ORDRE AAM/195/2013, d'1 d'agost, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes aprovades per l'Ordre AAM/241/2011, de 21 de setembre, i es convoquen els corresponents a l'any 2013.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que gaudeixen d’unes característiques diferencials i de qualitat han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament als productes que disposen d’un distintiu comunitari de denominació d’origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), els productes ecològics (PAE) i els productes de la producció integrada (PI).

Els distintius d’origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP i IGP possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment, i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desplegament de la Llei anterior.

La producció agrària ecològica (PAE) es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l’ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals, d’acord amb el que regula la Llei 15/2002, de 29 de desembre, de mesures fiscals i administratives, i la normativa de desplegament.

La producció integrada (PI), que defineix el Decret 241/2002, de 8 d’octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema agrícola de producció d’aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s’aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d’optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.

L’article 32 del Reglament (CE) 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que es podran concedir ajuts, entre altres conceptes, per a la participació de les persones agricultores en programes relatius a la qualitat dels aliments.

D’acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, d’ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR