ORDRE AAM/16/2014, de 24 de gener, per la qual es regula la mesura de promoció de productes vinícoles en els mercats de tercers països i es convoca la corresponent a la campanya 2014-2015.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM) estableix en l’article 103 septdecies la mesura de suport per a la promoció en els mercats de tercers països amb l’objectiu de consolidar i/o expandir els productes vitícoles en mercats no pertanyents a la Unió Europea.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen les normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 479/2008 del Consell (actualment integrat en el Reglament (CE) 1234/2007), pel qual s’estableix l’organització comuna del mercat vitivinícola, determina i detalla les operacions i mercats admissibles i el procediment de selecció de sol·licituds d’ajut.

El Reglament (UE) núm. 772/2010, d’1 de setembre de 2010, que modifica el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, fa possible la sol·licitud d’una pròrroga per un període màxim de dos anys per a aquells beneficiaris que tinguin atorgat un programa de tres anys per a un mateix país. El Reglament d’execució (UE) núm. 202/2013 de la Comissió, de 8 de març de 2013, modifica el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel que fa a la presentació dels programes de suport al sector vitivinícola, i possibilita que aquells beneficiaris que van executar programes en un mateix país durant els cinc anys del primer programa de suport puguin continuar accedint a l’ajut en aquest segon període de programació 2014-2018.

En aquest marc normatiu, aquesta disposició regula la mesura de promoció de productes vinícoles en mercats de tercers països d’acord amb el Programa de suport al sector vitivinícola espanyol 2014-2018 presentat per l’Estat a la Comissió Europea.

En l’elaboració d’aquesta disposició han estat consultades les organitzacions representatives del sector integrants de la Mesa Sectorial de la Vinya i el Vi.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant aquesta mesura de suport, d’acord amb el que estableix l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de la mesura d’informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vinícoles per a la campanya 2014-2015, que es publiquen a l’annex 1, així com la relació d’accions i activitats de promoció de l’annex 2, la relació de productes de l’annex 3, la llista de països prioritaris de l’annex 4, la informació mínima del formulari de l’annex 5, la declaració de viabilitat econòmica de l’annex 6, els criteris d’avaluació de l’annex 7, les condicions per a la subvencionabilitat dels costos de personal i despeses generals de l’annex 8 i la relació de despeses no subvencionables de l’annex 9.

Article 2

2.1 Convocar per a la campanya 2014/2015 la mesura de promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles detallats a l’annex 3 d’aquesta Ordre, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1.

2.2 Les persones interessades que compleixin les condicions previstes a les bases reguladores aprovades per l’article anterior poden presentar les seves sol·licituds d’accions i programes i la documentació corresponent fins al 14 de febrer de 2014 inclòs.

2.3 Aquesta convocatòria recull les accions i els programes de promoció que s’executin dins del termini del 15 de juny de 2014 al 14 de juny de 2015, ambdós inclosos.

2.4 El finançament de les accions que preveu l’annex 2 d’aquesta Ordre és íntegrament a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i es realitzarà de conformitat amb l’article 3 del Reglament (CE) núm. 1290/2005 del Consell, de 21 de juny de 2005, sobre el finançament de la política agrícola comunitària. La tramitació d’aquesta mesura de suport es realitzarà d’acord amb les funcions de l’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

D’acord amb el nou Pla financer presentat per part de l’Estat espanyol, per a aquesta mesura hi haurà un import previst de 50.000.000,00 euros per a l’any 2015 que s’han de repartir entre les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. L’import màxim a concedir per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es determinarà en l’esmentada Conferència un cop valorades en l'àmbit estatal totes les sol·licituds presentades.

La participació financera de la Unió Europea en les accions i els programes seleccionats no podrà superar el 50% de les despeses auxiliables. En els programes de més d’un any de durada aquest límit màxim es considerarà per cada any d’execució.

L’aportació econòmica de les persones beneficiàries podrà procedir de taxes i contribucions obligatòries.

2.5 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (SERMA).

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució de les sol·licituds és el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’accions i programes i elaborar el llistat provisional d’accions i programes a presentar a l’aprovació de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. Aquesta Comissió està formada pel subdirector general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, el cap del Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris i un representant de l’INCAVI.

2.7 Un cop aprovat per la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural el llistat definitiu d’accions i programes seleccionats i les condicions que s'hi preveuen, el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà les sol·licituds i les notificarà. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de sis mesos, comptats a partir de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del/de la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.9 Els ajuts concedits a les persones jurídiques es faran públics a la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/ , fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

Disposició addicional

Aquests ajuts finançats pel FEAGA es tramiten d’acord amb les funcions d’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER (DOGC núm. 4743, de 19.10.2006).

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 24 de gener de 2014

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

–1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és establir el procediment de la mesura de suport d’informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles detallats a l’apartat 2 d’aquestes bases reguladores, amb la finalitat de fomentar el coneixement de les característiques i les qualitats dels vins per contribuir a la millora de la seva posició competitiva i a la consolidació i, especialment, l’obertura de nous mercats a tercers països.

–2 Àmbit d’aplicació

Podran ser objecte de promoció els productes de qualitat destinats al consum directe, detallats a l’annex 3, que tinguin possibilitats d’exportació o de noves sortides comercials a tercers països, i que estiguin inclosos en alguna de les categories següents:

  1. Vins amb denominació d’origen protegida.

  2. Vins amb indicació geogràfica protegida.

  3. Vins en els quals s’indiqui la varietat de raïm per vinificar.

    –3 Tipus d’accions i durada dels programes

    3.1 La mesura inclosa en l’article 103 septdecies del Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, podrà incloure qualsevol de les accions i activitats indicades a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

    3.2 Aquestes accions s’han de dur a terme, preferentment, en el marc d’un programa d’informació i de promoció, entenent com a programa el conjunt d’accions de promoció coherents que es desenvolupin en un o més països tercers, l’abast de les quals sigui suficient per contribuir a la informació sobre els productes en qüestió, així com la seva comercialització.

    3.3 Els programes podran tenir una durada màxima de tres anys per beneficiari i país. Tot i aquesta limitació, a sol·licitud del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR