ORDRE AAM/95/2012, d'11 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores dels ajuts per fomentar les inversions necessàries per al compliment de les normes mínimes de recent introducció en matèria de benestar animal, i es convoquen els corresponents a l'any 2012.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) considera convenient fomentar les inversions necessàries per al compliment de les normes mínimes de benestar animal, així com la consecució dels objectius establerts a l’article 4.3 del Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció agrícola, i pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001, que són la reducció dels costos de producció, la millora i la reorientació de la producció, la millora de la qualitat i la preservació i millora de l’entorn natural o de les condicions d’higiene o benestar animal. Així mateix, l’article 4.5 de l’esmentat Reglament (CE) 1857/2006, de la Comissió, estableix que es poden concedir ajuts que permetin al beneficiari el compliment de normes mínimes de recent introducció sobre el medi ambient, higiene i benestar animal.

D’acord amb el Reglament 73/2009, del Consell, de 19 de gener de 2009, pel qual s’estableixen disposicions comunes aplicables als règims d’ajuts directes als agricultors, en el marc de la política agrícola comuna, la condicionalitat és el conjunt de requisits legals de gestió (directives i reglaments) en matèria de salut pública, zoosanitat, fitosanitat, medi ambient i benestar animal i les bones condicions agràries i mediambientals que han de complir els agricultors i/o ramaders. A nivell de benestar animal, els requisits legals de gestió d’obligat compliment són: la Directiva 2008/120/CE, relativa a les normes mínimes per a la protecció dels porcs, i la Directiva 98/58/CE, relativa a la protecció dels animals en explotacions ramaderes.

Pel que fa a les explotacions porcines, a partir de l’1 de gener de 2013 s’han d’haver adaptat als requisits que marca el Reial decret 1135/2002, de 31 d’octubre, relatiu a les normes mínimes per a la protecció dels porcs.

Aquests ajuts s’ajusten al contingut de les directrius comunitàries sobre ajuts estatals al sector agrari i forestal 2007-2013 (2006/C 319/01), l’apartat 15 de les quals estableix que per ser considerats compatibles amb el mercat comú els ajuts han de constituir un factor d’incentivació a la persona beneficiària, i també respecten les limitacions establertes a l’apartat IV.A.1 i s’adapten al que disposa l’apartat IV.A.2 de les directrius esmentades.

Aquests ajuts estan sotmesos al Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció agrícola, i que modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001 (DOUE L-358, de 16.12.2006). Per aquest motiu, s’ha comunicat a la Comissió Europea aquests règims d’ajuts, d’acord amb el que preveu l’article 20.1 de l’esmentat Reglament de la Comissió, i li ha estat assignat el número d’ajut XA-103/2010.

Les bases reguladores d’aquesta Ordre respecten el contingut essencial del règim d’ajuts comunicat a la Comissió i només introdueix certs aspectes relatius a la simplificació documental en el marc de l’aplicació de la Llei 11/2007, de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics.

Així mateix, es pretén que la finalitat dels ajuts tingui caràcter d’inversió per a les explotacions considerades microempreses, petites i mitjanes empreses (PIME), d’acord amb la definició establerta al Reglament (CE) núm. 800/2008, de la Comissió, de 6 d’agost, pel qual es declaren determinades categories d’ajut compatibles amb el mercat comú, en aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE.

Per tot això, d’acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts consistents en la bonificació d’interessos dels préstecs destinats a auxiliar les inversions necessàries per al compliment de les normes mínimes, de recent introducció, en matèria de benestar animal, les quals es publiquen a l’annex d’aquesta Ordre.

S’entendrà com a normes de recent introducció les que es defineixen a l’article 2.10 del Reglament 1857/2006 de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat als ajuts estatals per a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i pel qual es modifica el Reglament 70/2001/CE.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts consistents en la bonificació d’interessos dels préstecs per a l’any 2012, d’acord amb les bases reguladores que s’aproven a l’article 1.

2.2 El termini per a la presentació de les sol·licituds serà d’un mes a comptar des de l’endemà de la publicació d’aquesta Ordre al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

2.3 El finançament dels ajuts per bonificar els interessos dels préstecs que s’estableixen en aquesta Ordre anirà a càrrec de la partida pressupostària AG02 D/470000100/6121/0000 dels pressupostos del DAAM per a l’any 2013, amb naturalesa de crèdit plurianual, per un import màxim de 4.000.000,00 d’euros.

2.4 L’òrgan competent per a la instrucció dels expedients serà el Servei d’Ajuts a la Competitivitat Agrària.

2.5 L’òrgan competent per dictar la resolució corresponent serà la persona titular de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

2.6 Es crea una Comissió de valoració de les sol·licituds presentades constituïda pel subdirector o subdirectora general de Planificació Rural, el subdirector o subdirectora general de Ramaderia i el subdirector o subdirectora general d’Agricultura.

2.7 El termini màxim per emetre i notificar la resolució per escrit serà de quatre mesos, comptat a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. Si en aquest termini no s’hagués dictat resolució expressa, s’entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del director o directora general de Desenvolupament Rural, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes comptat a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient. En cas de silenci administratiu es podrà interposar recurs d’alçada davant del conseller o la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural en el termini de tres mesos a partir de la data en què s’exhaureix el termini per resoldre i notificar, tal com estableix l’apartat anterior.

2.9 Els ajuts concedits a les persones físiques per import superior a 3.000,00 euros i els ajuts concedits a persones jurídiques es faran públics al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

Disposició addicional

Aquests ajuts es regeixen pel que disposa el Reglament (CE) núm. 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre, sobre l’aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts estatals a les petites i mitjanes empreses dedicades a la producció agrícola i pel qual es modifica el Reglament (CE) núm. 70/2001 (DOUE L 358, de 16.12.2006), i per tant la Comissió europea pot emetre una decisió per la qual tant les bases reguladores i la convocatòria com les resolucions de concessió es poden veure modificades, si s’escau, per adaptar-les als termes del pronunciament esmentat.

Disposició final

Aquesta Ordre entrarà en vigor l’endemà de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

Barcelona, 11 d’abril de 2012

Josep Maria Pelegrí i Aixut

Conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural

Annex

Bases reguladores generals

—1 Objecte

1.1 Establir una línia d’ajuts consistent en la bonificació d’interessos dels préstecs concedits per les entitats financeres, inclòs l’Institut Català de Finances, que hagin subscrit el conveni corresponent per fomentar inversions en explotacions agràries necessàries per al compliment de les normes mínimes, de recent introducció, en matèria de benestar animal.

1.2 Als efectes de l’aplicació d’aquesta línia d’ajuts en forma de bonificació dels interessos dels préstecs, únicament es finançaran les inversions que es realitzin en explotacions agràries de l’àmbit territorial de Catalunya, per tal d’adequar-se a la normativa de recent introducció en matèria de benestar animal. Les inversions auxiliables són:

1.2.1 Adaptació dels espais per a truja o truja jove, segons s’estableix als articles 3.1.b) i 3.4 de la Directiva 2008/120/CE del Consell, de 18 de desembre de 2008, relativa a les normes mínimes per a la protecció dels porcs.

1.2.2 Adaptació de la superfície del terra en les explotacions porcines per tal que s’ajustin als requisits que estableix l’article 3.2 de la Directiva 2008/120/CE del Consell, de 18 de desembre de 2008, relativa a les normes mínimes per a la protecció dels porcs.

1.2.3 Altres inversions que sigui necessari realitzar en les explotacions ramaderes per tal d’adaptar-se a la normativa mínima de recent introducció en matèria de benestar animal que es publiqui fins a la data del termini...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR