DECRET 182/1990, de 3 de juliol, pel qual es regula el transport sanitari en l'àmbit territorial de Catalunya i s'estableixen els requisits tècnics i les condicions mínimes que han de complir les ambulàncies per a la seva autorització com a servei sanitari assistencial. (Correcció d'errada en el DOGC núm. 1385, pàg. 5920, de 28.12.1990).

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les correccions d'errada publicades en el DOGC i les esmenes que estableixen els decrets 40/1994 i 186/1994.

La Llei 12/1987, de 28 de maig, considera transport sanitari el trasllat de persones que no es poden valer per elles mateixes i que és efectuat amb un vehicle especialment condicionat per a aquest fi.

El Decret 183/1981, de 2 de juliol, de regulació de les condicions i els requisits que han de complir els centres, els serveis i els establiments sanitaris assistencials, atorga la consideració de servei sanitari assistencial al transport sanitari realitzat en ambulància.

És per tant necessari procedir al desplegament de les normes esmentades i fer una regulació detallada del transport sanitari per carretera, que exigeix, alhora, establir els requisits tècnics i les condicions mínimes que han de reunir les ambulàncies per tal de millorar la seva qualitat assistencial.

Atès el que disposen la Llei 12/1987, de 28 de maig, la Llei 13/1989, de 14 de desembre, i el Decret 183/1981, de 2 de juliol, i escoltades les entitats a que fa referència l'article 64 de la Llei 13/1989, ja esmentada;

A proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i d'acord amb el Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

El present Decret té per objecte regular el transport sanitari que transcorre íntegrament pel territori de Catalunya i establir els requisits tècnics i les condicions mínimes que han de complir les ambulàncies terrestres per ser autoritzades com a servei assistencial.

Article 2

El transport sanitari és aquell que es realitza per al trasllat de persones que no es poden valer per elles mateixes i s'efectua amb vehicles especialment condicionats per a aquest fi i que són qualificats d'"ambulància".

Article 3

El règim de servei del transport sanitari regulat en aquest Decret, sigui quina sigui la seva modalitat i capacitat, podrà ser: Públic. Privat. Oficial.

Article 4

4.1 Són serveis públics de transport sanitari els que es realitzen per compte d'altri i mitjançant retribució. Als efectes d'aquest Decret s'entenen inclosos en aquesta categoria els serveis prestats per entitats o empreses concertades amb el Departament de Sanitat i Seguretat Social per al trasllat de malalts beneficiaris de prestacions sanitàries de la Seguretat Social. 4.2 Són serveis privats de transport els prestats per les empreses per al trasllat del seu personal accidentat o malalt, pels centres sanitaris als seus propis pacients i per les entitats assistencials privades als seus assegurats, tots ells prestats amb vehicles i amb personal propis, i sense que es percebi una retribució independent pel servei de transport. 4.3 Són serveis oficials de transport sanitari els que efectuen directament els organismes públics per a la realització de les seves finalitats.

Article 5

Els serveis de transport sanitari es podran prestar amb els tipus d'ambulàncies següents: 5.1 Ambulància tipus I, polivalent-furgó. Amb els usos que s'especifiquen a continuació: 5.1.1 Ús individual. Destinada al transport individual de malalts que, a criteri facultatiu, presentin un tipus o grau de disminució que aconselli aquesta classe de transport. 5.1.2 Ús col·lectiu. Destinada al transport d'un nombre màxim de sis malalts, que, a criteri facultatiu, presentin una mínima disminució, com ara certs tipus de malalts en tractament de rehabilitació o hemodiàlisi, i que no necessitin, per tant, ni transport individual, ni assistència de fluidoteràpia endovenosa, ni oxigenoteràpia, i que hauran d'estar proveïts del document del facultatiu que acrediti la necessitat del trasllat amb ambulància. 5.2 Ambulància tipus II, convencional. Igual funció que l'ambulància tipus I, polivalent, però d'ús individual i en un vehicle tipus convencional. 5.3 Ambulància tipus III, convencional-furgó. Igual funció que l'ambulància tipus I, polivalent, però d'ús individual i en un vehicle tipus furgó. 5.4 Ambulància tipus IV, UCI mòbil. Destinada al transport de malalts que requereixen una vigilància i/o assistència intensiva.

Article 6

Per a l'obtenció de les autoritzacions de transport sanitari corresponents s'hauran de complir els requisits següents:

  1. Autoritzacions de transport públic: Disposició d'un local amb nom o títol registrat, obert al públic i proveït de telèfon. Figurar d'alta com a contribuent a l'epígraf corresponent de la llicència fiscal de l'impost industrial. L'empresa haurà d'estar en condicions d'oferir el seu servei al públic usuari les 24 hores del dia.

  2. Autoritzacions de transport privat: Els vehicles hauran de ser propietat del titular de l'autorització o arrendats en règim de leasing, i el transport haurà de ser portat a terme per personal propi.

Article 7

7.1 Totes les ambulàncies hauran de comptar amb la certificació sanitària corresponent com a requisit previ per a l'obtenció de l'autorització per a la realització de transport sanitari. 7.2 Per al lliurament d'aquesta certificació, les ambulàncies hauran de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR