DECRET 128/2003, de 13 de maig, sobre mesures d'innovació i foment de la qualitat a la xarxa de serveis regulars de transport de viatgers a Catalunya.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de Politica Territorial i Obres Publiques
Rango de LeyDecret

DECRET 128/2003, de 13 de maig, sobre mesures d'innovació i foment de la qualitat a la xarxa de serveis regulars de transport de viatgers a Catalunya.

El reforçament de l'oferta de transport públic a Catalunya en què s'integra com a part fonamental la xarxa de serveis regulars de transport per carretera es troba condicionada per la millora constant de les prestacions que imposa l'adaptació als nous requeriments tecnològics i de gestió, i a la consecució d'uns nivells de qualitat de l'oferta que es corresponguin també amb la demanda social. El règim concessional que, per imperatius històrics i per decisió legislativa, conforma el model de gestió a Catalunya ha esdevingut una peça clau en la transformació del sistema, possibilitant l'atracció de capitals privats a aquesta activitat i configurant un règim de prestacions caracteritzat per la limitada utilització dels recursos pressupostaris públics.

El Govern de la Generalitat ha promogut el programa de millora de la qualitat del transport de viatgers a Catalunya que en els darrers anys ha permès, entre d'altres fites destacades, endegar un ambiciós projecte de renovació i accessibilitat de vehicles i formalitzar un seguit de contractes-programa amb diferents empreses operadores per millorar i consolidar l'oferta de transport públic arreu del territori.

Cal ara donar un nou impuls a les actuacions de millora de la qualitat del servei mitjançant un programa que, complementant les inversions de les empreses en aspectes com els anteriors i els relacionats amb l'aplicació de noves tecnologies, procurant el necessari equilibri financer dels contractes, permeti també reforçar l'estructura del sector per afrontar les noves demandes derivades del creixement i extensió de les demandes de mobilitat. D'altra banda, cal preveure els mecanismes adients per evitar la descapitalització de les concessions que pot venir derivada del transcurs del període concessional, de forma que no recaigui de forma predominant sobre la vessant tarifària, amb increments de costos que repercuteixen sobre les persones usuàries, la millora i incorporació de nous requeriments de qualitat en l'oferta. Es tracta, per tant, des del punt de vista contractual, de regular els condicionaments mínims per un acord modificatiu de les concessions que no amplia en cap cas les possibilitats legals d'ús de l'ius variandi, ans al contrari, limita la discrecionalitat de l'Administració en el seu exercici.

Per tot això, d'acord amb el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, a proposta del conseller de Política Territorial i Obres Públiques i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Objecte i àmbit d'aplicació

1.1 L'objecte d'aquest Decret és la regulació de les condicions d'innovació i millora de la xarxa de serveis regulars de transport de viatgers a Catalunya, tenint en compte les necessitats de renovació tècnica i impuls de la qualitat en les seves prestacions.

1.2 Les empreses titulars de concessions administratives de transport regular de competència de la Generalitat vigents en el moment d'entrada en vigor d'aquest Decret poden presentar un Pla individualitzat d'innovació i millora de la qualitat.

Article 2

Contingut del Pla d'innovació i millora de la qualitat

2.1 El contingut del Pla d'innovació i millora de la qualitat s'ha de referir als aspectes que es descriuen seguidament, amb el compromís de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR