RESOLUCIÓ IUE/1255/2007, de 23 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius per desenvolupar noves oportunitats de negoci per a empreses fortament exposades a la competència internacional i s'obre la convocatòria per a l'any 2007.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartamento de Agricultura, Ganadería y Pesca
Rango de LeyResolució

RESOLUCIÓ

IUE/1255/2007, de 23 d'abril, per la qual s'aproven les bases reguladores d'incentius per desenvolupar noves oportunitats de negoci per a empreses fortament exposades a la competència internacional i s'obre la convocatòria per a l'any 2007.

En un entorn marcat per la competència global tot sovint s'incorporen nous països al lliure comerç internacional, la qual cosa afegeix nous reptes per a la competitivitat de les empreses catalanes. Aquests reptes exigeixen que la indústria catalana, formada majoritàriament per petites i mitjanes empreses amb un nivell mitjà de productivitat i amb poca presència de sectors de nivell tecnològic alt, obtingui un nou posicionament competitiu en l'àmbit internacional.

És per això que la indústria catalana, amb una presència substancial de sectors de nivell tecnològic mitjà i baix, ha de portar a terme un procés d'adaptació al nou context de competència internacional, que serà especialment acusat en aquells sectors que s'han demostrat més susceptibles de perdre potencial competitiu. Aquest procés d'adaptació, a més, pot tenir efectes de caire territorial si una determinada zona té una especialització relativa en aquells sectors més sensibles.

La importància en el conjunt de la indústria catalana de determinats sectors especialment sensibles al procés d'adaptació al nou context de competència internacional fa necessari concentrar els esforços en algunes activitats específiques. Per això calen actuacions concretes per facilitar el canvi estructural en els sectors més exposats a la competència internacional, com són, per exemple, el tèxtil-confecció, l'electrònica de consum o l'automoció, i proposar les mesures necessàries per abordar la seva transformació.

En aquests sectors és fonamental un replantejament estratègic, millorar la capacitat d'innovació tecnològica i avançar també en altres tipus d'innovació (de producte, procés, organització i màrqueting), per accelerar l'adaptació al nou context de globalització i per assolir nous avantatges competitius.

Així mateix, i per l'impacte que aquest procés d'adaptació pot tenir sobre determinats territoris, es considera prioritari fomentar les accions de canvi estratègic i canvi estructural que contribueixin a reforçar la competitivitat d'aquells clústers locals més afectats pel procés de transformació industrial.

D'acord amb el Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya (DOGC núm. 3791A, de 31.12.2002), modificada per la Llei 12/2004, de 27 de desembre, de mesures financeres (DOGC núm. 4292, de 31.12.2004); la Llei 20/2005, de 29 de desembre, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a 2006 (DOGC núm. 4541, de 31.12.2005), i el Decret 647/2006, de 27 de desembre, pel qual s'estableixen els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a l'any 2006 mentre no siguin vigents els de 2007;

D'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (BOE núm. 276, de 18.11.2003), i amb el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el seu Reglament (BOE núm. 176, de 25.7.2006);

Vist l'informe previ de l'Assessoria Jurídica, i en ús de les atribucions que em són conferides,

Resolc:

Article 1

Objecte

Aquesta Resolució té per objecte aprovar les bases reguladores d'incentius per desenvolupar noves oportunitats de negoci per a empreses fortament exposades a la competència internacional i fer pública la convocatòria per a la presentació de sol·licituds per a l'any 2007.

Article 2

Convocatòries

2.1 En funció de les disponibilitats pressupostàries i per resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM, es publicaran al DOGC les convocatòries per a la presentació de sol·licituds per a l'obtenció dels ajuts previstos en aquesta Resolució, les quals contindran les determinacions establertes per la normativa d'aplicació.

2.2 En el supòsit que, un cop resolta la convocatòria de les subvencions previstes en aquesta Resolució, no s'hagi esgotat l'import màxim destinat per a l'exercici corresponent, o en el cas que el CIDEM obtingui fons addicionals destinats a les accions regulades en aquesta Resolució, es podrà, amb el romanent que quedi o amb l'import d'aquests fons addicionals, obrir una nova convocatòria per a la concessió de subvencions per al desenvolupament de les accions previstes en aquesta Resolució, mitjançant resolució del president del Comitè Executiu del CIDEM.

2.3 A mesura que es produeixin renúncies o revocacions de les subvencions i en el supòsit que, un cop resolta la convocatòria, s'hagi esgotat l'import màxim destinat per a aquest exercici a les accions regulades en aquesta Resolució, es podran assignar nous atorgaments als projectes que no van arribar a obtenir subvenció i que, atesos els criteris de valoració continguts en aquesta Resolució, mantenien una posició immediatament posterior a la dels projectes subvencionats segons l'ordre de preferència establert, sempre que aquests projectes es puguin realitzar en els terminis que estableix aquesta Resolució.

Article 3

Quantitat màxima per a l'any 2007 i aplicació pressupostària

3.1 La quantitat màxima destinada a aquesta línia d'ajuts durant l'any 2007 és de 3.500.000,00 euros, aplicats a la partida pressupostària 19.6470.661.770.0002 del pressupost del Centre d'Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM). Aquesta quantitat es reparteix de manera proporcional entre els dos terminis de presentació de sol·licituds que s'estableixen en aquesta convocatòria. En el cas d'existència de sobrant una vegada resoltes les sol·licituds presentades en el primer termini, aquest sobrant es passarà al termini posterior.

3.2 L'atorgament d'aquests ajuts per a l'any 2007 restarà condicionat a les disponibilitats pressupostàries.

Article 4

Convocatòria per a l'any 2007, presentació de sol·licituds i terminis

4.1 Es fa pública la convocatòria de l'any 2007 per a la presentació de sol·licituds per als incentius per desenvolupar noves oportunitats de negoci per a empreses fortament exposades a la competència internacional previstos en aquesta Resolució.

4.2 S'estableixen dos períodes per a la presentació de sol·licituds dins l'any 2007:

Primer termini, 60 dies naturals comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta Resolució al DOGC.

Segon termini, del 10 d'agost al 10 d'octubre.

4.3 Les sol·licituds, acompanyades de la documentació que preveu l'article 9.3 d'aquesta Resolució, s'han de presentar al CIDEM, passeig de Gràcia, 129, 08008 Barcelona, a qualsevol de les seves delegacions, les adreces de les quals s'especifiquen a l'article 9.1 d'aquesta Resolució, o mitjançant qualsevol dels procediments previstos a l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, modificada per la Llei 4/1999, de 13 de gener.

Article 5

Tipus d'ajuts

5.1 El CIDEM podrà atorgar ajuts a empreses l'activitat principal de les quals presenti riscos de continuïtat a mig o curt termini a causa del nou context de competència, per tal de desenvolupar noves oportunitats de negoci amb un canvi de la base competitiva, estratègica i estructural.

5.2 Als efectes del que preveu aquesta Resolució, s'entén per desenvolupament de noves oportunitats de negoci el conjunt de mesures adreçades a garantir la viabilitat econòmica de l'empresa en el termini més breu possible, mitjançat l'inici d'activitats no habituals per a l'empresa i que constitueixin en el futur el seu nucli de negoci. Aquesta nova activitat pot representar l'adquisició d'una nova base tecnològica, la creació d'una nova gamma de productes d'alt valor afegit i/o l'accés a mercats d'altres sectors d'activitat no previstos fins al moment.

5.3 Es poden atorgar ajuts per als projectes següents:

  1. Projectes empresarials de canvi estratègic que es duguin a terme a Catalunya consistents en la realització d'un pla de negoci.

    Als efectes del que preveu aquesta Resolució s'entén com a pla de negoci aquell document en el qual, partint d'una anàlisi inicial rigorosa de la situació de l'empresa i de determinar les causes que han motivat la situació actual, s'hi indiquen les mesures de tot tipus i els recursos que es considerin necessaris per recuperar la viabilitat. El pla de negoci haurà d'incloure els aspectes següents:

    1) Anàlisi inicial. Haurà de preveure, com a mínim, els aspectes següents:

    Situació de partida, anàlisi de l'evolució de l'empresa en els últims anys i situació actual.

    Estudi dels diversos factors que han portat l'empresa a la situació actual.

    Informe justificatiu de la necessitat d'explorar noves oportunitats de negoci.

    2) Pla de negoci. Partint de l'anàlisi inicial, indicarà les mesures de tot tipus i els recursos que es considerin necessaris per superar la situació actual. Aquest pla finalitzarà amb la previsió dels resultats esperats un cop aplicades les mesures i amb un calendari d'actuació. El pla de negoci haurà d'incloure, com a mínim, els aspectes següents:

    Definició del nou negoci a desenvolupar.

    Reflexió estratègica.

    Pla de màrqueting.

    Desplegament operatiu.

    Pla financer.

  2. Projectes empresarials de canvi estructural que es realitzin a Catalunya, consistents en la implementació de les accions definides en el pla de negoci previ.

    En el cas de projectes que incloguin canvis en la distribució que suposin la creació d'una xarxa d'establiments, només serà objecte d'ajut l'establiment pilot o primera botiga.

    5.4 Els projectes de canvi estratègic s'hauran d'iniciar a partir del primer dia de l'exercici de la convocatòria; els projectes de canvi...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR