DECRET 20/2007, de 23 de gener, pel qual es dicten normes específiques en matèria de seguretat i qualitat agroalimentària per als petits establiments agroalimentaris en un entorn rural.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyDecret

DECRET

20/2007, de 23 de gener, pel qual es dicten normes específiques en matèria de seguretat i qualitat agroalimentària per als petits establiments agroalimentaris en un entorn rural.

En els entorns rurals de Catalunya hi ha una gran diversitat de petits establiments agroalimentaris dedicats a la producció i/o elaboració i comercialització d'aliments destinats al consum humà. Són l'exponent d'un teixit econòmic i social tan lligat al seu entorn com el conreu dels camps o les explotacions ramaderes.

La dimensió, la complexitat i el volum d'activitat d'aquests establiments són molt variables. També els processos productius i de comercialització que empren són diversos, de manera que entre aquests establiments n'hi ha que operen sota sistemes tradicionals i d'altres que han incorporat noves tecnologies i equipaments sofisticats en el desenvolupament de les seves activitats o models de producció, transformació i distribució altament innovadors. Així mateix, com que formen part de la cadena alimentària, tots ells estan sotmesos al compliment d'un seguit de requeriments que tenen per objectiu garantir la seguretat alimentària i, en últim terme, la protecció de la salut de les persones.

A aquests efectes, el marc normatiu ve establert per un conjunt de normes comunitàries, com ara el Reglament CE 178/2002, del Parlament europeu i del Consell, de 28 de gener, pel qual s'estableixen els principis i els requisits generals de la legislació alimentària, i el Reglament CE 852/2004, del Parlament europeu i del Consell, de 29 d'abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, d'aplicació directa als estats membres de la Unió Europea, així com per les lleis del Parlament de Catalunya 20/2002, de 5 de juliol, de seguretat alimentària; 7/2003, de 25 d'abril, de protecció de la salut, i 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, inspirades en els mateixos principis informadors, entre els quals destaquen el principi d'autocontrol i el principi d'anàlisi del risc.

En aquest sentit, el Reglament CE 852/2004, de 29 d'abril, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, estableix que els operadors d'establiments alimentaris han de prendre les mesures necessàries i crear les condicions adients per controlar els perills, i garantir l'aptitud per al consum humà dels aliments que produeixin, transformin i distribueixin, mitjançant el compliment d'uns requisits generals i específics en matèria d'higiene. Aquest Reglament comunitari preveu també que els operadors econòmics podran utilitzar guies de pràctiques correctes d'higiene (GPCH) com a ajuda en el compliment de les obligacions esmentades i afegeix que els operadors d'establiments alimentaris han de posar a punt, implementar i mantenir procediments permanents basats en els principis del sistema d'anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC).

El Reglament esmentat possibilita, així mateix, que els procediments basats en els principis del sistema d'APPCC que descriu l'article 5.2 del Reglament CE 852/2004, de 29 d'abril, del Consell, relatiu a la higiene dels productes alimentaris, s'implementin amb flexibilitat, per tal que es puguin aplicar en totes les situacions. En particular, l'objectiu d'identificar i controlar els perills significatius per a un determinat aliment es pot assolir per mitjans equivalents que substitueixin d'una manera simplificada però eficaç els set principis del sistema d'APPCC. Alhora estableix que les guies de pràctiques correctes d'higiene o les guies d'aplicació dels principis del sistema d'APPCC són una manera simple però eficaç de vèncer les dificultats que determinats establiments alimentaris poden tenir a l'hora d'implementar un procediment d'APPCC. Amb la seva aplicació es considera que es compleix l'obligació establerta a l'efecte al Reglament CE 852/2004.

La Direcció General de Salut i Protecció del Consumidor de la Comissió Europea va elaborar el mes de novembre de 2005 un document guia sobre l'aplicació de procediments basats en els principis del sistema d'APPCC i la facilitació de la implementació dels principis de l'APPCC en determinats establiments alimentaris. Aquest document, estableix criteris que permeten adoptar el principi de flexibilitat en els sistemes d'autocontrol dels petits establiments agroalimentaris en un entorn rural.

Per tot això, i amb l'objectiu de facilitar el compliment dels requisits d'higiene i la implantació dels autocontrols relatius a la seguretat alimentària en els petits establiments agroalimentaris en l'entorn rural, així com també el manteniment dels atributs dels productes que produeixen i/o elaboren i comercialitzen aquests establiments, tot tenint en compte les peculiars característiques i la diversitat d'aquests establiments en el territori de Catalunya i dels sectors agroalimentaris en els quals operen, es fa necessari dictar normes per a l'elaboració i el reconeixement de les guies de pràctiques correctes d'higiene basades en els principis del sistema d'APPCC, pel que fa als petits establiments agroalimentaris en un entorn rural. Al mateix temps, escau preveure actuacions de foment amb la finalitat de promoure la competitivitat d'aquests establiments i fomentar el teixit econòmic i social del món rural.

Atesos els reglaments comunitaris esmentats i d'acord amb les competències en matèria de qualitat agroalimentària i seguretat alimentària que preveuen els articles 116.1.b) i 162.3.b) de la Llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i la legislació catalana abans esmentada, i d'acord amb el que disposen els articles 61 i següents de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya;

D'acord amb el dictamen favorable del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya;

D'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta dels consellers d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, de Salut, i d'Economia i Finances, i amb la deliberació prèvia del Govern,

Decreto:

Capítol 1

Disposicions generals

Article 1

Objecte

1.1 Mitjançant aquest Decret es dicten normes per a l'elaboració i el reconeixement de les guies de pràctiques correctes d'higiene basades en els principis del sistema d'anàlisi de perills i punts de control crític (APPCC) pel que fa als petits establiments agroalimentaris en un entorn rural, i es preveuen mesures de foment destinades a la millora de la qualitat i la seguretat dels productes alimentaris que produeixen i/o elaboren i comercialitzen aquests establiments.

1.2 No són objecte de reconeixement les guies que no facin referència a aspectes de seguretat alimentària, malgrat que poden incloure requeriments relacionats amb els atributs dels aliments, així com amb els processos.

Article 2

Definicions

Als efectes d'aquest Decret s'entén per:

a) Petit establiment agroalimentari en un entorn rural: és l'establiment situat en un entorn rural, amb menys de deu treballadors i un volum de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR