ORDRE AAM/19/2015, de 29 de gener, per la qual es regula la mesura de promoció de productes vinícoles en els mercats de tercers països i es convoca la corresponent a la campanya 2015-2016.

SecciónDisposicions Generals
EmisorDEPARTAMENT D'AGRICULTURA, RAMADERIA, PESCA, ALIMENTACIÓ I MEDI NATURAL
Rango de LeyOrdre

El Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea una organització comuna de mercats dels productes agraris i pel qual es deroguen els Reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001 i (CE) núm. 1234/2007, estableix a la lletra b) de l’apartat 1 de l’article 45 la mesura de suport per a la promoció en els mercats de tercers països amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels vins de la Unió Europea.

El Reglament (CE) núm. 555/2008 de la Comissió, de 27 de juny de 2008, pel qual s’estableixen les normes de desplegament del Reglament (CE) núm. 479/2008 del Consell (actualment integrat en el Reglament (CE) 1308/2013), pel qual s’estableix l’organització comuna del mercat vitivinícola, determina i detalla les operacions i mercats admissibles i el procediment de selecció de sol·licituds d’ajut. Igualment, fa possible la sol·licitud d’una pròrroga per un període màxim de dos anys per aquells beneficiaris que tinguin atorgat un programa de tres anys per a un mateix país i permet que aquells beneficiaris que van executar programes en un mateix país durant els cinc anys del primer programa de suport puguin continuar accedint a l’ajut en aquest segon període de programació 2014-2018.

El programa de suport al sector vitivinícola per al període 2014-2018 a partir de 2015 s’aplica a través del Reial decret 1079/2014, de 19 de desembre.

En aquest marc normatiu, aquesta disposició regula la mesura de promoció de productes vinícoles en mercats de tercers països d’acord amb el Programa de suport al sector vitivinícola espanyol 2014-2018 presentat per l’Estat a la Comissió Europea.

En l’elaboració d’aquesta disposició han estat consultades les organitzacions representatives del sector integrants de la Taula Sectorial de la Vinya i el Vi.

Conseqüentment, valorada la conveniència de donar suport al sector vitivinícola mitjançant aquesta mesura de suport, d’acord amb el que estableix l’article 92 del Decret legislatiu 3/2002, de 24 de desembre, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de finances públiques de Catalunya, a proposta del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, i en ús de les atribucions que m’han estat conferides,

Ordeno:

Article 1

Aprovar les bases reguladores de la mesura d’informació i promoció en mercats de tercers països dels productes vinícoles per a la campanya 2015-2016, que es publiquen a l’annex 1, així com la relació d’accions i activitats de promoció de l’annex 2, la relació de productes de qualitat destinats al consum directe relacionats en l’annex 3, la llista de països prioritaris de l’annex 4, els criteris d’avaluació de l’annex 5 i la relació no exhaustiva de despeses no subvencionables de l’annex 6.

Article 2

2.1 Convocar per a la campanya 2015-2016 la mesura de promoció en mercats de tercers països dels productes vitivinícoles detallats a l’annex 3 d’aquesta Ordre, d’acord amb les bases reguladores aprovades a l’article 1.

2.2 Les persones interessades que compleixin les condicions previstes a les bases reguladores aprovades per l’article anterior poden presentar les seves sol·licituds d’accions i programes i la documentació corresponent fins al 14 de febrer de 2015 inclòs.

Les persones beneficiàries podran sol·licitar un únic pagament o pagaments intermedis de la contribució comunitària anual. Les sol·licituds de pagament es referiran a les accions realitzades i pagades pel beneficiari.

Les sol·licituds de pagaments intermedis podran presentar-se els mesos d’octubre de 2015, febrer de 2016 i juny de 2016.

La sol·licitud del saldo de l’ajut s’haurà de presentar, de manera improrrogable, com a màxim el 30 de juny de 2016.

2.3 Aquesta convocatòria recull les accions i els programes de promoció que s’executin dins del termini de l’1 de juny de 2015 al 31 de maig de 2016, ambdós inclosos.

2.4 El finançament de les accions que preveu l’annex 2 d’aquesta Ordre és íntegrament a càrrec del Fons Europeu Agrícola de Garantia (FEAGA) i es realitzarà de conformitat amb l’article 4 del Reglament (UE) núm. 1306/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, sobre el finançament, gestió i seguiment de la política agrícola comunitària. La tramitació d’aquesta mesura de suport es realitzarà d’acord amb les funcions de l’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts finançats pel FEAGA i el FEADER.

D’acord amb el nou Pla financer presentat per part de l’Estat espanyol, per a aquesta mesura hi haurà un import previst de 50.000.000,00 euros per a l’any 2016 que s’han de repartir entre les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. L’import màxim a concedir per part del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es determinarà en l’esmentada Conferència, a proposta de l’òrgan a què fa referència l’apartat 8.5 de l’annex 1 d’aquesta Ordre, un cop valorades totes les sol·licituds presentades.

La participació financera de la Unió Europea en les accions i els programes seleccionats no podrà superar el 50 per cent de les despeses auxiliables. En els programes de més d’un any de durada aquest límit màxim es considerarà per cada any d’execució.

Només es concedirà un ajut financer del 50 per cent de les despeses subvencionables a aquells programes en què l’execució sigui igual o major del 75% de l’import concedit. Si l’execució es troba entre el 50 i el 75 per cent del pressupost aprovat, l’import de l’ajut per a aquest programa es calcularà restant a l’import del pressupost executat l’ajut reconegut al beneficiari en la resolució de concessió.

La quantia màxima d’ajut per beneficiari no podrà superar el 5% del pressupost destinat a la mesura en la fitxa financera del programa de suport per a l’exercici corresponent. Aquesta limitació no serà aplicable a les organitzacions de productors, associacions d’organitzacions de productors i organitzacions interprofessionals definides en els articles 152, 156 i 157 del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, als òrgans de gestió de les denominacions d’origen protegides i de les indicacions geogràfiques protegides víniques, ni a les cooperatives de segon o ulterior grau que comercialitzin vins elaborats pels seus cellers cooperatius associats, sempre que els programes presentats no estiguin centrats en la promoció de una marca.

L’aportació econòmica de les persones beneficiàries podrà procedir de taxes i contribucions obligatòries.

2.5 L’òrgan instructor dels expedients d’ajut és el Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris (SERMA).

2.6 L’òrgan competent per emetre la resolució de les sol·licituds és el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries. A aquests efectes, es nomena una comissió de valoració, que serà l’òrgan col·legiat encarregat de valorar les sol·licituds d’accions i programes i elaborar el llistat provisional d’accions i programes a presentar a l’aprovació de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural. Aquesta Comissió està formada pel/per la subdirector/a general d’Indústries i Qualitat Agroalimentàries, el/la cap del Servei de Regulació de Mercats Agroalimentaris i el/la Cap del Servei d’Indústries i Comercialització Agroalimentàries.

2.7 Un cop aprovat per la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural el llistat definitiu d’accions i programes seleccionats i les condicions que s'hi preveuen, el/la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries resoldrà les sol·licituds i les notificarà. El termini màxim per emetre la resolució i notificar-la per escrit serà de sis mesos, comptats a partir de l'endemà de la finalització del termini de presentació de les sol·licituds.

En cas de manca de resolució expressa la sol·licitud es considera desestimada per silenci administratiu.

2.8 Contra la resolució del/de la director/a general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, que no posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs d’alçada davant el/la conseller/a del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca Alimentació i Medi Natural en el termini d’un mes a comptar a partir de l’endemà de la notificació de la resolució, sens perjudici que se’n pugui interposar qualsevol altre que es consideri adient.

En cas de silenci administratiu, el recurs d’alçada davant el/la conseller/a d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural es podrà interposar en el termini de tres mesos a comptar a partir de la data en què s’exhaureixi el termini per resoldre i notificar tal com estableix l’apartat anterior.

2.9 Els ajuts concedits a les persones físiques per import superior a 1.250,00 euros i els concedits a les persones jurídiques es faran públics en la seu electrònica de la Generalitat http://seu.gencat.cat i al web http://www.gencat.cat/agricultura/ajuts/, fent ús dels mitjans electrònics establerts. Els ajuts que superin els 3.000,00 euros es publicaran, a més, en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya .

2.10 Les dades personals dels beneficiaris poden ser tractades per organismes nacionals i de la Unió Europea als efectes del compliment de les seves obligacions de gestió i control, de seguiment i avaluació, d’acord amb la normativa reguladora dels ajuts al FEAGA. A tal efecte els assisteixen els drets continguts en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Disposició addicional

Aquests ajuts finançats pel FEAGA es tramiten d’acord amb les funcions d’organisme pagador que estableix el Decret 393/2006, de 17 d’octubre, pel qual es constitueix i es regula l’organització i el funcionament de l’organisme pagador dels ajuts...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR