ORDRE ARP/26/2002, de 30 de gener, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts agroambientals i es convoquen els corresponents a l'any 2002.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Ramaderia i Pesca
Rango de LeyOrdre

ORDRE

ARP/26/2002, de 30 de gener, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts agroambientals i es convoquen els corresponents a l’any 2002.

El Reial decret 4/2001, de 12 de gener, estableix un règim d’ajuts a la utilització de mètodes de producció agrària compatibles amb el medi ambient, d’acord amb el Programa de desenvolupament rural (PDR) per a les mesures d’acompanyament a Espanya, aprovat mitjançant Decisió C (2000) 3549, de 24 de novembre de 2000.

El Reglament CE 1750/1999, de la Comissió, de 23 de juliol, que estableix disposicions d’aplicació del Reglament CE 1257/1999, disposa, en el seu article 35, que les modificacions del Programa de desenvolupament rural per a les mesures d’acompanyament seran sotmeses a la Comissió en una única proposta per programa i any. La modificació d’aquest Programa fou aprovada per Decisió C (2001) 4739, de 20 de desembre de 2001, i la seva aplicació es concreta en aquesta Ordre.

Així mateix, entre les finalitats de la política de desenvolupament rural fixades al capítol II de la Llei 18/2001, de 31 de desembre, d’orientació agrària (DOGC núm. 3549, de 9.1.2002), s’estableix l’objectiu de fomentar i consolidar les activitats agràries que comporten una millora de la gestió del medi natural i donar prioritat a les actuacions agroambientals i incentivar-les.

L’experiència de la primera campanya d’establiment de mesures específiques destinades a la conservació i la promoció d’una naturalesa d’alta qualitat i d’una agricultura sostenible que respecti les exigències mediambientals, fa aconsellable, mitjançant la convocatòria corresponent, facilitar la possibilitat que nous titulars d’explotacions puguin acollir-se als ajuts agroambientals corresponents a producció agrícola i ramaderia ecològica, així com establir una nova línia d’ajut per al manteniment de prats a les explotacions ramaderes extensives d’àrees de muntanya.

Les bases reguladores dels ajuts d’aquesta convocatòria són les aprovades per l’Ordre d’1 de març de 2001, per la qual s’aproven les bases reguladores dels ajuts agroambientals, i es convoquen les corresponents a l’any 2001 (DOGC núm. 3345, de 12.3.2001), i han de ser adaptades a la modificació del PDR aprovada per Decisió C (2001) 4739, de 20 de desembre de 2001.

En conseqüència, d’acord amb l’article 92 de la Llei de finances públiques de Catalunya, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Modificació de les bases reguladores

Es modifiquen les bases reguladores dels ajuts agroambientals aprovades per l’Ordre d’1 de març de 2001, en el sentit següent:

1.1 S’afegeix un nou apartat d.2 a l’apartat 4 de les bases reguladores, amb la redacció següent:

"d.2) Actuacions per al manteniment de prats a les explotacions ramaderes extensives d’àrees de muntanya.

L’objectiu d’aquesta línia és el foment de les actuacions que les explotacions ramaderes extensives apliquin per a la conservació dels ecosistemes agraris i els seus recursos, amb el manteniment d’una gestió racional dels aprofitaments ramaders i de la coberta vegetal i amb respecte a les càrregues ramaderes admissibles.

1.2 S’afegeix un nou apartat 10.6 a les esmentades bases reguladores, amb la redacció següent:

"10.6 En cas que durant el període de compromís contret, un beneficiari augmenti la superfície de la seva explotació, es podrà ampliar el compromís d’una mesura o submesura ja concedida, a la superfície addicional per la resta del període del compromís, sempre que aquesta ampliació:

"a) Constitueixi un benefici indiscutible per al medi ambient en relació amb la mesura en qüestió.

"b) Estigui justificada, en relació amb la naturalesa del compromís, a la durada del període restant i a la dimensió de la superfície original. L’ampliació haurà de ser significativament inferior a la superfície original i no excedir de dues hectàrees.

c) No disminueixi la comprovació efectiva del compliment de les condicions requerides per a la concessió de l’ajut.

1.3 Es modifica l’apartat 15.2 de les esmentades bases reguladores i s’afegeixen uns nous apartats 15.3 i 15.4, els quals queden redactats de la manera següent:

"15.2 El càlcul de les primes es realitzarà aplicant la superfície de les unitats mínimes de cultiu agroambiental (UMCA) establertes per a cada mesura i/o submesura. A efectes d’aquesta Ordre, s’entén per unitat mínima de cultiu agroambiental (UMCA), la referència per determinar la superfície agroambiental a partir de la qual els costos totals unitaris tendeixen a disminuir i creix el nombre d’hectàrees cultivades. La UMCA es fixarà per cadascuna de les mesures i/o submesures en coordinació amb el Comitè Tècnic Nacional, i es publicarà. En el seu defecte la superfície agrària de la UMCA serà de 20 hectàrees. Els imports màxims per a cadascuna de les mesures i/o submesures seran els següents:

"Quan la superfície en hectàrees per a cada mesura i/o submesura sigui igual o menor al doble del valor de la UMCA, el valor de la prima serà del 100% del valor de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR