ORDRE AAM/195/2013, d'1 d'agost, per la qual es modifiquen les bases reguladores dels ajuts destinats al foment de la participació en programes de qualitat dels aliments per a les persones agricultores i ramaderes aprovades per l'Ordre AAM/241/2011, de 21 de setembre, i es convoquen els corresponents a l'any 2013.
Sección | Disposicions Generals |
Emisor | DEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL |
Rango de Ley | Ordre |
El foment, la defensa i la millora de la qualitat dels productes alimentaris que gaudeixen d’unes característiques diferencials i de qualitat han estat prioritats de l'Administració. Per aquest motiu, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural dóna suport als productes que segueixen un programa comunitari i nacional de qualitat, concretament als productes que disposen d’un distintiu comunitari de denominació d’origen protegida (DOP), indicació geogràfica protegida (IGP), els productes ecològics (PAE) i els productes de la producció integrada (PI).
Els distintius d’origen i qualitat dels productes agroalimentaris DOP i IGP possibiliten la protecció i la valoració dels productes de la terra que presenten característiques diferencials pel seu origen principalment, i estan regulats a la Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària, i al Decret 285/2006, de 4 de juliol, de desplegament de la Llei anterior.
La producció agrària ecològica (PAE) es pot definir com un conjunt de tècniques agràries que exclouen l’ús de productes químics de síntesi, com fertilitzants, plaguicides o antibiòtics, per tal de preservar el medi ambient, mantenir o augmentar la fertilitat dels sòls i proporcionar aliments amb totes les seves propietats naturals, d’acord amb el que regula la Llei 15/2002, de 29 de desembre, de mesures fiscals i administratives, i la normativa de desplegament.
La producció integrada (PI), que defineix el Decret 241/2002, de 8 d’octubre, pel qual es regula la producció integrada a Catalunya, és un sistema agrícola de producció d’aliments vegetals, frescos i/o transformats, obtinguts mitjançant mètodes de producció als quals s’aplica una combinació harmònica de factors biològics, agronòmics, químics i biotecnològics, amb la finalitat d’optimitzar la qualitat del producte amb un màxim respecte pel medi ambient.
L’article 32 del Reglament (CE) 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, relatiu als ajuts al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), estableix que es podran concedir ajuts, entre altres conceptes, per a la participació de les persones agricultores en programes relatius a la qualitat dels aliments.
D’acord amb el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, de 20 de setembre, d’ajuts al desenvolupament rural a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), el Programa de desenvolupament rural de Catalunya per al període de programació 2007-2013 (PDR), aprovat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en data 22 de maig de 2007 i per la Comissió Europea, mitjançant la Decisió C(2008) 702...
Para continuar leyendo
Solicita tu prueba