DECRET 129/1990, de 28 de maig, de mesures complementàries per a la reforma de l'atenció primària de salut a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Salut
Rango de LeyDecret

NOTA. En aquest text s'han introduït les modificacions que estableix el Decret 217/1991.

El Decret 84/1985, de 21 de març (DOGC núm. 527, de 10.4.1985), estableix un seguit de mesures orientades a implantar un nou model d'atenció primària de salut basat en la integració de les activitats preventives, curatives i rehabilitadores dins unes coordenades de treball en equip i d'una coordinació entre els diferents professionals sanitaris i els diversos nivells de l'assistència.

Un cop dictades pel Departament de Sanitat i Seguretat Social les ordres oportunes de desplegament del Decret esmentat, i atès l'avançat procés d'implantació del nou model arreu de Catalunya, es fa aconsellable, vista l'experiència assolida, adoptar diverses mesures complementàries tendents a assegurar la plena efectivitat de la reforma iniciada, tot respectant els drets dels professionals sanitaris afectats.

Amb aquesta finalitat, el present Decret estableix determinades especificitats en el règim jurídic del personal sanitari que s'incorpori a les places de l'antiga estructura dels serveis d'assistència primària, per garantir la seva futura integració en els equips d'atenció primària a mesura que la implantació paulatina d'aquests serveis vagi consolidant i completant el procés de reforma endegat; així mateix, fixa els mecanismes adequats per facilitar la posada en marxa i el correcte funcionament dels equips que es trobin en vies de constitució, sens perjudici dels interessos dels professionals sanitaris que en resultin afectats, en el cas que no desitgin incorporar-se a les noves places d'atenció primària.

De la mateixa manera, s'estableix la possibilitat que el personal sanitari d'institucions hospitalàries de la Seguretat Social a Catalunya pugui participar en els concursos restringits a què fa referència la disposició transitòria 2.3 del Decret 84/1985, ja esmentat, per ocupar places anàlogues als equips d'atenció primària corresponents.

Per tot això, vist el que disposen la Llei 12/1983, de 14 de juliol, d'administració institucional de la sanitat, i de l'assistència i els serveis socials de Catalunya (DOGC núm. 345, de 10.8.1983), i el Decret 84/1985, de 21 de març, abans esmentat;

A l'empara del que preveu l'article 61 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre; escoltades les corporacions i entitats a què es refereix l'article 64 de la mateixa Llei; a proposta del conseller de Sanitat i Seguretat Social, i amb la deliberació prèvia del Consell Executiu,

Decreto:

Article 1

La convocatòria i la provisió de les places de metge-general de zona, de pediatre-puericultor de zona, de practicant/ATS de zona o ATS/DI i d'auxiliar d'infermeria de les institucions sanitàries obertes de la Seguretat Social a Catalunya s'ajustaran al que preveu aquest Decret.

Article 2

Les places a què es refereix l'article anterior seran objecte de convocatòria per part de l'Institut Català de la Salut, d'acord amb la periodicitat i els torns de cobertura que estableixen els Estatuts de personal de la Seguretat Social respectius o les normes que es dictin en relació amb el sistema de provisió d'aquestes places.

Article 3

3.1 Aquelles places que, com a conseqüència del programa d'implantació de la reforma de l'atenció primària de salut, resultin afectades per la implantació d'un equip d'atenció primària podran ser tretes a concurs, si bé seran declarades "condicionades" i la seva cobertura implicarà l'obligatorietat, per part de l'adjudicatari que en prengui possessió, d'integrar-se a l'equip d'atenció primària corresponent en el moment de la seva constitució, sense poder exercir el dret d'opció preferent previst a l'Ordre de 8 d'octubre de 1985. 3.2 En tot cas, el personal facultatiu que accedeixi pel torn lliure i el personal ATS/DI i auxiliar d'infermeria de nova incorporació a les places a què es refereix l'article 1, restarà obligat a integrar-se en l'equip d'atenció primària corresponent.

Article 4

4.1 Els torns de cobertura d'accés a les places a què fa referència l'article 3 es regiran pel que estableixen els estatuts de personal de la Seguretat Social respectius i les disposicions concordants. Pel que fa al torn lliure, es resoldrà d'acord amb els barems continguts en els annexos d'aquest Decret. 4.2 En el torn lliure, els coneixements oral i escrit de la llengua catalana han de figurar en la convocatòria com a requisit a acreditar mitjançant la presentació d'un certificat equivalent al nivell C de la Junta Permanent de Català per a la provisió de les places de metge general de zona, pediatre-puericultor de zona, practicant/ATS de zona o ATS/DI i la presentació d'un certificat equivalent al nivell B de la Junta Permanent de Català per a la provisió de les places corresponents a auxiliar d'infermeria. En el cas que no es tingui el certificat acreditatiu s'avaluaran, per l'òrgan de selecció corresponent, els coneixements adequats de la llengua catalana en funció del lloc a proveir.

Article 5

5.1 En el supòsit que en les localitats que disposin de diverses àrees bàsiques de salut es prevegi la constitució immediata d'un equip d'atenció primària, es podrà procedir a la convocatòria d'acoblament restringit per a la provisió de places de zona no "condicionades" de la mateixa localitat. 5.2 A l'esmentat acoblament restringit hi podrà concórrer el personal que, ocupant una plaça en propietat de les previstes a l'article 1, es trobi en situació d'actiu en l'àmbit de l'àrea bàsica de salut de què es tracti i no desitgi incorporar-se a l'equip d'atenció primària corresponent en el moment que aquest es constitueixi. 5.3 L'acoblament restringit es resoldrà d'acord amb els criteris i l'ordre de preferència que estableixen, respectivament, els articles 55.1 de l'Estatut jurídic del personal mèdic de la Seguretat Social, i 26.1 de l'Estatut de personal sanitari no facultatiu de la Seguretat Social. 5.4 El personal a què es refereix l'apartat 5.2 que no hagi sol·licitat participar en l'acoblament restringit, podrà ser objecte d'acoblament forçós en l'àmbit de la mateixa localitat en el cas que, arribat el moment de la constitució de l'equip d'atenció primària corresponent, no hagi exercit el seu dret d'opció a incorporar-s'hi, d'acord amb el que preveu l'Ordre de 8 d'octubre de 1985.

Disposicions addicionals

- 1 El personal sanitari que ocupi plaça en propietat en les institucions hospitalàries de la Seguretat Social a Catalunya podrà participar en els concursos restringits a què es refereix la disposició transitòria 2.3 del Decret 84/1985, de 21 de març, als efectes de la provisió de places d'anàloga categoria en els equips d'atenció primària, de conformitat amb les normes que es dictin en desplegament del present Decret.

- 2 Mitjançant una ordre del conseller de Sanitat i Seguretat Social es regularà el sistema de provisió de places vacants de personal sanitari dels equips d'atenció primària, que inclourà el sistema de trasllat de l'esmentat personal a places d'idèntica categoria d'altres equips ja constituïts o que es trobin en procés de constitució i el reingrés de la situació administrativa d'excedència d'aquest personal.

Disposicions finals

- 1 Es faculta el conseller de Sanitat i Seguretat Social per dictar les disposicions necessàries en relació amb el desplegament i el compliment del que preveu aquest Decret.

- 2 Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior en tot el que s'oposin al que preveu el present Decret.

- 3 El...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR