DECRET LLEI 3/2011, de 20 de desembre, de mesures urgents en matèria de tresoreria.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament de la Presidencia
Rango de LeyDecret-llei

El President

de la Generalitat de Catalunya

Sia notori a tots els ciutadans que el Govern ha aprovat i jo, en nom del Rei, i d'acord amb el que estableix l'article 67.6.a) de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, promulgo el següent

DECRET LLEI

Preàmbul

Les greus tensions que afecten la tresoreria de la Generalitat de Catalunya, derivades, en gran part, de la dificultat d'obtenir fons en el mercat, com a conseqüència de la situació del sistema financer, i d'altra banda, de la manca de determinades transferències, en concret les corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, fan necessari que, amb caràcter urgent i extraordinari, s'adoptin, en l'àmbit de les retribucions del personal al servei de l'administració i del sector públic de la Generalitat de Catalunya, un seguit d'actuacions.

Amb aquest objectiu, les mesures que s'adopten en aquest Decret llei es concreten en el possible ajornament i en funció de les disponibilitats de tresoreria de com a màxim un 20% de l'import total a fer efectiu en el mes de desembre de 2011, en concepte de paga extraordinària, preveient que la quantitat ajornada es farà efectiva atenent les disponibilitats de la tresoreria o a la recepció de transferències de l'Estat. La mesura afecta el personal funcionari, estatutari i laboral, inclòs en l'àmbit d'aplicació del títol III de la Llei 6/2011, del 27 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011. Així mateix, la possibilitat d'ajornament s'estén al personal docent que resta sotmès al procediment de pagament delegat, en aplicació dels criteris d'analogia retributiva envers el empleats públics i en l'origen públic dels fons destinats al seu finançament. D'altra banda, l'afectació derivada d'altres actuacions específiques de contenció de la despesa en fase d'aplicació fa que les mesures del present Decret llei no s'apliquin, per evitar duplicitats, a les entitats de dret públic i consorcis amb participació majoritària de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de la salut, entitats del sector públic que tenen formalitzats encàrrecs de gestió amb l'ICASS, i a les universitats públiques.

Es preveu una clàusula de suspensió dels acords i pactes sindicals, en la mesura necessària per assolir la finalitat de la norma i la inaplicació de clàusules contractuals o condicions previstes en convenis col·lectius, que contradiguin el previst en el Decret llei.

S'autoritza el Govern per tal que, en funció de les disponibilitats de tresoreria o condicionat a determinats fets, faci efectius, mitjançant el pagament dels endarreriments corresponents i pel procediment que s'escaigui, els imports ajornats. Finalment, es preveu l'autorització al Departament d'Economia i Coneixement per tal d'efectuar una retenció dels saldos a percebre en els crèdits de transferències i aportacions a les entitats del sector públic, en la mesura necessària per al compliment del que disposa el present Decret llei.

La urgència en l'adopció d'aquestes mesures, així com la necessitat de vehicular-ne algunes mitjançant una disposició amb rang de llei, justifica que el Govern faci ús de la facultat legislativa excepcional del Decret llei que li reconeix l'article 64 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, ja que concorre el supòsit de fet que l'habilita a recórrer-hi: la necessitat extraordinària i urgent.

El Decret llei conté 5 articles, una disposició derogatòria i una de final, d'entrada en vigor, en la qual es preveu una vacatio legis inferior a l'ordinària, atenent la seva excepcionalitat i urgència.

Per tot això, en ús de l'autorització concedida en l'article 64 de l'Estatut d'autonomia, a proposta de la vicepresidenta del Govern i del conseller d'Economia i Coneixement i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Àmbit d'aplicació

1.1 Aquest Decret llei és d'aplicació al personal funcionari, estatutari i laboral inclòs dins l'àmbit d'aplicació del títol III de la Llei 6/2011, del 27 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011.

1.2 S'exclouen de l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret llei les entitats a què fa referència la lletra i de l'apartat 1 de l'article 24 de la Llei 6/2011, de 27 de juliol, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011, així com a les entitats del sector públic de la salut a què es refereix el capítol V del títol II de la Llei 7/2011, del 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, i les entitats del sector públic amb encàrrecs de gestió per a la prestació de serveis socials de l'ICASS.

Article 2

Ajornament del pagament de les retribucions del personal funcionari, personal sotmès a règim estatutari i personal docent de pagament delegat

2.1 Amb efectes de l'entrada en vigor d'aquest Decret llei, el personal funcionari i el sotmès a règim estatutari podrà experimentar un ajornament en el pagament del líquid de les retribucions del mes de desembre de 2011 de, com a màxim, el 20% d'una quantitat equivalent a l'import íntegre de la paga extraordinària.

2.2 El personal funcionari i interí al servei de l'Administració de Justícia, corresponent a l'àmbit competencial català, podrà experimentar un ajornament en el pagament líquid de les retribucions del mes de desembre de 2011 equivalent a l'establert en l'apartat 2.1.

2.3 Les retribucions del personal que presta serveis en els ensenyaments objecte de concert dels centres concertats i percebudes pel sistema de pagament delegat podran experimentar un ajornament en el pagament líquid de les retribucions de desembre de 2011 equivalent a l'aplicat al personal docent no universitari en virtut de l'apartat 2.1.

Article 3

Ajornament del pagament de retribucions del personal laboral

El personal laboral inclòs dins l'àmbit d'aplicació d'aquest Decret llei podrà experimentar un ajornament en el pagament líquid de les retribucions del mes de desembre de 2011 en un percentatge idèntic al fixat en l'article 2 d'aquest Decret llei per al personal funcionari i estatutari.

Article 4

Suspensió d'acords o pactes i inaplicació de convenis col·lectius

Se suspenen parcialment tots els acords i pactes sindicals signats en l'àmbit del personal funcionari i estatutari en els termes estrictament necessaris per a la correcta aplicació d'aquest Decret llei i, així mateix, esdevenen inaplicables les clàusules contractuals o les condicions regulades pels convenis col·lectius en l'àmbit del personal laboral que contradiguin el que disposa aquest Decret llei.

Article 5

Autoritzacions i mesures de control

5.1 El Govern de la Generalitat, a proposta de la persona titular del Departament d'Economia i Coneixement, determinarà la procedència de fer efectiu l'ajornament a què fa referència l'article 2, així com, si s'escau, el percentatge que correspon aplicar, dins dels límits que es preveuen en el present Decret llei.

5.2 S'autoritza el Govern de la Generalitat perquè, d'acord amb les disponibilitats de tresoreria o per al cas que es produeixi la transferència dels fons derivats de la disposició addicional tercera de l'Estatut d'autonomia de Catalunya, faci efectiu el pagament, pel procediment que escaigui, de les quantitats objecte d'ajornament derivades de l'aplicació d'aquest Decret llei.

5.3 S'autoritza el Departament d'Economia i Coneixement per a la retenció de saldos pressupostaris corresponents a crèdits de transferències i aportacions a entitats del sector públic per l'import resultant d'aplicar els ajornaments a què fa referència aquest article.

5.4 La Intervenció General adoptarà les mesures necessàries per al control del compliment del que disposa aquest Decret llei.

Disposició derogatòria

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s'oposin al que estableix aquest Decret llei.

Disposició final

Aquest Decret llei entra en vigor el mateix dia de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Per tant, ordeno que tots els ciutadans als quals sigui d'aplicació aquest Decret llei cooperin al seu compliment i que els tribunals i les autoritats als quals pertoqui el facin complir.

Barcelona, 20 de desembre de 2011

Artur Mas i Gavarró

President de la Generalitat de Catalunya

Joana Ortega i Alemany

Vicepresidenta del Govern

Andreu Mas-Colell

Conseller d'Economia i Coneixement

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR