març, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades a la realització d'accions relatives a les unitats de suport a l'activitat professional en el marc dels serveis d'ajustament personal i social de les persones amb discapacitat als centres especials de treball, i es fa pública la convocatòria per a l'any 2014.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'EMPRESA I OCUPACIÓ
Rango de LeyOrdre

Els centres especials de treball ocupen laboralment les persones amb discapacitat que per raó de la naturalesa o de les conseqüències de la seva discapacitat no poden, provisionalment o definitivament, exercir una activitat laboral en el mercat ordinari.

L’objectiu dels centres especials de treball és desenvolupar un treball productiu, participar regularment en les operacions de mercat i tenir com a finalitat la d’assegurar un treball remunerat i la prestació de serveis d’ajustament personal i social que requereixin les persones treballadores amb discapacitat.

Segons l’article 3 del Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball, en relació amb l’article 43.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei general de dret de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, s’entén per serveis d’ajustament personal i social dels centres especials de treball els de rehabilitació, terapèutics, d’integració social, cultural i esportius que procuren a la persona treballadora amb discapacitat del centre especial de treball més rehabilitació personal i una millor adaptació de la seva relació social. Són, en definitiva, un mitjà d’integració del nombre més elevat possible de persones amb discapacitat en el règim de treball ordinari.

Tenint en compte les característiques especials que concorren als centres especials de treball, i per tal que aquests puguin complir la funció social requerida al Reial decret legislatiu 1/2013, i d’acord amb el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, les administracions públiques podran, en la forma que es determini per reglament, establir compensacions econòmiques destinades als centres per tal de contribuir a la seva viabilitat, amb l’establiment, a més, dels mecanismes de control que es considerin pertinents.

D’acord amb el que disposen l’Estratègia Espanyola d’Ocupació, aprovada mitjançant el Reial decret 1542/2011, de 31 d’octubre, i la disposició final dotzena de la Llei 3/2012, de 6 de juliol, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, les comunitats autònomes podran realitzar accions i mesures de polítiques actives d’ocupació regulades a la normativa estatal vigent, o bé establir i realitzar accions i mesures de polítiques actives d’ocupació pròpies, diferents de les anteriors, adaptades a la realitat de les persones desocupades i del teixit productiu del seu àmbit territorial.

Aquesta Ordre fa públiques les bases per a la concessió dels ajuts que estableix el Reial decret 469/2006, de 21 d’abril, pel qual es regulen les unitats de suport a l’activitat professional en el marc dels serveis d’ajustament personal i social dels centres especials de treball, i està dictada en exercici de les competències de la Generalitat segons els articles 114, 166.1 i 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya.

Catalunya acumula una llarga trajectòria i experiència pel que fa als centres especials de treball. Des de l’any 2000 es presten serveis complementaris d’ajustament personal i social equivalents a les unitats de suport a l’activitat professional, en el marc dels serveis d’ajustament personal i social dels centres especials de treball a les persones amb discapacitat psíquica i malaltia mental.

Els serveis complementaris d’ajustament personal i social han aconseguit durant aquests anys un alt nivell de qualitat i professionalitat en l’atenció sociolaboral de les persones treballadores amb discapacitat, en bona part gràcies a l’esforç en la contractació de persones treballadores llicenciades destinades a les unitats d’ajustament personal i social.

Per això, és voluntat de la Generalitat de Catalunya, que ha estat pionera en el tractament d’aquestes accions, reconèixer l’esforç que fan molts centres especials de treball per oferir un servei de qualitat i alt nivell professional en l’atenció de les persones discapacitades que hi treballen, tant des de la perspectiva de facilitar l’exercici del seu dret al treball, com de contribuir eficaçment a la seva integració i a la justícia social. És aquests efectes que, mitjançant aquesta Ordre i d’acord amb la competència que la Generalitat de Catalunya té reconeguda als articles 114. 166.1 i 170.1 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya, aprovat mitjançant la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, s’estableix un ajut complementari amb càrrec als pressupostos de la Generalitat de Catalunya destinat als centres que siguin beneficiaris de les subvencions que s’atorguen anualment i que tinguin personal contractat destinat a les unitats de suport professional amb un nivell de qualificació acadèmica i professional superior al fixat a la norma estatal.

Aquest ajut complementari té per finalitat reconèixer i potenciar l’esforç qualitatiu i econòmic que significa la contractació de personal especialista llicenciat, la qual cosa reverteix directament en la qualitat i la millora de l’atenció al col·lectiu de persones al qual s’adreça l’activitat dels centres especials de treball. D’aquesta manera, la Generalitat segueix una política pròpia i activa adreçada a mantenir i incrementar la qualitat d’aquests centres, atesa la important funció social que compleixen.

Atesos el Reial decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball (BOE núm. 294, de 9.12.1985), i l’Ordre del Ministeri de Treball i Afers Socials de 16 d’octubre de 1998, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió de les ajudes i les subvencions públiques destinades al foment de la integració laboral de les persones amb discapacitat en centres especials de treball i treball autònom (BOE núm. 279, de 21.11.1998), normativa que és vigent, i d’acord amb la disposició derogatòria única del Reial decret llei 3/2012, de 10 de febrer, que deroga la disposició transitòria i la disposició derogatòria única del Reial decret llei 3/2011, de 18 de febrer;

Atesa la Resolució de 27 de febrer de 2013, de la Secretaria d’Estat de Pressupostos i Despeses, de publicació de l’Acord del Consell de Ministres de 22 de febrer de 2013, pel qual s’aproven les instruccions per a l’aplicació de l’article 86 de la Llei 47/2003, de 26 de novembre, general pressupostària (BOE núm. 60, de 11.3.2013);

Atès el Decret 352/2011, de 7 de juny, de reestructuració del Departament d’Empresa i Ocupació (DOGC núm. 5897, de 9.6.2011);

Atesos la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol (BOE núm. 176, de 25.7.2006), que la desplega;

Atès el Reglament (CE) núm. 800/2008, de 6 d’agost, de la Comissió, pel qual es declaren determinades categories d’ajuts compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE (Reglament general d’exempcions per categories) (DOCE L 21/43, de 9.8.2008), modificat pel Reglament (CE) núm. 1224/2013, de la Comissió, de 29 de novembre de 2013, que prorroga el Reglament 800/2008 fins al 30 de juny de 2014;

Atès el que disposa el capítol IX del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002);

Atès el que disposa la Llei 1/2014, del 27 de gener, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2014;

Atès el que disposa l’article 21 del Decret 106/2008, de 6 de maig, de mesures per a l’eliminació de tràmits i la simplificació de procediments per facilitar l’activitat econòmica, que determina que la norma reglamentària que reguli els tràmits o els procediments de nova creació relacionats amb l’activitat empresarial ha d’establir que la capçalera de tramitació serà l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE);

Atès que l’Acord del Govern d’11 de març de 2014, autoritza el Departament d’Empresa i Ocupació per convocar aquests ajuts;

Atès l’article 12 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya; a proposta de la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom; amb els informes previs de l’Àrea Jurídica d’Ocupació i Relacions Laborals i de la Intervenció Delegada del Departament d’Empresa i Ocupació, i en ús de les facultats que em són atribuïdes,

Ordeno:

Capítol I

Bases reguladores

Article 1

Objecte i àmbit d’aplicació

L’objecte d’aquesta Ordre és aprovar les bases per a la concessió de les subvencions per al desenvolupament d’accions relatives a les unitats de suport a l’activitat professional en el marc dels serveis d’ajustament personal i social de les persones amb discapacitat, als centres especials de treball.

Així mateix, s’estableixen ajuts complementaris en reconeixement i compensació a l’esforç dels centres en la contractació de persones treballadores més qualificades en les unitats de suport, per a la millora de la qualitat dels serveis que presten, tant en la vessant laboral com social.

Article 2

Beneficiaris

Podran ser beneficiaris de les subvencions que es regulen en aquesta Ordre les entitats titulars dels centres especials de treball i els centres especials de treball que tinguin personalitat jurídica pròpia i establiment permanent a Catalunya.

Es considera centre especial de treball el que compleix les condicions que estableix el Real decret 2273/1985, de 4 de desembre, pel qual s’aprova el Reglament dels centres especials de treball.

Article 3

Destinataris finals

Els destinataris finals de les subvencions regulades en aquesta Ordre seran les persones treballadores amb discapacitat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR