DECRET 152/2009, de 6 d'octubre, de creació de l'Observatori Agroalimentari de Preus dins del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Fecha de Entrada en Vigor 9 de Octubre de 2009
SecciónDisposicions Generals
EmisorDepartament D'Agricultura, Alimentacio i Accio Rural
Rango de LeyDecret

DECRET

152/2009, de 6 d'octubre, de creació de l'Observatori Agroalimentari de Preus dins del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural.

Els aliments són una de les despeses bàsiques de la població. Alhora, els preus condicionen els ingressos d'un conjunt d'agents econòmics que produeixen, transformen i traslladen aquests aliments fins a la taula. D'altra banda, els/les agricultors/es i ramaders/es i pescadors/es han de fer front a un gran ventall de riscos climàtics, sanitaris, comercials, fet que pot comportar oscil·lacions i desequilibris entre oferta i demanda la qual cosa ho converteix en un condicionant bàsic per a l'estabilitat i, fins i tot, supervivència d'un sector estratègic com és el de la producció primària.

La inestabilitat dels preus alimentaris, per la seva inelasticitat característica, esdevé un factor crític capaç de generar tensions inflacionistes que poden afectar el sector agroalimentari. Així doncs, aquesta posició clau dels preus dels aliments, pel que fa a equilibris bàsics de l'economia i del benestar d'amplis sectors socials, obliga a seguir-los i analitzar-los amb el màxim rigor a fi de preveure i detectar a temps les tendències.

En aquest context, l'article 19.d) del Decret 659/2006, de 27 de desembre, de reestructuració del departament competent en matèria d'agricultura, alimentació i acció rural, encomana a la Direcció General de Planificació i Relacions Agràries, entre d'altres funcions, la de coordinar, controlar i avaluar propostes d'actuació dels observatoris sectorials del Departament.

En conseqüència, d'acord amb el que preveu l'article 16.b) de la Llei 13/2008, de 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, i l'article 63 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, i d'acord amb el Govern,

Decreto:

Article 1

Creació de l'Observatori Agroalimentari de Preus

1.1 Es crea l'Observatori Agroalimentari de Preus (en endavant, Observatori), que s'adscriu al departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia i alimentació, a través de la direcció general competent en l'àmbit de la planificació i les relacions agràries, amb la finalitat d'aportar la màxima transparència informativa sobre la formació de preus agraris en les diferents posicions comercials, sobre les seves oscil·lacions, des de l'origen fins a arribar al consumidor final i sobre la distribució dels marges als diferents nivells de la cadena.

1.2 L'Observatori Agroalimentari de Preus de Catalunya és un òrgan tècnic, consultiu i assessor del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació.

Article 2

Funcions

L'Observatori té funcions estrictament tècniques en els àmbits de la informació, l'estudi, la consulta i l'assessorament en matèria de preus dels aliments, que es concreten en les següents:

  1. Realitzar un seguiment sistemàtic dels preus dels aliments més importants al llarg de la formació de la seva cadena de valor, i fer aquells estudis encomanats per la Comissió permanent als efectes oportuns.

  2. Coordinar i fer el tractament conjunt de les informacions que sobre preus i marges provinguin d'altres marcs informatius del departament competent en matèria d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació, i de la resta de dependències, organismes i entitats vinculades a la Generalitat, especialment les que provenen dels Observatoris de la Llet, del Porcí, del Vi, la Vinya i el Cava i de la Fruita Fresca, així com de la Xarxa Comptable Agrària de Catalunya.

  3. Ampliar i comparar les dades de Catalunya amb la informació dels diferents entorns del mercat català, com el d'altres comunitats autònomes, estatal, europea i altres mercats internacionals.

  4. Establir...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR