ORDRE AAM/22/2012, de 13 de febrer, per la qual es regulen les bases reguladores de la mesura de promoció de productes vitícoles en els mercats de tercers països, i es convoca la corresponent a la campanya 2012-2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre de 2007, pel qual es crea una organització comuna de mercats agrícoles i s’estableixen disposicions específiques per a determinats productes agrícoles (Reglament únic per a les OCM), segons redacció donada pel Reglament (CE) 491/2009 del Consell, de 25 de maig de 2009, estableix, entre d’altres, la mesura de suport per a la promoció en els mercats de tercers països amb l’objectiu de consolidar i/o expandir els productes vitícoles en mercats no pertanyents a la Unió Europea.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen les normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 479/2008 del Consell (actualment integrat en el Reglament (CE) 1234/2007) pel qual s’estableix l’organització comuna del mercat vitivinícola, determina i detalla les operacions i mercats admissibles i el procediment de selecció de sol·licituds d’ajut.

El Reglament (UE) núm. 772/2010, d’1 de setembre de 2010, que modifica el Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, fa possible la sol·licitud d’una pròrroga per un període màxim de dos anys per aquells beneficiaris que tinguin atorgat un programa de tres anys per un mateix país.

En l’elaboració d’aquesta disposició han estat consultades les organitzacions representatives del sector integrants de la Mesa Sectorial de la Vinya i el Vi.

Conseqüentment, determinada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant aquesta mesura de suport, d’acord amb el que estableix l’article 88 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de la mesura d’informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles per a la campanya 2012-2013, que estableix aquesta Ordre, que es publiquen a l’annex 1, així com la relació d’accions i activitats de promoció de l’annex 2, la relació de productes de l’annex 3, la informació mínima del formulari de l’annex 4, els criteris d’avaluació de l’annex 5 i la declaració de viabilitat econòmica de l’annex 6.

Article 2

2.1 Convocar per a la campanya 2012-2013 la mesura de promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles detallats a l’annex 3 d’aquesta Ordre, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1.

2.2 Les persones interessades que compleixin les condicions previstes a les bases reguladores aprovades per l’article anterior poden presentar les seves sol·licituds d’accions i programes i la documentació corresponent fins al 29 de febrer de 2012 inclòs.

2.3 Aquesta convocatòria recull les accions i els programes de promoció que s’executin dins del termini de l’1 de juliol de 2012 al 30 de juny de 2013.

2.4 El finançament de les accions que preveu l’annex 2 d’aquesta Ordre és íntegrament a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i es realitzarà de conformitat amb l’article 3 del Reglament (CE) núm. 1290/2005 del Consell, de 21 de juny de 2005, sobre el finançament de la política agrícola comunitària. La tramitació d’aquesta mesura de suport es realitzarà d’acord amb les funcions de l’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

La participació financera de la Unió Europea en les accions i els programes seleccionats no podrà superar el 50% de les despeses auxiliables. En els programes de més d’un any de durada aquest límit màxim es considerarà per cada any d’execució.

L’aportació econòmica de les persones beneficiàries podrà procedir de taxes i contribucions obligatòries.

2.5 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (SERMA).

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució de les sol·licituds és el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una Comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’accions i programes i elaborar el llistat provisional d’accions i programes a presentar a l’aprovació de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. Aquesta Comissió està formada pel subdirector general d’Indústries Agroalimentàries i Qualitat Agroalimentàries, el cap del Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris i un representant de l’INCAVI.

2.7 Un cop aprovat per la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural el llistat definitiu d’accions i programes seleccionats i les condicions previstes en aquests, el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà les sol·licituds i les notificarà. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de sis mesos, comptats a partir del dia següent a la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del/de la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.9 Els pagaments realitzats en aquesta mesura de suport es faran públics al web http://gencat.cat/daam/ajuts, fent ús dels mitjans electrònics establerts, i s’exposaran al tauler d’anuncis de les dependències del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, els que superin els 3.000,00 euros que es publicaran, a més, en el DOGC.

Disposició transitòria

Les sol·licituds d’ajuts per programes plurianuals efectuades a l’empara de les resolucions AAR/779/2010, de 10 de març, i AAM/36/2011, de 9 de març, relatives a la campanya 2012-2013, es tramitaran d’acord amb les normes d’aquesta Ordre.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor el mateix dia de la seva publicació al DOGC.

Barcelona, 13 de febrer de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex 1

Bases reguladores

—1 Objecte

L’objecte d’aquestes bases és establir el procediment de la mesura de suport d’informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles, que es relacionen a l’annex 2, amb la finalitat de fomentar el coneixement de les característiques i les qualitats dels vins per contribuir a la millora de la seva posició competitiva i a la consolidació o, si s’escau, a l’obertura de nous mercats a tercers països.

—2 Àmbit d’aplicació

Podran ser objecte de promoció els productes de qualitat destinats al consum directe, relacionats a l’annex 3, que tinguin possibilitats d’exportació o de noves sortides comercials a tercers països, i que estiguin inclosos en alguna de les següents categories:

Vins amb denominació d’origen protegida.

Vins amb indicació geogràfica protegida.

Vins en els quals s’indiqui la varietat de raïm per vinificar.

—3 Tipus d’accions i durada dels programes

3.1 La mesura inclosa en l’article 103 septdecies del Reglament (CE) núm. 1234/2007, del Consell, de 22 d’octubre de 2007, podrà incloure qualsevol de les accions i activitats relacionades a l’annex 2 d’aquesta Ordre.

3.2 Aquestes accions s’han de dur a terme, preferentment, en el marc d’un programa d’informació i de promoció, entenent com a programa el conjunt d’accions de promoció coherents que es desenvolupin en un o més països tercers, l’abast de les quals sigui suficient per contribuir a la informació sobre els productes en qüestió, així com la seva comercialització.

3.3 Els programes podran tenir una durada màxima de tres anys per beneficiari i país. Tot i aquesta limitació, a sol·licitud del beneficiari, els programes podran ser prorrogats, només una vegada, per un període de dos anys com a màxim.

—4 Persones beneficiàries

4.1 Poden acollir-se a l’ajut per al finançament de les mesures de promoció a tercers països les següents entitats que tinguin domicili fiscal a Catalunya:

  1. Empreses vinícoles.

  2. Organitzacions de productors i organitzacions interprofessionals definides en el capítol II del títol II de la part II del Reglament (CE) núm. 1234/2007 del Consell, de 22 d’octubre.

  3. Organismes de gestió i de representació de les indicacions geogràfiques vitivinícoles.

  4. Associacions d’exportadors i consorcis d’exportació.

  5. Entitats associatives sense finalitat de lucre participades per empreses del sector vitivinícola que tinguin entre els seus objectius la promoció exterior dels vins.

    4.2 Les persones beneficiàries han de demostrar suficient capacitat tècnica, de producció i solvència econòmica per fer front a les exigències del comerç amb els tercers països, i mitjans per assegurar que la mesura s’aplica de la manera més eficient possible.

    A més, han de garantir la disponibilitat, en quantitat i qualitat, de productes que cobreixin la demanda que es pugui generar com a conseqüència de les mesures d’informació i promoció realitzades.

    —5 Característiques de les accions i els programes

    5.1 Els programes estaran clarament definits, i especificaran:

    El país o països als quals...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR