ORDRE AAR/367/2010, de 29 de juny, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, i s'aproven les bases reguladores corresponents.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyOrdre

ORDRE

AAR/367/2010, de 29 de juny, per la qual es convoquen els ajuts per cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, i s'aproven les bases reguladores corresponents.

L'any 2009 han coincidit per al sector agrari dos factors que han afectat de manera negativa la seva evolució.

D'una banda, una forta crisi de preus que s'ha patit a la majoria de sectors i que ha estat causada tant per una bona collita que ha incrementat de manera considerable l'oferta, com per la crisi general que afecta l'economia, que ha provocat una retraïment de la demanda, provocant fortes pèrdues a moltes explotacions.

D'una altra, la crisi financera mundial ha dificultat l'accés al crèdit de moltes explotacions que estan patint una situació de manca de liquiditat provocada per la crisi de preus de l'última campanya i que està afectant en gran mesura la present campanya, comprometent fins i tot la continuïtat d'algunes explotacions, i especialment les que han fet inversions als últims anys per incrementar la seva capacitat i competitivitat, que es troben amb la impossibilitat d'accedir al crèdit bancari per fer front a les necessitats de capital circulant derivades de les inversions realitzades.

Per tal de donar resposta a les necessitats del sector, el Govern va aprovar el passat 30 de març, un Pla de xoc per al sector agroalimentari per donar resposta a les principals necessitats del sector. Aquest Pla inclou vint-i-cinc mesures que s'articulen d'acord amb vuit objectius, un dels quals és facilitar a les explotacions agràries l'accés a finançament per aportar liquiditat a la seva activitat mitjançant préstecs bonificats.

Per tal de dotar de liquiditat al sector i afavorir-ne la rendibilitat reduint els costos financers mitjançant Acord de Govern de 13 d'abril de 2010, es va autoritzar l'Institut Català de Crèdit Agrari (ICCA) a atorgar una línia de préstecs.

Els ajuts regulats en aquesta Ordre se sotmeten al Reglament CE 1535/2007 de la Comissió, de 20 de desembre de 2007, relatiu a l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat CE als ajuts de minimis en el sector de la producció agrària.

Conseqüentment, valorada la conveniència d'establir ajuts per tal de pal·liar les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, d'acord amb el que estableix el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural, i en ús de les atribucions que m'han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores dels ajuts destinats a cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries mitjançant la bonificació dels interessos dels préstecs concedits per l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA), les quals es publiquen a l'annex d'aquesta Ordre.

Article 2

2.1 Convocar els ajuts destinats cobrir les necessitats de liquiditat de les explotacions agràries, d'acord amb les bases reguladores aprovades en l'article anterior.

2.2 El termini per presentar les sol·licituds s'iniciarà l'endemà de la data de publicació d'aquesta Ordre al DOGC i finalitzarà el 31 d'agost de 2010.

2.3 Els ajuts que estableix aquesta Ordre, per un import total de 4.250.807,70 euros, aniran a càrrec de la partida pressupostària pluriennal AG02D/770000101/6121/0000 distribuïts per anualitats de la següent manera: 1.337.641,09 euros per l'any 2011, 1.220.600,46 euros per l'any 2012, 901.130,23 euros per l'any 2013, 568.688,21 euros per l'any 2014 i 222.747,71 euros per l'any 2015.

2.4 L'òrgan competent per a la instrucció és el Servei de Mesures d'Acompanyament i Assegurances Agràries.

2.5 L'òrgan competent per emetre la resolució sobre les sol·licituds és la persona titular de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

A aquests efectes es nomena una Comissió de valoració que serà l'òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d'ajut, formada pel subdirector o la subdirectora general de d'Estratègia Rural, la persona responsable de registres de la Subdirecció General de Gestió d'Acció Rural, i la persona responsable de Coordinació Administrativa de la Direcció General de Desenvolupament Rural.

2.6 El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit al sol·licitant és de tres mesos, comptats a partir de la data en què finalitza el termini de presentació de sol·licituds. En cas de manca de resolució expressa i notificació en el termini establert, la sol·licitud s'entendrà desestimada.

2.7 Contra la resolució del director o la directora general de Desenvolupament Rural, que no exhaureix la via administrativa, es podrà interposar recurs d'alçada davant el conseller o la consellera d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural en el termini d'un mes comptat a partir de l'endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se'n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR